Trnci i bol u ruci i ramenu - simptomi, uzroci i što možete odmah učiniti
Zdravlje

Trnci i bol u ruci i ramenu - simptomi, uzroci i što možete odmah učiniti

Trnci u ruci se javljaju uglavnom zbog:

 • oštećenja
 • iritacije
 • kompresije na jedan od živaca ili granu živaca u ruci ili šaci

Neke bolesti kao primjerice dijabetes mogu imati slične simptome, ali oni se uglavnom javljaju u nozi. Vrlo rijetko uzrok može biti oštećenja mozga, moždane kore ili leđne moždine, ali u tim slučajevima se radi o gubitku osjeta i funkcije mišića u ruci. Mogući uzroci koje nikako ne smijete zanemariti su mogući srčani infarkt, tumori, autoimune bolesti… U ovom članku ću pisati o trncima i boli u ruci čiji je uzrok kompresija i iritacija na živce koju uzrokuju zategnuti i skraćeni mišići.

Plexus brachialis sa izlazom živaca iz leđne moždine i grananje u ruku
Plexus brachialis sa izlazom živaca iz leđne moždine i grananje u ruku

Bol u ramenu i trnce u rukama može uzrokovati bilo koje oštećenje i kompresija na živce koji se nalaze između kralježnice, ramena, ruke i šake.

Simptomi

 • Trnci u nadlaktici koji se šire prema šaci
 • Gubitak punog osjeta u šaci
 • Slabost mišića ruke
 • Bol u ramenu, ruci, šaci ili prstima
 • Peckanje ili sičan osjećaj u ramenu, ruci ili šaci

Uzroci

 1. Pritisak na plexus brachialis zbog skraćenih mišića u vratu, ramenima i prsima
 2. Upala živaca
 3. Ozljeda živaca
 4. Upala brachialnog spleta živaca
 5. Infekcija ramena, ruke ili šake
 6. Cista

Što i zašto boli

 • X označava trigger točke u zategnutim mišićima. Pritiskom na označeno mjesto javlja se bol ili nelagodan osjećaj koji se širi u ruku. Prsni mišići su često zategnuti pri sportovima koji obuhvaćaju česte pokrete ramenima prema naprijed (rukomet, tenis, kraul ili prsno plivanje, trening koji sadrži mnogo upora na rukama…) čime se zatežu prsni mišići i istežu mišići leđa, zbog čega nastaje mišićni disbalans.
 • Mišići u ramenu i podlaktici koji su u statičkoj kontrakciji da bi mogli sa šakom izvoditi fine pokrete (kratki pokreti mišem, pisanje rukom ili tipkanje na tipkovnici…)
 • Mišići u vratnoj kralježnici koja je najveći dio dana u istom iskrivljenom položaju i time je ograničena pokretljivost zglobova u vratnoj kralježnici

Slika 1 - označava trigger točku na vratnom mišiću (skelenski mišići) a žuto označeno područje prikazuje moguće širenje boli ili nelagodnog osjećaja.
Slika 1 - označava trigger točku na vratnom mišiću (skelenski mišići), a žuto označeno područje prikazuje moguće širenje boli ili nelagodnog osjećaja.

Slika 2 - označava položaj trigger točke na prsnom mišiću (m. pectoralis) i moguće širenje boli i nelagodnog osjećaja
Slika 2 - označava položaj trigger točke na prsnom mišiću (m. pectoralis) i moguće širenje boli i nelagodnog osjećaja.

 


Slike 3, 4 i 5 - označuju trigger točke na lopatici (m. infraspinatus (slika 3) i m. supraspinatus (slika 4 I 5)) koji također mogu biti uzrokom.

Što možete odmah učiniti

  • Ustanite od stola
  • Razgibajte ramena kružnim pokretima unazad (da bi istegli prsne mišiće)
  • Spojite lopatice i zadržite taj položaj 20 sekundi


Slika 6 - Pravilna izvedba i Slika 7 – Nepravilna izvedba

 • Ako ste kod prošle vježbe podigli ramena znači da su vam mišići između vrata i ramena zategnuti (m. trapezius)
 • Izbjegavajte upore i vježbe za prsa pri vježbanju
 • Istežite se svakodnevno, ne samo kad osjetite bol

Istezanje ciljane muskulature

Ovakvim istezanjem smanjiti ćete kompresiju na živce i krvne žile i time utjecati na poboljšanje cirkulacije, provođenje živčanog impulsa i na bolju kontrakciju mišića.

Istezanje prsnih mišića

Prsa primaknite zidu i istegnite.

Video prikaz:

Istezanje vratnih mišića

Istezanje vratnih mišića možete pronaći u ovom članku.

Istezanje mišića oko lopatice

Infraspinatus - je osjetljiv mišić zato ga istežite oprezno.


Slika 8 – prikaz mjesta istezanja

Obratite pažnju na lakat koji ne smijete spuštati ni dizati. Ovaj mišić se izrazito zateže pri tipkanju po tipkovnici, u vježbama snage kada se izvodi potisak sa prsa, te prilikom guranja i povlačenja iza vrata. Video prikazuje istezanje infraspinatusa.

Video prikaz:

Supraspinatus – istezanjem je vrlo teško pogoditi točno mišić, što ne znači da morate odustati ili preskočiti istezanje.


Slika 9 – prikaz mjesta istezanja

Kod istezanja supraspinatusa lakat vam mora stajati točno ispred tijela. Istezati bi trebali mišić na ruci koju povlačite za palac.

Video prikaz:

Istežite se svakodnevno, ako sjedite i radite uredski posao ili posao s istim kretnjama, razmislite koliko je to statičkih pokreta za spomenute mišiće. Zaključit ćete da jedno istezanje dnevno je prijeko potrebno. Ako se bavite sportom u kojem se puno ponavljaju pokreti rukom i ramenom ili radite mnogo upora prednjih na rukama, a javljaju vam se simptomi kao trnci u rukama, također je potrebno istezanje nakon svakog treninga.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Koje vježbe najbolje pogađaju mišić ? x 44
  Istraživanje koje je pokrenuto s ciljem da se utvrdi koja vježba izaziva najjači podražaj u pojedinoj mišićnoj skupini te dalje prema tome, koja vježba najviše pridonosi razvoju mišićne mase i snage. ...
 • Znate li već sve o masaži ? x 8
  Masaža povećava cirkulaciju krvi po tijelu, što znači da donosi više kisika, a odnosi više štetnih tvari iz naših stanica. Upravo je to najveća korist masaže. Ujedno, masažom možemo pomoći bolnim miši...
Na forumu ima 26 komentara na ovu temu
Forum
Poštovani Alenseki, lijekovi Vam neće pomoći. Oni ublažavaju posljedicu (bol) kojoj je uzrok neki disbalans koji se Vama dogodio. Pošto niste do sada imali problema, preporučila bi Vam da odete na masažu kod stručnjaka...s naglaskom na stručnjaka. Potrebno je prvenstveno opustiti mišiće prednjeg kinetičkog lanca (prsni mišići i prednja strana vrata) te mišiće leđa. Nakon što napravite nekoliko masaža (preporučujem barem 3 u 2 do 3 tjedna) morate krenuti s ciljanim vježbama za gornji dio leđa s istovremenim istezanjem prednjeg kinetičkog lanca. Bez kombinacije masaže i vježbi nećete riješiti problem.
FitLana
06.06.17. u 12:40
line
Poštovani EDO34, Vama preporučujem da napravite MR da bi isključili otećenja kralježnice i diskova kralježnice. Nakon toga ovisno o zaključku preporučujem masažu i ciljane vježbe kao što sam preporučila ALENSEKI (pogledati komentar gore). Ako imate dodatnih pitanja možete mi se javiti na mail lana.novota@gmail.com
FitLana
06.06.17. u 12:42
line
Poštovana Lana molim za savjet, naime, već nekoliko godina plivam, obično slobodan stil. Prije nekoliko mjeseci sam počela osijećati jaku pečenje i trnjenje u desnoj ruci. Po preporuci doktora napravila sam MR vratne kralježnice i ultrazvuk kvnih žila vrata, nalazi su mi uredni. Međutim, pretraga kojom se mjere oštečenja živaca (EMR) mi je utvrdila oštećen živac C8. Na Vašim stranicama sam pronašla podatak da nepravilno plivanje tj. sportovi koji zahtijevaju puno torakalne ekstenzije i rotacije mogu biti uzrok mog problema. Ja ponekad na vratu pipam jedan od mišiča koji mi bude tvrd kao kamen. Sada sam nabavila disaljku koja mi omogućava da se ne rotiram kada plivam i nemam potrebu "hvatanja" zraka, ali problem mi je ostao?! Odnosno već nakon 10 tak minuta opet osijećam trnce u ruci. MOlim za savjet, da li imate iskustva u ovom problemu? Puno hvala Tina
Tinka33
08.06.17. u 13:52
line
Zdravo svima, pre 3 godine sam osjetila blag bol u lijevoj ruci koji se sirio od ramena do prstiju, inace sam sklona dizanju teskih stvari i imam problema sa ledjima. To nam je genetski. Sad mi se bol pogorsao i pruza se od lopatica preko ramena , pazuha do vrha prstiju , cak 9sjetim i u lijevoj dojci i do rebara. Nisam isla na terapije, jednom mi je doktor opste medicine rekao da imam krivu kicmu , na sta du drugi doktori negirali. Inace sam u 8 nedelji trudnoce , i uplasena sam dosta , jer sam negde procitala da moze ruka da boli i od.raka pluca ( ne daj boze) imam 23 godine, i molim vas da mi pomognete jer sam preevise stresna osoba. Ne pijem tablete za bolove i cak mislim da mi sama psiha stvara taj jaci bol. Jednom sam bila i na neke magnetne sprave i struju koju su mi prikljucivali ali nije pomoglo. Da napomenem da sam proslog proleca prenela sama bicikl za kucno vjezbanje sa prvog sprata do 3 sprata na krov , i kao da se pogorsalo. Molim vas pomozite mi!
Janaa
06.02.18. u 12:09
line
Pomoć!!! Bol u desnoj ruci osjetim vec skoro godinu dana,naime,bol se proteže od ramena do lopatice i cak niz leda desne strane,dok spavam i lezim ne boli al pri svakom pokretu osjetim tupu bol koja vise smeta. Jedno vrijeme je nestalo na kratko pa se opet vratilo. Radim dosta teze fizicke poslove pa neznam jel moze biti do ukliještenja ili je nešto drugo u pitanju. Izvinjavam se zbog dugog posta.
Gogiii
17.04.18. u 22:19
line

Moguæe je da je neki živac, nisam struènjak ali imam iskustva s tim. Nekad je to bol koja onako probode poput noža pa nestane, da bi se opet vratila nakon par dana, a nekad je ovako malo konstantnija tupa bol koja smeta. S obzirom da su teški fizièki poslovi u pitanju, vrlo moguæe. Traje to dosta dugo, treba odradit pregled. Vjerujem da je u pitanju nešto brzo rješivo, samo treba krenut!

Gym_girl
18.04.18. u 10:55
line
Nisam isla doktoru,iskreno,strah me,pa trpim 😂😂 nije bolno da nemogu izdrzati nego bas tupa bol i smeta,cak osjetim ispod pazuha i dolje pi rebrrima nekad. Nadam se da nije nista ozbiljno. Hvala vam na odgovoru 😘
Gogiii
18.04.18. u 11:21
line

Gogii, i sama sam èesto takva tako da razumijem ali mi se takav stav i obije o glavu pa eto zato veæ 3 dana sjedim doma sa urinarnom infekcijom Embarrassed

Da znam više i pomogla bih više, ali ono što mogu je motivirati na pregled - i bez straha jer može biti samo bolje i sprijeèiti daljnja pogoršanja. Treba misliti na to i osjeæaj olakšanja  kad sve bude ok. Krenite! Hug
Gym_girl
18.04.18. u 11:43
line
Ja sam prošle god. Išla dobila tab.ibuprofen bez ikakve snimanja i pregleda. Malo ublažilo,al uvijek prisutno. 🤓 Da tako sam i ja za Bozic zaradila urinarnu infekciju pa se tek neki dan odluèila otici doktoru i lijeciti. Ma kad danas èovik èuje svasta strah te i povirit u bolnicu 😕 a izgleda da me ove godine i alergija na nesto uhvatila 😛 ili sam postala alergicna na muža 😂😂😂😂
Gogiii
18.04.18. u 18:40
line


Ma ništa od ibuprofena, samo malo ukloni bol. A što se urinarne tièe, nije se za šaliti s tim tako da takve stvari treba rješavati odmah! (usput podsjeæam i sebe na to ;) Zbilja - na prvi znak smetnje malo pripazit na hranu i na prirodne pripravke za rješavanje, a kad veæ krene malo žešæe nema druge nego antibiotik. Mene je sad nažalost tako stislo da je bilo prekasno za uvin èaj i ostalu ekipu...strah od doktora bez problema i odmah predvladaju bolovi.

Brižan muž, ni kriv ni dužan :D Da nije pelud? Trenutno su visoke koncentracije pa moguæe da je to...

No....back to the theme....èekamo izvještaj doktora CoolGym_girl
21.04.18. u 18:39
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 22.10.2014
Piše:
Lana Novota, mag.cin. kineziologije