Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Testosteron - kralj svih hormona!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Spolni hormoni su ključni, kako u razvoju i spolnoj diferencijaciji spolnih organa, tako i u spolnoj diferencijaciji mozga. Pored utjecaja na razvoj muškog i ženskog tijela, važnu ulogu imaju i u aktiviranju seksualnog ponašanja.

Testosteron je najvažniji muški spolni hormon (androgen, od grč. riječi andros što znači muškarac ), koji u manjoj mjeri imaju i žene. Više od 95% ovog hormona proizvode intersticijske odnosno Ledygove stanice u testisima. Ostatak se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama te enzimatskom prijetvorbom njegovih prohormona u perifernim tkivima a sve pod nadzorom hipofize i hipotalamusa.

Kod žena ulogu stvaranja testosterona imaju jajnici i nadbubrežne žlijezde. Muškarci luče vrlo velike količine testosterona, prosječno 260 - 1000 nanograma na decilitar krvne plazme, a žene 15 - 70 nanograma. Njegov biološki ritam pokazuje veće vrijednosti u jutarnjem razdoblju, s najvišim razinama između 6 i 8 ujutro, te nižim vrijednostima u poslijepodnevnim i večernjim satima. A što više testosterona muškarac ima, to je snažniji, mišićaviji, samouvjereniji, borbeniji i spolno moćniji.

trening

Koja je uloga testosterona?

Uloga testosterona uvelike se očituje već u fetalnoj dobi, kada su embriji aseksualni. Pritom prisutnost Y kromosoma kod muškog spola potiče lučenje testosterona, koji utječe na formiranje testisa i penisa. U pubertetu opet dolazi do njegove povećane produkcije, uslijed povećanog izlučivanja luteinizirajućeg hormona (LH) adenohipofize što dovodi prvenstveno do naglog rasta te razvoja sekundarnih spolnih karakteristika.

U toj dobi očituje se njegov učinak na raspodjelu dlaka po tijelu, na glas, na kožu, učinak na stvaranje bjelančevina i razvoj mišića, utjecaj na rast kostiju i zadržavanje kalcija, na bazalni metabolizam, daljnji razvoj spolnih organa poput penisa, žlijezda sjemenjača, prostate i epididimisa, sazrijevanje spermatozoida te povećani spolni nagon i agresivnije ponašanje.

Ubrzo nakon završetka puberteta testosteron uzrokuje prekid rasta u visinu zatvaranjem epifiznih središta rasta. I dalje, tijekom cijeloga života nakon završetka razvoja, libido, spermatogeneza, erekcija, kao, uostalom, i cjelokupno funkcioniranje muškog reproduktivnog sustava, pod izravnim su utjecajem testosterona. Osim tjelesnih učinaka, testosteron igra značajnu ulogu i u mentalnom životu muškarca.

Nedostatak testosterona može prouzrokovati ozbiljne efekte na tijelo, uključujući: pad energije, smanjenje mišićne mase i snage, pad spoznajnih funkcija, smanjenje seksualnog interesa i potencije, depresivno raspoloženje i dr. Promjene ovog hormona u funkciji dobi pokazuju njegove maksimalne razine između 18. i 35. godine, nakon čega dolazi do smanjenog izlučivanja te poslije 40. godine života njegova razina opada stopom od 1% godišnje.

trening

Mehanizam kojima testosteron ima tako snažan utjecaj na tijelo čovjeka izrazito je složen. U krvi se nalazi svega oko 2% slobodnog testosterona koji djeluje na stanične receptore, a preostali dio vezan je na bjelančevine albumin i globulin. Vežući proteini su neophodni pri fiziološkom djelovanju testosterona.

Oni služe kao neka vrsta pohrane i štite steroide od brzog metabolizma, istovremeno osiguravajući postojanu razinu hormona u krvi te distribuiraju hormon u različite organe i periferna tkiva. Dio molekula koji je slobodan odnosno u nevezanom obliku u krvotoku dolazi u doticaj sa različitim stanicama u tijelu a prije svega to su mišićne i moždane stanice, stanice kože i vlasišta te prostate i ostalih spolnih organa.

Njegovi učinci u tim perifernim tkivima izvan testisa mogu se podijeliti u dvije glavne skupine. Prva se odnosi na reprodukcijsku funkciju i sekundarna spolna obilježja, a druga na anabolizam mišića i poticanje ostalih tkiva na rast i sazrijevanje. lako se nekad mislilo drukčije, danas je jasno da se oba djelovanja testosterona ostvaruju uglavnom istim unutarstaničnim mehanizmima.

Način kako muško tijelo iskorištava raspoloživi testosteron ovisi o broju receptora u organizmu pojedinog muškarca te o smještaju tih receptora. Stoga, ako je velik broj receptora smješten u mišićnoj stanici androgeni hormoni aktiviraju određene gene koji će "narediti" povećanu sintezu proteina (rast mišićne mase). No, ako muškarac ima receptore za testosteron na žlijezdama lojnicama, imati će izrazito masnu i problematičnu kožu zbog povećanog lučenja masnoće u koži. Na isti način androgeni hormoni mogu utjecati na pojačano stvaranje eritrocita, poticanje na tjelesni rast ili rast dlaka na licu i tijelu.

trening

Koji faktori utječu na prirodno lučenje testosterona?

Kao što je poznato, endokrini sustav je signalni informativni sustav sličan živčanom sustavu, te reagira na velik broj unutarnjih i vanjskih podražaja, smanjenom ili povećanom proizvodnjom pojedinih hormona. Testosteron pritom nije iznimka te naš način života, aktivnosti kojima se bavimo, hrana koju jedemo, način vježbanja i stres koji svakodnevno amortiziramo mogu uvelike utjecati na proizvodnju tog hormona.

Dokazano je da pravilan trening odnosno tjelesna aktivnost visokog intenziteta koji aktivira veće mišićne grupe (čučanj, mrtvo dizanje, bench press, veslanje, zgibovi, dipsevi, nožni potisak, jednonožni iskorak, vojnički potisak i sl.) utječe na pojačano lučenje testosterona za vrijeme i poslije vježbanja za čak 40%.

No stvar je obrnuta kada je riječ o sportovima izdržljivosti te osobe koje su sklone ovakvom načinu treniranja imaju kronično smanjenje razine vlastitih androgena čemu je razlog iznimno velika količina kortizola koji njihovo tijelo luči kod velikih napora. Također kod vježbanja u ekstremnim tjelesnim naporima razina testosterona pada i za 40%. Između različitih oblika intenzivnog treninga najveći utjecaj na povećanje slobodnog testosterona u krvi pokazuje bodybuilding.

Drugi čimbenik koji također izrazito utječe na lučenje testosterona je stres. Funkcioniranje čitavog endokrinog sustava pod jakim je utjecajem emocija i misli. Psihološki i fizički stres uzrokuju lučenje hormona kortikotropina koji zatim potiče nagomilavanje kortizola. A što je veća razina kortizola, to je manja razina testosterona. Stoga pokušajte izbjegavati stresne situacije, razmišljajte pozitivno, usmjerite svoje misli na nešto lijepo, opuštajte se, spavajte 8 sati dnevno i na taj način pomognite sebi i svojim testisima.

Izuzetan učinak na prirodno podizanje razine testosterona ima i seks. Istraživanja su pokazala da stanje erekcije povećava razinu testosterona. Jutarnji seks je dobar način da se održi visoka razina tokom cijelog dana, a pomaže i pri mršavljenju.

Sljedeći faktor kojim također možete utjecati na prirodno lučenje testosterona je prehrana. Testosteron, kao i svi ostali steroidni hormoni koristi kolesterol kao bazu iz koje nastaje. Stoga obogatite svoju prehranu većim količinama esencijalnih masnih kiselina. Njihov su izvor orašasto voće i sjemenke, avokado, riba i lisnato zeleno povrće. Također cijela jaja, govedina, škampi, sir i ostala slična hrana su bogati esencijalan izvor kolesterola kojim ćete maksimalizirati razine testosterona u svom tijelu.

S druge strane izbjegavati dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina jer smanjuju proizvodnju testosterona. Udio masti bi trebao biti oko 30%.

Ako ste pretili, postepeno smanjujte svoju tjelesnu težinu jer višak kilograma uzrokuje poremećaj razine estrogena i testosterona.

I ono najmanje drago velikom dijelu muške populacije-smanjite konzumaciju alkoholnih pića na minimum. Poslije samo jednog pijančevanja potrebno je 24h da se razina testosterona vrati u normalu. Isto tako uzimanje aspirina, pušenje trave ili konzumacija nekih drugih opojnih sredstava značajno snizuju razinu testosterona.

trening

Simptomi nedostataka testosterona

Glavni simptomi koji se javljaju kod poremećaja lučenja testosterona jesu:

  • slabiji spolni nagon (libido),
  • erektilna disfunkcija,
  • osjećaj depresije i neraspoloženja,
  • kronični umor,
  • povećanje tjelesne težine,
  • smanjenje mišićne mase dok se udio tjelesne masti povećava,
  • poremećaji sna, razdražljivost, napetost...

Objavljeno 30.05.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!