Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kronični umor - kako ga pobijediti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Iako je zima već na izmaku, sezonske depresije i konstantan umor i dalje muči velik postotak ljudi. Umor je pojava koja prati svaku čovjekovu aktivnost, smanjuje radnu učinkovitost i negativno utječe na stav prema radu. I to je zapravo i najgori oblik umora. Psihološki, umor je osjećaj iscrpljenosti, bezvoljnosti, razdražljivosti i promjene raspoloženja. Zimi provodimo oko 90% vremena u zatvorenim prostorijama. Na taj način nam je lakše pretrpjeti zimu, ali to ne zadovoljava naše biološke potrebe. Zbog toga je potrebno na druge načine stimulirati osjete.

Cijelu zimu praktički prespavamo

Neki od načina za pobijediti umor su: stimuliranje osjetila mirisima, dodirom, čaša vina, fina kupka...

Dodir

Toplinu sunca može zamijeniti ljudska toplina. Masaža , zagrljaj i držanje za ruke su odlični načini za stimuliranje osjetila dodira.

Pijte puno vode. Kad vam je tijelo dehidrirano, lako ćete ostati bez energije i osjećati se umorno. Zbog toga bi trebali piti čistu vodu kako bi spriječili dehidraciju. Dok se kava odavno smatra tradicionalnim energetskim napitkom, pijte više mineralne vode, voćne sokove ili zeleni čaj.Voće ili prirodni voćni sok bogat vitaminom C može poboljšati koncentraciju i odagnati umor.

Doručkujte kako vas umor ne bi savladao na samom početku dana

Doručkujte

Ako dosad niste imali naviku ujutro nešto pojesti, vrijeme je za promjenu. Rad vašeg metabolizma će se usporiti i ulovit će vas osjećaj umora, ako se dobro ne najedete. Probajte u doručak uključiti jogurt, sir i integralni kruh ili pecivo, te neko voće.

Glazba

Pustite dobru veselu glazbu, pjevušite i plešite. Ljubavne i romantične pjesmice ostavite za ljeto. sad vam treba nešto da vas pokrene. Sve vrste latino glazbe su dobro došle. Imajte neku pjesmu "u glavi" cijeli dan koja će vas tjerati da se fantastično osjećate.

Stres

Nemoguće ga je izbjeći, ne možete ga se riješiti, ali postoje uspješne metode kako se može smanjiti. Prestanite se brinuti oko malih stvari, oko sitnica. Priče koje vam nisu od egzistencijalnog značenja neka na "jedno uho uđu, na drugo izađu". Ljude koji vam crpe energiju ("emotivni vampiri") počnite izbjegavati, ionako ništa korisnog ne donose.

Vino

Dvije šake rutvice namačemo tjedan dana u litri crnog vina, procijedimo i pijemo gutljaj po gutljaj, 1 dl dnevno, najmanje 6 tjedana. No s alkoholom ni slučajno nemojte pretjerati jer previše konzumiranja ima kontra efekat, padate u sve veću depresiju.

Povrće

Uzimajte što više povrća (svježeg, konzerviranog, zamrznutog): prokulicu, mahune, grašak, rajčicu, papriku, kupus.

Izađite malo van na zrak i protegnite se

Sportsko-rekreativne aktivnosti vrlo često su zanemarene. Tjelesne aktivnosti, u odnosu na ostali dio godine, svedene su na minimum. Velik broj nas spavao je "zimski san". A sad trenirka, tenisice i kreni! Livada, izletište, skijalište čekaju. Čovjek nije predodređen da miruje. Iskoristite tu prednost prirode za svoje dobro.

Što trebamo izbjegavati

  • velike količine kave i pića s kofeinom; kofeinski napitci dignu energiju jako brzo, ali je njihov učinak kratkotrajan i kad nestane, postanete još umorniji
  • alkohol i boravak u zadimljenim prostorijama; svi znamo da čaša, dvije vina podigne raspoloženje a isto tako znamo kako izgleda mamurluk poslije. Naučite se stati kad je najbolje :)
  • višesatna gladovanja i jedan ogroman obrok dnevno; doručak vam daje energiju da uopće započnete dan, lagani ručak pomaže izdržati dan na poslu, a ako pretjerate s večerom nećete moći spavati. Birajte voće, orašaste plodove, prirodne sokove i ne opterećujte želudac jer će vam se spavati.
  • pretjerivanje u unosu slatkih i masnih jela.
  • dosadu; Današnja civilizacija, najnaprednija u povijesti, s najvišim dosad poznatim standardom življenja, proizvela je i neke negativnosti: naraštaj koji ubija dosada. Tražimo zabavu, ali je ipak nalazimo dosadnom, i teško nam je zadržati interes. Sjedimo pred televizorom, buljimo u njega satima, iz emisije u emisiju, često ni ne znajući što gledamo. Besciljno i brzo listamo novine i časopise. Mnogi od onih koji kažu ‘Umoran sam’, u pravu su, jer umorni su od načina na koji žive. Uključite u svoje aktivnosti zanimljive ljude, od kojih možete čuti zanimljive stvari, naučiti nešto novo, surfajte wikipedijom. Koliko znate o latinoameričkim plesovima a tjeraju vas da njišete kukovima? Graditeljstvo, knjige, makete....Otputujte negdje gdje niste nikad bili, imat ćete o čemu pričati mjesec dana, puni dojmova. Uvijek ima stvari koje ne znate.

Objavljeno 16.02.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!