Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Je li moguće biti fit i u 50-ima?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svi smo, kad smo navršili neku okruglu obljetnicu, od 20, 30, 40. barem jedanput pomislili „Osjećam li se kao da imam X godina“. No, što to točno znači? Kako bismo se trebali osjećati s 20, 30, 40, 50 ili bilo kojim drugim godinama? Nema propisanog pravila u kakvom bismo mentalnom i fizičkom stanju trebali biti s bilo kojim godinama, već to stanje ovisi o svemu onome što smo kroz život prošli i napravili do tog trenutka.

Svakako, pozitivan stav o životu, zdrave životne navike koje uključuju zdravu i uravnoteženu prehranu i redovnu fizičku aktivnost te postavljeni ciljevi svakako pomažu da se osjećamo dobro, zdravo i energično, bez obzira na godine. Jednako ovo vrijedi za one s navršenih 20, ali i one s navršenih 50 godina. No, kako svako životno razdoblje ima i neke svoje karakteristike, ovdje ćemo se usredotočiti na sljedeći cilj: biti fit u 50-ima!

stariji

Održite pozitivan stav o životu

Misli nas često usmjeravaju ili uvjeravaju da nešto možemo ili ne možemo napraviti i postići. S godinama, trebali bismo biti mudriji i svjesniji svojih sposobnosti i mogućnosti, no često nam se događa da sumnjamo u sebe i sumnju povezujemo s godinama. „Ne mogu ja to, pa nemam 20 godina!“, česta je kočnica koja starije osobe priječi u uživanju u životu ili postizanju određenih ciljeva.

Pozitivan stav o sebi, svojim sposobnostima i životu je ključ uspjeha koji usmjerava naše aktivnosti te dovodi do rezultata.

Bez obzira koliko godina imate, možete postići sve što poželite, samo se zaista morate jako potruditi!

Zadržite zdrave životne navike

Zdrave životne navike su, ako gledamo život kao cjelinu, poput izgradnje kuće. Prvo vam je potreban čvrst i dobar temelj, potom zidovi pa strujne instalacije itd. Postoji red kojim se gradi kuća, a isto tako i zdrave životne navike: glavni elementi da „kuća“ bude čvrsta u ovom slučaju su prehrana i hidratacija, spavanje, fizička aktivnosti i nošenje sa stresom.

stariji

1. Prehrana i hidratacija

Jedan od najvažnijih faktora u održavanju zdravlja svakako su pravilna prehrana i dostatna hidratacija. Istovremeno, ove je faktore najčešće održavati posebno kad se zna činjenica da se prehrana i hidratacija moraju prilagođavati aktivnostima, potrebama, godišnjem dobu i nizu drugih faktora.

Mnogima u održavanju tjelesne težine, mišićnom balansu, dovoljnoj energiji i mentalnoj bistroći pomaže provedba prehrane povremenog posta (intermittent fasting) koji podrazumijeva svakodnevni post u određenom broju sati (najčešće 16 ili 18).

Istovremeno, savjetuje se u danima kad nema fizičke aktivnosti udio ugljikohidrata smanjiti na minimum, a prehranu temeljiti na mastima i proteinima koji će dati dovoljno hrane organizmu za svakodnevno funkcioniranje, ali i za održavanje mišićne mase i zdravlja.

2. Fizička aktivnost

Ovo je jako široka tema  koja obuhvaća doslovno sve vrste fizičkih aktivnosti: od joge, pilatesa, treninga snage, preko vožnje bicikla, hodanja, planinarenja, trčanja  do okopavanja i uređenja vrta ili čišćenja stana.

Ključ je u podizanju srčanih otkucaja i širenju pluća radi dubljeg disanja uslijed intenziteta aktivnosti. Dakle, koju god aktivnost odabrali radite je intenzitetom da ipak podignete puls i malo se oznojite.

3. Spavanje

S godinama, spavanje dobiva sve više na važnosti, pa bi 6-8 sati sna treba biti prioritet svima starijima od 40 godina. Bez hrane svi možemo preživjeti neko vrijeme (ovisno koliko tjelesne masti imate pohranjene), ali nedostatak sna ima negativan utjecaj na zdravlje i funkcioniranje već nakon prve noći s premalo sna.

Duže vrijeme nedovoljnog spavanja vodi kognitivnom propadanju, nervozi, deluzijama, paranojama i psihozama, a prati ga i nemogućnost kontrole apetita radi neravnoteže hormona leptina. Kad ne spavate dovoljno, leptin opada, a to rezultira stalnim osjećajem gladi, prejedanjem i općim usporavanjem metabolizma.

stariji

4. Nošenje sa stresom

Znati se nositi sa stresom je ključno za zdravlje. Istovremeno, i loša prehrana, dehidracija, manjak sna, previše fizičke aktivnosti i negativne misli mogu biti uzrok stresa. Jednostavni načini da smanjite stres koliko možete je da provodite vrijeme s dragim ljudima, baveći se aktivnostima koje volite, ne pretrpavate raspored te ne pretjerujete s obećanjima koja zahtijevaju ulaganje posebnog truda i vremena.

Postavite si cilj!

Važno je imati cilj, makar to bio samo jedan svake godine. Cilj je nešto što nas treba motivirati i poticati na napredak. Cilj možete biti malen ili velik, ali mora biti realističan i ostvariv u određenom vremenu.

Za ostvarenje cilja uvijek nam je potrebna motivacija, fokusiranost i usmjerenje ka realizaciji. Ostvarenje cilja donosi osjećaj zadovoljstva, ali i samopouzdanje te može biti dodatna motivacija za postavljanje novoga cilja.

Iako je ovaj tekst primarno usmjeren na one koji i nakon 50. rođendana žele ostati fit, sve navedeno u njemu je primjenjivo na sve generacije i donijet će životno poboljšanje i uspjeh!

Objavljeno 11.11.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!