Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Prestanak pušenja ne mora uzorkovati debljinu !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Želite prestati pušiti ? Nudimo vam način da se ova odluka ne odrazi na vaše tijelo !

Brojni su razlozi zašto se odreći cigareta; zbog svog zdravlja, zbog svoje obitelji, zbog suradnika na poslu, zobg svojeg novog auta.. Što onda čekate ?! Za početak odredite "dan D" na svojem kalendaru, a kako biste si olakšali proces odvikavanja, savjetujemo vam da pročitate knjižicu "I vi možete prestati pušiti", prim.dr.soc. Nevenke Blažić - Čop. i dr. Veljka Đorđevića. Ne dajte se prevariti kako vas cigareta smiruje, kako održava vitku liniju, daje osjećaj zadovoljstva, poboljšava raspoloženje.. Cigareta šteti !

Još vas nismo uvjerili ? Strahujete za svoj izgled?! Ne znate što biste sa rukama?! Bojite se da ćete posegnuti za obilatom količinom hrane, a vaša će linija iz dana u dana biti sve gora. To je okrutna istina. Ali ako se vi pobrinete za rehabilitaciju pluća, mi ćemo vam pomoći da održite istu tjelesnu težinu. Izdvojili smo 5 koraka na putu prema vašem uspjehu odvikavanja od pušenja bez debljanja !

1. Korak :

Nabavite bocu maslinovog ulja. Kada ne bi postojala opasnost od raka pluća, cigarete bi mogle biti idealno sredstvo za mršavljenje jer usporavaju prolaz hrane kroz želudac. A to vam daje dulji osjećaj sitosti. Kada jednom prestanete pušiti, vaš želudac prebaci u višu brzinu - i stalno ste gladni !

Savjet : Prije obroka popijte dvije žličice maslinovog ulja. Ono, osim što usporava rad vašeg želuca, aktivira i izlučivanje hormona koji umanjuje apetit. U čemu je trik?! Ulje mora biti koncentrirano da bi djelovalo. Ako vas smeta neugodan okus u ustima, izlijte na komadić kruha.

2. Korak :

Priuštite si manje kave. Što je bilo prije : kava i cigarete?! Tko to zna! Činjenica je da cigareta pospješuje probavu kofeina. Dakle, kada se odreknete dima, kofein će dulje kolati vašim tijelom. To znači da će biti dovoljna jedna šalica kave umjesto prijašnje četiri. Ali zbog naglog pomanjkanja kofeina možete osjećati bezvoljnost, napetost, nervozu, a tijelo će se htjeti "utješiti" dodatnom hranom.

Savjet : Pijte upola manje kave nego što ste to običavali. Jedan od ključnih savjeta kod prestanka pušenja je smanjiti količine kofeina. Srećom po vas, i okus kave bez cigarete više nije tako opojan. Manje odmora za kavu i manje dolazite u napast od pušenja. A počnite razmišljati o tome da nađete nadomjestak i kavi i cigaretama. Nije jednostavno, ali s jakom voljom sve je moguće !!

3. Korak :

Posjetite liječnika. Na prvi pogled hrana i cigarete nemaju ništa zajedničkog. Ipak imaju: cigarete i tjestenina povisuju koncentraciju dopamina, tvari koja se izlučuje prilikom njihove konzumacije. Prekid pušenja prouzročit će još veću žudnju za hranom.

Savjet : Bupropion, lijek s antidepresivnim i protupušačkim učinkom, pomaže povećavanju koncentracije dopamina u tijelu. U istraživanju u kojem su godinu dana pratili dobivanje tjelesne težine nekadašnjih pušača koji su uzimali bupropion težina u prosjeku povećala se za 4 kilograma manje nego kod onih koji su dobivali placebu.

4. Korak :

Pobrinite se za mišiće. Postoji potpuno jednostavan razlog zašto ljudi s cigaretom u ruci djeluju sretno - ovisnici su! Nikotin djeluje kao ubrzanje (akcelerator) probave. Što znači da tijelo prije potroši kalorije. U nedavnoj američkoj studiji dokazali su kako se kod pušača u mirovanju kalorije troše za 3,6% brže, dok kod tjelesnih aktivnosti i za 6,3% brže nego kod nepušača. I kad prestanete pušiti, odgovor je na dlanu: tijelu treba manje kalorija i troši manje kalorija !

Savjet : Treba vježbati više. Istraživanja su, naime, pokazala da jačanje mišića resetira vaš metabolizam na višu razinu od one koju ste imali dok ste bili pušač. A već su i druge studije pokazale da fitness 3 puta tjedno već u 12 tjedana povećava vašu probavu za 7%.

5. Korak :

Žvačite, ali ne hranu. Vjerovatno su vam već savjetovali nikotinske flastere, što ni u kom slučaju nije loša ideja. Ali flasteri ne pomažu smanjenju apetita, osim ako ga ne zaljepite na usta. Odlično djeluju kao preventiva od ponovnog posezanja za cigaretom, ali vas ne štite i od povećanja tjelesne težine.

Savjet : Žvačite nikotinske žvakaće gume. Predstavljaju najbolji oralni nadomjestak za hranu.

Objavljeno 10.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!