Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Alkohol - izvor suvišnih kalorija

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko alkoholna pića donose suvišnih kalorija najbolje pokazuju kokteli koji su mješavina žestokih alkoholnih pića, vina, šampanjca, voćnih sokova, cola napitaka, leda i raznih dodataka (začina). Nije u pitanju samo visok sadržaj alkohola koji donosi gotovo isto kalorija kao svinjetina (7 kcal/gram) već i prisutni ugljikohidrati iz voćnih sokova, cole itd.

Ako se uzme u obzir da ljubitelji ovih pića popiju po nekoliko dnevno, nije teško zaključiti koliko suvišnih kalorija nepotrebno naguraju u sebe. Primjerice poznati američki cocktail – Long Island Ice Tea nosi 750 kcal što znači kao izvrstan ručak.

No budimo pošteni; kokteli su zavodljiva pića i mnogi ne mogu odoliti. Posljedica – opsežan trbuh. Najpopularniji cocktail na svijetu je svakako margarita koja također (ponavljanjem) može donijeti preko 500 suvišnih kalorija dnevno.

Vino i pivo

Koje alkoholno piće nosi više kalorija? Koje najviše deblja? To su pitanja koja se stalno nameću, a ovdje nudimo i neke odgovore :

Krigla pive - 170 kcal
Boca jakog piva (250 ml) - 200 kcal
Boca standardnog piva – 150 kcal
Limenka piva 150 kcal
Limenka light piva - 100 kcal
Čaša crnog vina (125 ml) - 90 kcal
Mala čaša crnog vina (50 ml) - 75 kcal
Bijelo vino mala čaša(50 ml) - 50 kcal
Čaša Martinija – 200 kcal
Šampanjac (125 ml) - 80 kcal
Čaša vina Porto (60 ml) - 95 kcal
Konjak, Whiskey, Vodka (25 ml) - 55 kcal
Likeri (25 ml) - 60 kcal

Ne treba biti previše dobar matematičar pa sabrati što to dnevno znači nekoliko boca (krigla) piva ili nekoliko čašica žestokog pića. Samo 2 krigle pive nose kalorija kao od jednog vrlo solidnog doručka. A ako ste u društvu i u ugodnom razgovoru onda se popije i pojma nemate koliko.

No ako vi ne pazite, tijelo sve zbraja što se konačno vidi i na vašem trbuhu (beer belly). Sve što od alkohola unosite u tijelo pretvara se u salo, a salo se taloži na trbuhu kod muškaraca i na bedrima kod žena.

Alkohol iz pića se lako i brzo apsorbira u organizam izazivajući blago diuretski učinak. Budući da je alkohol otrov (tako ga tijelo registrira) nastoji ga se osloboditi što znači da ga u jetri oksidira i pretvara u višak energije, a višak se slaže tamo gdje je najbliže.

Mnogi se izgovaraju da popiju zbog društva međutim, stoji preporuka – manje pijte, više govorite. Kod mnogih je nažalost obrnuto, objašnjava Ignac Kulier.

Objavljeno 10.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!