VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Želite se odreći kofeina ? Pročitajte naše savjete !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kofein, glavni sastojak omiljenih nam napitaka kave i čaja, mnogih bezalkoholnih pića, tableta za mršavljenje, sredstava protiv boli, ali i čokolade za kuhanje, odnosno „crne“ čokolade i kakaa, dovodi do mnogih dilema, raskola u različitim teorijama i raspravama. Iako smo već dokazali da kofein nije štetan, da ima mnogo beneficija i da se može konzumirati šalicama i šalicama dnevno, želimo vam ipak ukazati na mnoge nedostatke zbog kojih su i počele sumnje u njezino djelovanje na zdravlje. Također, nastojat ćemo vam dati nekoliko savjeta kojom hranom i njenim učincima možete uspješno zamijeniti djelovanje kave.

Unatoč dokazanim činjenicama koje oslobađaju krivnje kavu kao napitak koji može samo naškoditi našem zdravlju, vratimo se onim neospornim dokazima koji govore kako mu ipak odmaže. Kofein ometa djelovanje adenozina, kemijske tvari koja u našem tijelu djeluje kao prirodno sredstvo za uspavljivanje. San koji smo izgubili tijekom mnogobrojnih neprospavanih noći, nikada nećemo moći nadoknaditi, a umor odgrnuti možemo samo spavanjem i odmorom, nipošto kofeinom koji će to učiniti na kratak period, umjetnim putem i zatvoriti začarani krug koji će voditi u kroničnu neispavanost. Bez sna postajemo mentalno, emocionalno i tjelesno zakinuti zombiji koji rade na bateriju, odnosno kofein, koji samo prividno drži naše oči otvorenima, a um budnim.

Potvrdu činjenice da je kofein „droga“, odnosno stimulans, možemo i sami dobiti ako naš svakodnevni život ne funkcionira bez tog sastojka; ako smo je navikli konzumirati svaki dan, samo jedan dan apstinencije dokazat će nam njezino stimulativno djelovanje; izražene glavobolje, razdražljivost, pomanjkanje energije i pospanost naročito za kišnog vremena kada nam je krvni tlak nizak.

Ukoliko jednostavno ne želite robovati kofeinu i njegovom djelovanju donosimo vam par prijedloga kako ćete prirodnim putem zadržati budnost, energiju i koncentraciju tokom cijelog dana.

1. Najvažnije je da ne izbjegavate doručak. Doručak nas opskrbljuje energijom i daje našem tijelu gorivo za početak dana. On neka bude bogat cjelovitim žitaricama koje pomažu mozgu da bolje pamti i jačaju koncentraciju.

2. Parkirajte automobil što dalje vašem radnom mjestu ako već ne možete pješice na posao i iskoristite svježinu jutra da vas razbudi, a kretanje da vam ubrza cirkulaciju i dovod kisika u sve stanice pa tako i u mozak.

3. Neka vam pri ruci uvijek budu banana (top izvor šećera koji ide direktno u krv) i jabuka (krcata vitaminima).

4. Imajte praksu grickati orašasto voće i sjemenke koje pomažu radu mozga.

5. Protegnite se tokom dana, nemojte cijeli dan provesti pred računalom ili u istoj pozi jer vam je tako usporena cirkulacija; iziđite iz zgrade, udahnite svježeg zraka ili samo otvorite prozor i isključite klima uređaj.

6. Imajte praksu jesti više agruma (bogati su vitaminom c).

7. Pijte puno tekućine (povisuje krvni tlak)

8. Nastojte hranom regulirati poželjan krvni tlak i jednaku razinu šećera u krvi.

9. Tjelovježba!!! Osim što pomaže cirkulaciji, tlaku i mnogočemu, potiče proizvodnju hormona budnosti.

10. Nastojte ići na počinak uvijek u isto vrijeme.

Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći u odricanju od kofeina. Imajte na umu da će vam u prvo vrijeme biti teže bez kofeina, naročito ako ste bili strastveni kavopija, jer ćete proći kroz kratku apstinencijsku krizu dok se tijelo ne počne oslanjati na sebe umjesto na jak stimulans koji je do sada dobivalo.

Ukoliko vam nedostaje okus kave u službi rituala, možete ga zamijeniti nekim drugim, novim ritualom, primjerice energičnom šetnjom na svježem zraku ili nekom od kavovina koje ne sadrže kofein, ali imaju vrlo slične okuse pravoj kavi.

Objavljeno 03.05.2008.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!