Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

2 u 1: Intermittent fasting topi kilograme i pojačava motivaciju za trening!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Intermittent fasting ili dijeta povremenog posta ima niz zdravstvenih prednosti, uz to što doprinosi smanjenju tjelesne težine. Među ostalima, potvrđeno je da intermittent fasting izaziva hormonalne promjene koje potiču pojedinčevu želju i motivaciju za vježbanje!

Pretilost kao ozbiljan zdravstveni problem

Pretilost je skup i rastući svjetski zdravstveni problem koji zahtijeva učinkovite strategije intervencije kako bi se izbjegle ozbiljne komplikacije, uključujući srčane bolesti i dijabetes. Ograničenje hrane i redovita tjelovježba dvije su glavne ekonomične strategije za sprječavanje i liječenje pretilosti.

Međutim, pretilost je često povezana sa sjedilačkim načinom života i lošim prehrambenim navikama, poput nekontroliranog unosa grickalica i prejedanja. Istovremeno, pretile osobe teško uspijevaju uhvatiti redovan ritam vježbanja radi manjka motivacije i nemogućnosti hvatanja redovnog ritma vježbanja.

post

Grelin pojačava motivaciju za vježbanje!

Autori studije Mifune i sur. pojašnjavaju da dijeta povremenog posta, ali i općenito restrikcije hrane, potiču porast razine hormona gladi, grelina, te njegovu sposobnost da pojača motivaciju za vježbanje.

Naime, u ljudskom organizmu postoje dva hormona koji igraju važnu ulogu u regulaciji apetita i sitosti: grelin, tzv. hormon gladi i leptin, hormon koji eliminira apetit nakon jela. Kad je osoba nekoliko sati bez jela, povećava se količina grelina u krv, a nakon unosa hrane, razine ovog hormona opadaju.

Prema rezultatima studije koju su proveli Mifune i sur. visoka razina grelina može povećati motivaciju za vježbanje, uz povećanje apetita - nešto što ima smisla kada uzmete u obzir da je za dobivanje hrane potreban napor. Dosadašnja istraživanja otkrila su vezu između grelina i povećane izdržljivosti tijekom vježbanja. Osim toga, mnogi su prijavili privremene navale energije i probleme sa spavanjem tijekom provedbe posta ili dijeta koje su nalik postu.

Kako stoji u zaključku studije, ljudi koji se bore s motivacijom za vježbanje mogu povećati želju da se aktiviraju povremenim postom ili nekim drugim načinom ograničenog unosa hrane na kratko razdoblje, dva puta dnevno.

post

Reference:

  1. Mifune H, Tajiri Y, Sakai Y, Kawahara Y, Hara K, Sato T, Nishi Y, Nishi A, Mitsuzono R, Kakuma T, Kojima M. Voluntary exercise is motivated by ghrelin, possibly related to the central reward circuit. Journal of Endocrinology, 2019

Objavljeno 22.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!