Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Meditacija za početnike - kako početi i što trebate znati

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Meditacija je oblik duhovnog vježbanja u kojoj osoba koja meditira svoju pozornost sustavno i planirano usmjerava prema određenom sadržaju, a najčešće se povezuje s kontemplativnim praksama koje su porijeklom iz istočnih religija.

Ono što se ističe kao najveća prednost meditiranja jest unutarnji mir, kontrola emocija, lakše postizanje fokusa u poslu ili drugim aktivnostima, smanjenje utjecaja stresa ili lakše nošenje sa stresom, bolja pozornost i koncentracija.

No, ono što mnogi ističu jest i bolje upoznavanje vlastitog načina funkcioniranja te kontrola vlastitih postupaka, ali i razumijevanje nekih modela i reakcija. 

Odakle početi?

Postoji niz jednostavnih uputa kako početi primjenjivati meditaciju kao dio svakodnevne rutine. Namijenjene su početnicima, ali su temelj svakog kvalitetnog bavljenja meditacijom.

Sjedite na miru dvije minute

Naizgled jednostavno, no mnogi ne mogu dvije minute sjediti potpuno mirno. Sjedite, pronađite ugodan položaj i samo budite mirni te mirno dišite. Tjedan dana odvojite po dvije minute dnevno i samo mirno sjedite. Nakon tjedan dana povećajte vrijeme na 4 minute. Povećavajte vrijeme dok ne dosegnete vrijeme od 8 minuta, što je izvrstan rezultat.

meditacija

Napravite to prvo ujutro kad ustanete

Vrlo je jednostavno reći "svaki dan ću meditirati", ali mnogi lako zaborave tu odluku i počnu preskakati dane. Uspjeh u meditaciji, kako u sposobnosti i uvježbanosti opuštanja, ovisi i o redovitosti. Kako biste stekli naviku jutarnje meditacije, postavite si podsjetnik i odvojite par minuta za meditaciju svako jutro, čim se probudite.

Ne brinite se kako, već samo meditirajte

Početnici se često brinu oko nekoliko pitanja: Kako trebam sjediti? Trebam li se osloniti o nešto? Mogu li koristiti jastuke? U početku to zaista inje važno, odaberite način koji vam najviše odgovara i samo sjedite. Možete sjediti na podu, na kauču, na stolici, gdje god i kako god se osjećate opušteno i udobno. Možete i ne morate prekrižiti noge. Važno je samo da se možete što bolje opustiti da vam je udobno.

Provjerite kako se osjećate

Kad se pripremate za meditiranje, razmislite upravo o tome kako se osjećate. Boli li vas nešto? Jeste li pod stresom zbog neke situacije? Jeste li umorni, anksiozni? Važno je samo da osvijestite stanje u kojem se nalazite.

Brojite udahe

Kad ste se smjestili, osvijestite vlastito disanje. Razmišljajte o načinu na koji udišete te tako se fokusirajte na zrak koji kroz nos ispuštate iz pluća van. Brojite udahe, kako biste se što bolje na njih fokusirali.

meditacija

Vratite se kad odlutate

Sigurno će vam se dogoditi da vam misli odlutaju. Ne brinite se, to je uobičajeno kod svih početnika. Važno je samo da se vratite mislima u meditaciju i pokušate se što više opustiti. Upravo je brojanje udaha ovdje velika pomoć u sprječavanju misli da "pobjegnu".

Razvijte svijest o ljubavi

Tijekom meditacije mnogima se događaju naleti različitih emocija, od pozitivnih, poput ljubavi, sreće i ushićenja, do negativnih poput tuge. Protiv emocija se nikada ne treba boriti niti ih doživljavati kao neprijatelje. Važno je upoznati ih i znati živjeti s njima.

Ne brinite meditirate li ispravno

Ovo je situacija s kojom se susreću mnogi početnici. Zapamtite, nema krivog ili pravog načina, ispravan je onaj tijekom kojeg se vi osjećate ugodno i opušteno.

meditacija

Ne brinite oko "čišćenja" misli

Mnogi misle da je meditacija isključivo "isključivanje" misli od uobičajenih i pražnjenje. No, to nije cilj meditacije, iako se to ponekad tijekom meditacije dogodi. Mozak je "tvornica misli" i nemoguće ju je ugasiti. Umjesto toga, probajte samo vježbati fokusiranje i koncentraciju.

Upoznajte sebe

Vježbanje meditacije nije usmjereno samo na koncentraciju i fokus, već i na upoznavanje sebe. Radi se o upoznavanju principa funkcioniranja naših misli. Upravo s upoznavanjem, razvija se i sposobnost kontrole i nadzora misli.

Sprijateljite se sa sobom

Tijekom upoznavanja samoga sebe, odnosite se prema sebi kao prema prijatelju, pa izbjegavajte kritike i negativne misli. Osmjehnite se samome sebi i dajte samome sebi ljubav.

meditacija

Napravite skeniranje svoga tijela

Nakon nekog vremena, postat ćete sve bolji s praćenjem i osvještavanjem svoga disanja. Kada to dosegnete, moći ćete i osvijestiti dijelove svoga tijela, pojedinačno i u cijelosti. Primjerice, krenite sa stopalima, fokusirajte se na njih i ocijenite kako ih osjećate.

Obratite pozornost na svjetlo, zvukove i energiju

Još jedan segment na koji ćete s vremenom naučiti obraćati pozornost jest svjetlost oko vas. Pogled zadržite na jednoj točki, ali pritom osvijestite koliko svjetla ima oko vas. Drugi put se osvrnite na zvukove koji vas okružuju, a treći pokušajte osvijestiti energiju koju osjećate u prostoru u kojem se nalazite.

Možete meditirati bilo gdje

Nema prostora u kojem ne možete meditirati, kod kuće, u uredu, u javnom prijevozu, parku. Odvojite si samo malo vremena i okrenite se prema sebi i odradite svoju meditaciju.

meditacija

Nasmijte se kad ste završili

Kad ste završili sa svojom meditacijom, obavezno se nasmijte. Budite sretni jer ste upravo učinili nešto pozitivno za sebe i jer ćete i sutra ponoviti isto. Osvijestite da je meditacija pozitivan način vježbanja koji vam donosi mnoge benefite, kako emocionalno tako i fizički.

Objavljeno 21.04.2024.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!