Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

"Spriječite" vaše voljene da sabotiraju vaše zdravstvene ciljeve

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada si postavite neke specifične zdravstvene ciljeve i netko tko vam je najbliži ne razmišlja poput vas, pridržavati ih se postaje izazov.

Muškarac i žena se istežu u prirodi

Odlučili ste smanjiti unos kolesterola i za vrijeme popodnevnog pića vaš najbolji prijatelj predloži da naručite tanjur kineske hrane pune raznih i masnih umaka. "Dobro je napraviti nekoliko iznimaka s vremena na vrijeme. Nemojte biti tako strogi prema sebi!" No, ono što je za nekoga "strogo", vama može biti izbor. Izbor koji u cjelokupnoj shemi stvari podržava vašu viziju zdravog načina življenja, ne spominjući smanjenje mogućnosti oboljenja i bolesti.

Važno je prepoznati nekoliko stvari o tome kako vaš način života djeluje na vaše najbliže i najdraže. Kada uđete u vezu, neizbježno upadate u obrasce aktivnosti i ponašanja koji postaju ugodni načini da budete zajedno i ubrzo se uspostavlja neslužbena ‘rutina’. Kada jedna osoba odluči unijeti promjene, njen izbor neizbježno će utjecati na sustav veze u kojoj se ona nalazi.

Razmislite kako je to kada se naviknete da se netko ponaša na određen način, npr. vaš partner koji voli nedjeljom obilnije doručkovati ili dobar prijatelj koji je uvijek na raspolaganju za pričanje kada vam treba podrška. I, onda se počinju mijenjati. Vaš se partner nedjeljom uključuje u veslački klub; vaš najbolji prijatelj započinje novu vezu i “nestane”. Tada se i vi morate promijeniti, prilagoditi vašu interakciju s tom osobom, poštujući njene izbore. Kada se nešto na što smo naviknuli u našem svijetu uništi, doživljavamo prijelaz koji nekada može biti uznemirujuć.

Kako zaštititi obveze zdravog načina života pred prigovorima partnera ili prijatelja koji se osjeća ugroženim vašim promjenama?

  1. Uključite ih u svoju viziju zdrave budućnosti. Pitajte ih za mišljenje o tome kako bi vas voljeli vidjeti u vašem najboljem stanju i zamolite ih da vas podrže u usmjeravanju prema toj viziji.
  2. Objasnite im. Pokažite im kako vaša odluka da vježbate ili pripremate drukčiji izbor hrane znači da ste sretniji, objasnite kako ćete unijeti mnogo više u vezu kao rezultat bolje brige za sebe ili bilo koje druge pogodnosti s kojima bi se mogli složiti.
  3. Priznajte im da će neko vrijeme stvari možda biti drukčije i malo čudne za njih. Razgovaranje o očiglednim činjenicama je korisnije od iznenadne najave vašeg ‘novog ja’.

Odlučite li pak napraviti iznimku i povremeno opustiti svoju zdravstvenu rutinu, odluka bi trebala biti vaša, a ne donešena na temelju nečijeg podbadanja: “Želim li se ja sada počastiti ili samo želim izbjeći neugodnosti u dinamici s tom osobom?”

Trčanje i vožnja biciklom kroz prirodu

Prečesto zaboravljamo da unošenjem promjena utječemo na ljude u našim životima i da bi isto tako i njima mogao koristiti period prilagođavanja. Pripremanjem na te "rastuće boli" osigurat će svima lakši prijelaz.

Objavljeno 11.06.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!