Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Reishi gljive - istočnjački lijek za jačanje imuniteta

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Istočnjačka medicina obiluje različitim biljkama koje u posljednjim godinama polako, ali sigurno pronalaze svoje mjesto i u prehrani, ali i liječenju mnogih zapadnjaka. Posebno mjesto u istočnjačkoj medicini imaju gljive, a jedna od najpopularnijih je reishi gljiva, koju u našem jeziku nalazimo i pod pojmom hrastova sjajnica.

Reishi gljivi se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka, među kojima su jačanje imuniteta i borba protiv različitih oblika karcinoma. No, uz prednosti reishi gljiva treba biti svjestan i potencijalnih rizika uzimanja ove gljive.

reishi

Što je reishi gljiva?

Reishi gljiva, poznata i pod imenom Ganoderma lucidum potječe iz toplih i vlažnih predjela Azije, a godinama je upravo ona bila najvažnija biljka istočnjačke medicine, posebno u Kini i Japanu.

Reishi ima sjajan, kožasti i tvrd klobuk, promjera do 20 cm. Donja je strana klobuka prevučena gustim bjelkastim porama. Klobuk je najčešće žute, crvenkasto smeđe ili crvenkasto crne boje. Stručak je smeđe boje. Reishi raste kao saprofit ili parazit, na stablima ili panjevima većinom listopadnog drveća, najčešće raste na hrastu, vrlo rijetko na smreki ili arišu.

U reishiju nalazimo nekoliko molekula, koje uključuju triterpenoide, polisaharide i peptidoglikane koje se smatra zaslužnima za zdravstvene benefite ove biljke.

Iako se gljive najčešće jedu svježe, nalazimo ih i u obliku praha ili ekstrakta koji sadrži najvažnije i izdvojene molekule s ciljanim djelovanjem.

Kad se govori o reishi gljivama, različite forme su testirane u različitim uvjetima i niz je studija koji se bavio upravo utjecajem ove gljive na ljudsko zdravlje i mogućim nuspojavama.

reishi

Donosimo znanstveno potvrđene pozitivne učinke reishi gljiva na zdravlje:

Jačaju imunitet

Kako stoji u studiji koju je proveo Lin, jedno od najvažnijih djelovanja Reishi gljive je njezin utjecaj na imunitet. Iako nije potpuno jasan način djelovanja, čini se da reishi utječe na bijela krvna zrnca, koja su ključan dio imuniteta. Također, potvrđeno je i da reishi smanjuje upalne procese unutar bijelih krvnih zrnaca što također doprinosi jačanju imuniteta.

Studija koju su proveli Gao i suradnici pokazala je da reishi gljive kod osoba s dijagnosticiranim karcinomom povećavaju aktivnost vrste bijelih krvnih zrnaca koju se naziva prirodnim ubojicom stanica karcinoma. One se na prirodan način bore protiv infekcije i umnažanja stanica karcinoma.

Iako je većina dokaza i studija povezana s utjecajem reishi gljiva na oboljele osobe, neke pokazuju i utjecaj reishija na zdravlje i imunitet zdravih osoba. Studija koju su proveli Zhang i sur. potvrdila je da ova gljiva poboljšava funkciju limfocita, što pomaže u borbi protiv infekcija i karcinoma, kod sportaša izloženim iznimno stresnim situacijama.

Druge studije su potvrdile pozitivan učinak reishija na imunitet nakon 4 tjedna uzimanja ekstrakta ove gljive.

reishi

Imaju antikancerogeno djelovanje

Mnogi se odlučuju za uzimanje reishija zbog njegovog potencijalnog antikancerogenog djelovanja. Studija koju su proveli Bao i sur. nad preko 4000 osoba koje su preživjele karcinom dojke pokazala je da ih je oko 60% tijekom liječenja uzimalo reishi gljivu.

Niz je studija koje se bave utjecajem reishija na kancerogene stanice, od one u slučajevima karcinoma prostate, do karcinoma debelog crijeva. Primjerice, studija koju su proveli Oka i sur. pokazala je da jednogodišnje uzimanje reishija smanjuje veličinu tumora u debelom crijevu.

No, u zaključcima studija navodi se da reishi treba uzimati uz tradicionalnu terapiju liječenja karcinoma, a ne je zamjenjivati ovom gljivom.

Pomažu u borbi protiv umora i depresije

Reishi se smatra i gljivom koja pozitivno utječe na smanjenje osjećaja umora i depresije te poboljšanje ukupne kvalitete života.

Studija koju su proveli Tang i sur. nad osobama koje boluju od neurastenije (oblik neuroze koju obilježavaju kronični duševni i tjelesni umor, slabost, razdražljivost, nesanica i hipohondrija). Kako stoji u zaključku, nakon 8 tjedana uzimanja reishija kao dodatka prehrani, ispitanici su zabilježili smanjenje osjećaja umora i poboljšanje općeg mentalnog stanja.

Zasad nedostaju studije i znanstvene potvrde o utjecaju reishija na raspoloženje i mentalno zdravlje kod zdravih osoba.

reishi

Druga moguća djelovanja

Uz najčešće spominjan utjecaj reishija na imunitet, karcinome i mentalno zdravlje, još je nekoliko zdravstvenih benefita koje se povezuju s ovom gljivom.

Kardiovaskularno zdravlje

Studija koju su proveli Chu i sur. pokazala je da 12 tjedana uzimana reishija može poboljšati razine „dobrog“ HDL kolesterola.

No, treba imati na umu da neke studije nisu uspjele potvrditi pozitivan utjecaj ove gljive na faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Kontrola glukoze u krvi

Nekoliko studija provedenih na životinjama pokazalo je da reishi može pozitivno utjecati na smanjenje povišenih razina glukoza u krvi. Preliminarna ispitivanja na ljudima također su potvrdila taj utjecaj.

No, kao i u slučaju kardiovaskularnih bolesti, većina studija koje su se bavile ovim utjecajem nisu uspjele potvrditi pozitivno (ni negativno) djelovanje.

reishi

Doziranje reishi gljiva

Doziranje reishija značajno ovisi o obliku u kojem se gljiva uzima. Najveće doze su kada se gljiva jede u izvornom obliku i dana doze dosežu 25 do 100 grama.

Ukoliko se uzima gljiva u svom sušenom obliku, doza se smanjuje na 10 puta manju: 2,5 do 10 grama.

Ekstrakt reishija se uzima u još manjim dozama, 1,5 do 9 grama na dan.

Moguće nuspojave i opasnost konzumacije

Iako se radi o jako popularnoj gljivi, postoje moguće nuspojave pa je važno držati se preporučenih doza i ograničenog trajanja uzimanja reishija. Studije pokazuju da nakon 4 mjeseca uzimanja reishija, ljudi bilježe blage nuspojave, poput mučnine ili želučanih problema. U jako rijetkim slučajevima bilježe se problemi s jetrom.

Zbog potencijalnih nuspojava, reishi se ne preporučuje konzumirati trudnicama, dojiljama, osobama s poremećajem krvi, osobama pred operativnim zahvatom te osobama s niskim krvnim tlakom.

 

reishi

Reference:

  1. Bao, PP. i sur. Ginseng and Ganoderma lucidum use after breast cancer diagnosis and quality of life: a report from the Shanghai Breast Cancer Survival Study. PLoS One. 2012;7(6):e39343.
  2. Chu, TT. i sur. Study of potential cardioprotective effects of Ganoderma lucidum (Lingzhi): results of a controlled human intervention trial. Br J Nutr. 2012 Apr;107(7):1017-27.
  3. Gao, Y. i sur. Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients. Immunol Invest. 2003 Aug;32(3):201-15.
  4. Lin, ZB. Cellular and molecular mechanisms of immuno-modulation by Ganoderma lucidum. J Pharmacol Sci. 2005 Oct;99(2):144-53.
  5. Oka, S. i sur. A water-soluble extract from culture medium of Ganoderma lucidum mycelia suppresses the development of colorectal adenomas. Hiroshima J Med Sci. 2010 Mar;59(1):1-6.
  6. Tang, W. i sur. A randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysaccharide extract in neurasthenia. J Med Food. 2005 Spring;8(1):53-8.
  7. Zhang, Y. i sur. Effect of Ganoderma lucidum capsules on T lymphocyte subsets in football players on "living high-training low". Br J Sports Med. 2008 Oct;42(10):819-22.

Objavljeno 02.04.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!