Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Lanene sjemenke - potiču probavu i super izvor omega-3 masnih kiselina

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3).

Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, te minerali kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij kao i vitamin E i karoten. Polovica masnoća je sadržana u omega-3 masnoj kiselini što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora - ribljeg ulja.

Lanene sjemenke

Osim spomenutog, lanene sjemenke su još bogate topivim vlaknima i ligninom koji predstavlja iznimno važan antioksidans. Ovaj posljednji fitonutrijent odnosno lignin, prisutan je u sjemenkama lana u daleko većoj količini nego kod bilo kojih drugih namirnica.

Spomenuti je podatak iznimno važan obzirom da posljednje studije o ligninu govore u prilog njegovim antikancerogenim svojstvima, pogotovo kad su u pitanju karcinom dojke i debelog crijeva te djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa.

Zbirno, imamo protein, vlakna, vitamine, minerale i lignine. Imamo sve što nam treba. Ipak, oko lanenih sjemenki bi se čovjek trebao malo više potruditi pa se često zna dogoditi da zbog lakoće konzumiranja, laneno ulje zauzme mjesto prije sjemenki. No, i to je svakako hvalevrijedan dodatak prehrani obzirom da laneno ulje sadrži čak 45-60% omega-3 masne kiseline.

Sastav u 100 g

Lanene sjemenke - sastav u 100 g

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Omega-3 Strong - 90 kapsula

Omega-3 Strong sadrži pojačanu dozu omega-3 (330 mg EPA i 220 mg DHA) kiselina najviše kvalitete te ...

  • 14,49 €
Omega-3 1000 mg - 90 kapsula

Omega 3 1000 mg je dodatak prehrani koji sadrži riblje ulje najviše kvalitete. Ulje sadrži 18% EPA i...

  • 10,99 €

Lan u službi zdravlja

Sad kad smo prikazali strukturu lanenih sjemenki, svakako je interesantno čuti čemu one služe i čime su to točno zadivile svijet zdravlja. I sjemenke i ulje svojim svojstvima uvelike doprinose čovjekovom zdravlju. Ponajprije su tu omega-3 masne kiseline koje štite srce i naš krvožilni sustav djelujući protuupalno i uravnotežujući ritam kucanja srca.

Iznimno visoka razina omega-3 masnih kiselina u ovoj namirnici smanjuje razinu lošeg kolesterola odnosno LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, pretilost, dijabetes i metaboličke sindrome.

Već smo spomenuli lignin koji mogli bismo reći u lanu zaista posjeduje svojstva kakvog super heroja. Već je neko vrijeme predmet istraživanja raznih znanstvenih studija koje iznose njegovo antikancerogeno djelovanje.

Lanom je moguće stabilizirati i razinu šećera u krvi te predstavlja saveznika u borbi sa suvišnim kilogramima s obzirom na to da djeluje na ubrzanje metabolizma potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Točnije, polinezasićene masne kiseline, koje se nalaze u sjemenkama lana povećavaju vjerojatnost mršavljenja za čak 37%.

Ovdje djeluju i vlakana koja, osim što produžuju osjećaj sitosti, također snižavaju razinu kolesterola i pospješuju probavu. Zbog kombinacije ulja i vlakana, lanene sjemenke služe i kao izuzetno dobar laksativ. Osim toga, lan je djelotvoran u rješavanju problema suhe kože a kako ne bismo zaboravili i ljepši spol u nešto poznijim godinama, pokoja žlica usitnjenih lanenih sjemenki dnevno će uvelike smanjiti učestalost valunga. Općenito se drži da konzumacija sjemenki lana i lanenog ulja pozitivno utječe na cjelokupan čovjekov imunitet.

lanene sjemenke

Lan u prehrani

Lan je moguće konzumirati na nekoliko načina koji uključuju upotrebu lanenog ulja u prehrani, usitnjenih sjemenki ili pak izvorni oblik. Same sjemenke su nešto kompliciranije za pripremu od ulja, ali za razliku od njega sadrže vlakna. Nutricionisti ih svakako preporučuju zbog lake apsorpcije hranjivih tvari, a optimalna doza bila bi jedna do dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki dnevno.

Naše tijelo ne može samo sintetizirati omega-3 masnu kiselinu već ju moramo unijeti hranom. Lanene sjemenke i laneno ulje predstavljaju upravo idealan izvor spomenutog. No, prije svega potrebno je voditi računa o izbjegavanju termičke obrade i sjemenki i ulja obzirom da kao i kod većine drugih stvari, na ovaj način uvelike uništavate ljekovita svojstva lana.

Imamo još jednu napomenu pri kupovini a ta je da pripazite da su sjemenke cjelovite a ne prepolovljene obzirom da takve gube prehrambenu vrijednost. Moguće je kupiti i već mljevene lanene sjemenke. Dok je sjemenke nešto teže pripremati, laneno ulje je iznimno jednostavno za konzumaciju.

Sjemenke lana je moguće umijesiti u kruh ili kolače i to ili kao cijele ili pak izmiksane. Ove potonje možete dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama za doručak, jogurtu itd. Što se tiče jogurta, kombinacija je posebice zgodna za pripremu obzirom da laneno ulje pomiješano na ovaj način postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.

lanene sjemenke

S obzirom na to da lan ima jednu negativnu karakteristiku, a to je da relativno brzo užegne, vodite računa da kupujete samo laneno ulje koje je stajalo u hladnjaku te da ga i sami tamo držite u čvrsto zatvorenoj boci smanjujući svaku izloženost suncu, svjetlosti i zraku kako biste smanjili njegovo kvarenje. Ulje visoke kvalitete nema ili je jedva osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa dok je preporučena dnevna doza unosa 1-3 velike žlice.

Što se tiče samog lanenog ulja ono ustvari nije namijenjeno kuhanju. Naime, poput ostalih ulja bogatih esencijalnim masnim kiselinama djelovanje visoke temperature može zdrave masnoće pretvoriti u štetne te je ono djelotvorno samo kao dodatak prehrani nakon kuhanja ili pri samom posluživanju, primjerice kao začin salatama.

Konzumacija ovog ulja s ostalom hranom može dovesti čak i do povećanja prehrambene vrijednosti drugih namirnica. Ovdje se posebice ističu mliječni proizvodi koji obogaćeni lanenim uljem pomažu esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane.

Na isti način će reagirati i kombinacija s povrćem iz porodice kupusnjača, proteinima životinjskog podrijetla, morskim plodovima i sojom.

lanene sjemenke

Osim u prehrani, laneno ulje vrlo je učinkovito i u vanjskoj primjeni odnosno nanošenjem na kožu. Pospješuje zacjeljivanje ožiljaka, pomaže kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze i kožnih osipa te je vrlo učinkovito za suhu kožu.

Iz svega što smo do sada rekli, dajemo si za pravo uvrstiti ovu namirnicu na naš popis superhrane. Pa kako i ne bi? Zdravlje puca iz svake sjemenke i dok ih grickamo po zubima one čine dobro našem tijelu. Stoga, dragi naši, ne preostaje vam ništa drugo nego da se samo odlučite za neku od kombinacija konzumiranja. Sjemenke ili ulje, pitanje je sad?

 i Fitness.com.hr trgovinama.

 i Fitness.com.hr trgovinama.

Donosimo nekoliko ideja kako lanene sjemenke uključiti u prehranu: 

Objavljeno 12.05.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!