Vodič kroz 5 najčešćih bolesti srca!
Zdravlje

Vodič kroz 5 najčešćih bolesti srca!

Srčane bolesti su, uz novotvorevine ili tumore i bolesti pluća, tj. dišnog sustava, najmasovniji „ubojice“ pučanstva. Razvijenije zemlje svijeta dokazano „vode“ na ljestvici broja oboljelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti unatoč svijesti o brizi za zdravlje i educiranosti, a posljedica su nezdravog načina života; prije svega neumjerenosti u jelu i piću – konzumaciji nezdrave hrane i pića, slaboj tjelesnoj aktivnosti i visoke razine stresa.

Doktor

Naveli smo pet najčešćih bolesti srca i savjeta kako ih izbjeći pravilnim načinom života.

1. Infarkt miokarda spada u ishemijske bolesti srca – znači do njih dolazi uslijed nedostatne prokrvljenosti tkiva. Nastaje kao posljedica začepljenja koronarne arterije krvnim ugruškom ili odlomljenim dijelom arterosklerotskog plaka kojim su obložene krvne žile uslijed nezdravog života. Posljedica je nedostatak tjelesne aktivnosti, povećanog unosa soli, masti i šećera, prehrane siromašne omega 3 masnim kiselinama i ovisnosti kao što su pušenje i alkoholizam te stres uslijed kojeg dolazi do povišenog krvnog tlaka i oslobađanja negativnih kemijskih spojeva i kolesterola.

Tjelesna aktivnost smanjuje upalne čimbenike u organizmu, a uz ostale mišiće, jača i srčani mišić sam po sebi, regulira i smanjuje krvni tlak te jača cjelokupan organizam. Sol povećava krvni tlak, uzrokuje nakupljanje viška tekućine u tkivima i sužava krvne žile pa predstavlja opasnost od začepljenja i infarkta. Šećer se može pretvoriti i skladištiti u obliku masti, a mast se taloži na stjenkama krvnih žila i čini ih sve užima i neprohodnijima.

Ovisnosti poput alkohola i dima cigareta koji osim nikotina ima i još preko 4000 štetnih, otrovnih spojeva, osim „sitnice“ koju čine unoseći otrovne spojeve kojima truju i ubijaju stanice vašeg organizma povećavaju krvni tlak naočigled.

Infarkt miokarda - Srčani udar

Prestanite pušiti odmah ukoliko to činite, konzumaciju alkohola ograničite na čašu crnog vina iza ručka, izbacite bijelo brašno i njegove proizvode, masnoću životinjskog podrijetla, povećajte unos plave masne ribe, bogate omega 3 masnim kiselinama i maslinovog ulja, izbacite šećer iz upotrebe, a zamijenite ga minimalnim količinama ječmenog slada ili meda, uključite tjelovježbu u svakodnevni život, naročito aerobne, kardio vježbe, tipa brzog hodanja ili trčanja.

Redovitom tjelovježbom najbolje ćete reducirati stres uz neke od samo vama svojstvenim metodama opuštanja, poput masaže, aromaterapije, bavljenje omiljenim hobijima, boravljenju na svježem zraku i smanjenju radnih sati tjedno.

2. Abnormalnosti i oštećenje srčanih zalizaka uzrokuje šumove na srcu. Postoji nekoliko vrsti šumova na srcu, a to su: šum aortalne stenoze, šum aortalne insuficijencije, šum mitralne insuficijencije i šum mitralne stenoze. Najveći broj oštećenja srčanih zaslistaka uzrokuje reumatska vrućica, a uzrokuje ju streptokokni toksin, a postojanje preostalog dijela uglavnom je urođeno. Oštećeni zalisci liječe se kirurškom operacijom, a liječnik oboljelog savjetuje o režimu prehrane i načinu života nakon operacije.

Mjerenje tlaka

3. Angina pectoris nastaje uslijed sužavanja ili začepljenja koronarnih arterija uzrokovanog arterosklerozom, a može nastati i uslijed anemije zbog nedostatkla kisika, zbog aortalne stenoze, arteritisa, poremećaja srčanog ritma i sl. Karakterizira je od blagog neugodnog osjećaja unutar prsne kosti do oštre, jake nepodnošljive boli. Pojavljuje se uglavnom prilikom većih napora, a učestalost varira, povećava se ili smanjuje.

Prevencija ove bolesti je u djelovamju na hipertenziju, pravilnom prehranom, tjelovježbom i u krajnjem slučaju ljekovima, sprečavanje anemije konzumacijom namirnica bogatih željezom, kontroliranje dijabetesa i sprečavanje njegovog možebitnog nastanka, smanjivanje povišene masnoće u krvi i njeno reguliranje pravilnom prehranom, prije svega konzumacijom masnoće biljnog podrijetla i izbacivanjem prženje hrane s jelovnika.

Kontrola štitnjače također uzrokuje rano otkrivanje nekih bolesti štitnjače koje su odgovorne za pojavu angine. Veliki značaj ima prevencija daljnjih napada i operacijsko liječenje kod već postojećih stanja.

4. Aritmije nastaju radi nenormalnog provođenja impulsa, a karakterizira ih i pojavnost kod potpuno zdravog srca. To su ektopički udarci, atrijske fibrilacije, ventrikularne i supraventrikularne aritmije, a uzrokuju ih psihički uzroci, bolest ili lijekovi. Aritmija može biti tahikardija kada je rad srca ubrzan ili bradikardija, kada je rad srca usporen, a najčešće se događa tijekom sna. Normalna tahikardija događa se uslijed tjelesnog napora, pojačane uzbuđenosti, stresa ili povišene tjelesne temperature.

Tablete

Bolesna stanja koja uzrokuju aritmije su infarkt, angina pectoris, promjene u sastavu elektrolita, hipertireoza, hipotireoza, hipoadrenalinizam, hiperkalijemija, hipokalijemija. Lijekovi koji uzrokuju aritmiju mogu biti srčani glikozidi, simpatolitika ili parasimpatomimetika. Aritmije mogu biti atrijska fibrilacija, ventrikularna fibrilacija, atrioventrikularni blok, ekstrasistole, paroksizmalna tahikardija i Wolf-Parkinson-Whiteov sindrom.

Na aritmije srca djeluje se ovisno o vrsti; primjerice, ekstrasistole mogu biti bezazlene, najčešće su uzrokovane psihički ili zbog djelovanja nikotina ili kofeina, neke su uzrokovane poremećenom ravnotežom među elektrolitima ili npr. nedostatkom kalija ili njegovim viškom, a neke su uzrokovane infarktom miokarda ili strujnim udarom i pomoći se može samo elektrošokovima.

5. Prirođene srčane anomalije najčešće se liječe kirurškim putem, ili ukoliko su blaže, odnosno, nalaze se na desnom dijelu srca gdje su tlakovi manji, moguće je živjeti s njima. Na njih se ne može utjecati pravilnom prehranom, niti ih se može u potpunosti izliječiti s lijekovima. Najčešće nastaju u prvom tromjesečju trudnoće, ukoliko majka ima neku infekciju koja na to utječe, a mogu nastati i kasnije.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Obranite se od mogućnosti zaraze virusom svinjske gripe u teretani! x 1
    Uz javni prijevoz i javna okupljanja, teretane su trenutačno na glasu kao neka od mjesta na kojima je izgledna zaraza virusom gripe H1N1. Iz tog razloga za naše fitovce donosimo korisne savjete kako s...
  • Otkrivamo prave uzroke boli u leđima x 10
    Jutros vjerojatno niste dvaput promislili kad ste preko ramena prebacili veliku torbu ili se sagnuli da pokupite tenisice s poda. No, možda će doći vrijeme kad će neki od ovih jednostavnih pokreta iza...
  • Pripremite imunitet za zimu pomoću matične mliječi x 8
    Ova gusta, blijedožućkasta krema sadrži vitamine B-kompleksa, naročito visokih vrijednosti vitamina B5 i B6, vitamine A, C, D i E, mnoge minerale i enzime, 18 različitih vrsta aminokiselina, a najvažn...
Na forumu ima 4 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Vodič kroz 5 najčešćih bolesti srca!

Bolujem od paroksizmalne tahikardije. Moje srce nema fizički vidljivih mana i inače sam zdrava, te moram pazit' da se klonim kofeina, alkohola, alergena iz hrane i da također pripazim na elektrolite. Radi ovoga mi je teško naći oblik treninga kojega ću moći provoditi bez rizika za napad aritmije, što me naročito živcira.
lucija3535
01.04.13. u 09:41
line
Lucija koliko često imaš napadaje? Jeli koristis koje tablete
I sam uman supraventrikularnu paroksismalnu tahikardiju ali šta se tuče treninganeman nukakvih priblema, svega 2 puta na treningu mi se to desilo.
Šta doktor kaže u vezi treniranja? Ja mislin da bi ti mogla trenirat normalno ako napadaji nisu česti, a ako se napadaj i desi inda ili valsavon sprjecit ili popit betablokator koji već za 19 minuta djeluje i to smiri... Jeli uz to imaš još kakve aritmije ekstrasistole i palpitacije?
zmaj
01.04.13. u 13:34
line
Hvala na odgovoru, zmaj, ja kasnim poprilično sa svojim. Napadaje imam minimalno 1-2 x tjedno. Događaju se najčešće za vrijeme mirovanja, međutim, strah me fizičkih aktivnosti jer mi se znalo dogoditi za vrijeme vožnje bicikla i sl., što je nezgodno, s obzirom da mi usput bude muka. Doc mi je dao lijek, malu količinu (zna da imam alergijske reakcije na lijekove) koja mi je svejedno prouzročila alergijsku reakciju (mučnina, probavne smetnje, osipi po tijelu) pa ne pijem ništa. Počela sam piti L- carnitin, Co Q10 uz omege 3, magnezij i kalij koje uzimam već dugo, ali očito je potrebno određeno razdoblje da počne djelovat'. U vezi treniranja doc ne kaže ništa, još ga nisam pitala. Sva sreća pa idući tjedan idem na kontrolu. P.S. Prije pola godine sam operirana elektrofiziološkom metodom, stanje je bilo puuno gore nego sada. Možda ću morat' ponovit' zahvat. Čekam i vidjet ću.
lucija3535
13.04.13. u 13:14
line
Ja mogu samo reći na ovu temu da otkako pijem svakog jutra Omegu 3, i tokom dana Magnezijum Cink ne mogu se požaliti više na nijedan simptom koji sam imala jednog kriznog perioda.Pozdrav.
Vekanica
27.05.19. u 10:31
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 14.04.2010
Piše:
Iva Pranjić