Konopljine sjemenke - koje su prednosti konzumacije i prijedlozi pripreme?

Image

Sjemenka konoplje je izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina, a može ih se koristiti na bezbroj načina: od priprema juha, kao grickalice, mljeveno kao brašno, za izradu maslaca od konoplje ili kao dio različitih kolača, sladoleda, zdravog kruha i slično.

Sjemenke konoplje se sastoje od 25% proteina, 30% ugljikohidrata i 15% netopivih vlakana. Konopljino sjeme sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, vitamin A.

U prosjeku 30% težine sjemena konoplje su zdrava i jestiva ulja koja sadrže 80% esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, omega-6, odnosno linolne, linolenske, gama-linolenske, alfa-linolenske i druge masne kiseline.

Uz zdrava ulja, konopljino sjeme ima čak 25% proteina (albumin i edestin) koji se koriste kao dodatak prehrani za sportaše i sve osobe koje hranom ne unose dostatne količine proteina. Također, konopljine sjemenke su bogate vlaknima (15%) koja pomažu probavi, ubrzavaju metabolizam i imaju niz pozitivnih učinka na zdravlje.

Primjerice, prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa-2, zatvora i bolesti crijeva. Uz navedeno, konoplja obiluje vitaminima i mineralima (vitamin E, B1, B2, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, željezo, natrij, mangan i cink).

Studije potvrđuju da je nedostatak esencijalnih masnih kiselina povezan s rastom stanica karcinoma, kardiovaskularnim bolestima, autoimunim poremećajima, poteškoćama sa zacjeljivanjem rana, bolovima u dojkama, predmenstrualnim sindromom, hormonskom neravnotežom, poremećajima kože i kose i dr.

Dodatno, esencijalne masne kiseline ubrzavaju metabolizam što rezultira termogenom reakcijom u tijelu i uzrokuje sagorijevanje masti te potiče gubitak viška kilograma. Linolna i linolenska kiselina znatno skraćuju vrijeme regeneracije mišića nakon fizičke aktivnosti i olakšavaju pretvorbu mliječne kiseline u mišićima u vodu i ugljični dioksid.

Kome su namijenjene sjemenke konoplje?

Oljuštene sjemenke konoplje mogu konzumirati sve dobne skupine, bez izuzetaka, a naročito su pogodne za:

  • bodybuildere, sportaše i fizički aktivne osobe
  • osobe koje su na dijetalnoj prehrani uslijed bolesti
  • osobe koje su na dijetalnoj prehrani radi mršavljenja
  • osobe osjetljive na gluten, laktozu i orašaste plodove
  • vegetarijance i vegane
  • makrobiotičare
  • osobe koje konzumiraju samo sirovu hranu

Kada ste kupili sjemenke konoplje, što s njima možete napraviti? Evo nekoliko savjeta kako uživati u ovim nutritivno visokovrijednim sjemenkama.

Maslac od sjemenki konoplje

Sastojci:

  • 2 šalice sjemenki konoplje (neoljuštene)
  • 2 režnja češnjaka (narezan na sitno)
  • 3 žlice konopljinog ulja
  • 1 čajna žličica soja sosa
  • sol i papar, po želji
  • začini: peršin, kopar, metvica, bosiljak

Postupak:

Sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako je smjesa presuha, dodati još malo konopljinog ulja. Presuti u staklenu posudu i držati u hladnjaku.

Sladoled od konoplje

Sastojci:

  • 150 g neoljuštenih sjemenki konoplje
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 komad voća po izboru (banana, breskva)

Postupak:

Sjemenke konoplje stavite u posudu i dodajte vode tako da su sve sjemenke pod vodom te ostavite preko noći. Ujutro sjemenke procijedite i ubacite u blender te dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Istresite u posudu i stavite u hladnjak da se smrzne.

Objavljeno 21.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!