VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vježbe protiv stresa

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Stres je postao vjeran pratioc svih naših poslova i zadataka kojima se bavimo, a više ga gotovo i ne možemo izbjeći, već samo naći način na koji ćemo se obračunati s njim. Svatko ima svoj način, a mi vam predlažemo neke od vrsti tjelovježbe jer je poznato da se vježbanjem oslobađa endorfin u velikim količinama i potiče dobro raspoloženje (osim što nas čini fizički i psihički zdravim, pomaže u očuvanju linije i daje smisao).

1. Trčanje, brzo hodanje ili slično; dobar je kao trening koji nam omogućuje da mijenjamo brzinu i intenzitet vježbanja; kardio vježbe naročito su dobar borac protiv stresa, vraćaju energiju i popravljaju raspoloženje. Bitno je da se dobro zagrijete 5- 10 minuta kako ne bi došlo do ozljeda te krenete na svojoj omiljenoj ruti; s time da imate zadatak promjene ritma i intenziteta vježbanja – tako da ubacite koju uzbrdicu i nizbrdicu i svladavate je 30 -60 sekundi te nastavite u starom ritmu. Bitno je da ponavljate vježbanje s otporom barem 20-ak minuta.

2. Kružni trening omogućit će vam da brzim kombiniranjem vježbi uštedite više vremena, sagorite više kalorija te ojačate i steknete kondiciju u što bržem roku! Odaberite 10- ak različitih vježbi tipa sklekova i čučnjeva kojima dodajte i aerobne vježbe (npr. trčanje na mjestu) i vježbajte jednu za drugom. Napravite vremenske intervale u kojima ćete ponavljati vježbu (30-60 sekundi); između vježbi možete raditi pauzu (onoliku koliko je trajala vježba) ili ne morate, ukoliko ste izvježbani i imate jaču kondiciju. Ponovite cijeli ciklus 2-3 puta, ovisno o fizičkoj spremi. Trening završite istezanjem.

3. Trening snage jača vaše samopouzdanje proporcionalno s jačanjem vaših mišića. Drugim riječima, kad vidite da možete podići sve veću težinu na utezima počet ćete i više vjerovati u sebe, a samim time rješavati lakše probleme oko sebe. Za početak izaberite po jednu vježbu za svaku grupu mišića.

Odlučite se za težinu koju ste u stanju podići 10-16 puta, u dva ponavljanja. Za pravilan odabir utega i težine te načina izvođenja vježbi obratite se instuktoru. Za bolje rezultate vježbajte dva puta tjedno.

4. Kickboxing. Nema boljeg načina od rješavanja stresa i svih frustracija kad zamislite sve brige u obliku vreće u koju ćete upravo udariti. Jako, svom snagom i precizno. Od različitih udarcima rukama, nogama... Nije potrebno da ste istrenirani u tom sportu kako biste mogli udarati po vreći... Bitno je da vam instruktor pokaže kako izvesti osnovne udarce kojima ćete se služiti i zagrijavanje kako se ne biste ozlijedili. Navalite na ekspresno sagorijevanje kalorija i izbacivanje stresa!

5. Hodanje je odlična aktivnost u borbi protiv stresa jer pomaže da se vaš život na trenutak uspori i izađe iz kolotečine. Navucite udobne tenisice i krenite, nema jednostavnije vježbe! Osim što će vam pomoći da se smirite, hodanje će vam nametnuti pravilan ritam trbušnog disanja koje lišava stresa samo tako! Ostanite u šetnji koliko god vam to obaveze dozvoljavaju; i ne razmišljajte koliko vas još posla čeka ili što biste mogli raditi istovremeno.

6. Istezanje! Već smo pisali o pozitivnim učincima istezanja¸i to ne samo onima prije vježbanja i nakon vježbanja kako bi pripremili mišiće za vježbanje ili ih opustili već o onom istezanju kada sjedite u istom položaju u uredu barem 3 sata nepomično, a udove više ne osjećate... Ili ono istezanje kada ste u krevetu, zgrčeni od stresa nekako odspavali kojih 6 sati i probudili se umorniji nego kad ste krenuli na spavanje. Istegnite sve skupine mišića, naročito one koji su vam posebno napeti. Protegnite ruke, noge, ramena, leđa itd.

7. Lagana joga pomaže vam boriti se protiv stresa zato što objedinjuje više tehnika, boraca protiv stresa, u jednom. Ukoliko se iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti upisati u grupu za vježbanje joge, naučite nekoliko osnovnih položaja koji će vam pomoći da spojite um i tijelo, ispravite disanje, usporite i zaboravite na stres.

8. Pilates poput joge pomaže da uspostavimo vezu između uma i tijela i fokusiramo se na pravilno disanje te posebno jača jezgru i dno zdjelice što pomaže u mnogim dnevnim aktivnostima. Dovoljno je u vaš trening uvrstiti nekoliko osnovnih vježbi kako biste razbili rutinu stresnog dana te izvježbali pravilno držanje koje vam pomaže da se lakše nosite sa stresom.

Objavljeno 07.01.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!