Suplementi od ribljeg ulja - mogu li sniziti kolesterol?

Image

Kako sniziti kolesterol? Jednostavno - u prehranu ubacite ribu! Riblje ulje sadrži Omega-3 masne kiseline, koje dokazano pomažu u snižavanju kolesterola. Iako stručnjaci predlažu dva riblja obroka tjedno, ljudi s povećanom razinom triglicerida trebali bi koristiti i suplemente.

Riba i povrće

Kolesterol i riblje ulje

Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni zašto Omega-3 masne kiseline, koje pronalazimo u ribljem ulju i drugim izvorima, snizuju razinu lipida u krvi, ali istraživanja su jasna – riblje je ulje zdravo za srce.

Rezultati studije provedene 2005. godine i objavljene u The Journal of the American Board of Family Practice pokazuju da je kod osoba s poviješću srčanih udara koje su konzumirale suplemente od 1,8 grama ribljeg ulja za 29% smanjena mogućnost novog srčanog udara. Ista je studija zaključila kako samo jedan riblji obrok tjedno može smanjiti mogućnost srčanog udara do 52%.

Meta-analizom više od 70 studija utvrđeno je da je riblje ulje iznimno djelotvorno u tretmanu visoke razine triglicerida, tipa kolesterola koji je povezan sa srčanim oboljenjima. Studije analizirane meta-analizom pokazuju da bi visoka razina triglicerida mogla biti snižena od 20% - 50% dnevnom konzumacijom od 2 do 4 grama ribljeg ulja.

Riba

Izvori hrane

Ljudi koji nemaju povijest srčanih bolesti mogu kontrolirati razinu kolesterola putem hrane. Međutim, nije sva riba bogata Omega-3 masnim kiselinama. Najbolji izvori Omega-3 masnih kiselina su: losos, inćuni, sardine, pastrva, brancin, som, tuna, haringa i skuša. Za one koji ne vole ili ne jedu ribu mogu ju zamijeniti tofuom, uljem lana, repice ili maslinovim uljem, orasima, sjemenkama bundeve i zelenim, lisnatim povrćem poput kelja.

Suplementi

Prema American Heart Association najbolji način unosa Omega-3 masnih kiselina je putem hrane. No, postoje i suplementi za one koji imaju veću potrebu za Omega-3 masnim kiselinama. Prije konzumacije suplemenata dogovorite pravilnu dozu i upoznajte se sa prednostima i nedostacima uzimanja suplemenata s vašim liječnikom.

Riblje ulje u kapsulama

Na temelju povijesti srčanih bolesti stručnjaci pojedincima preporučuju:

  • Za one koji nemaju povijest srčanih oboljenja preporučuju redovite riblje obroke (jednom ili dvaput tjedno). U prehranu treba uključiti i ulje repice i proizvode od soje.
  • Za one sa srčanim oboljenjima preporučuju barem 1 gram masnih kiselina dnevno kroz hranu i suplemente.
  • Za one s visokom razinom triglicerida preporučuju 2-4 grama masnih kiselina i dogovor s liječnikom o dozi suplemenata.

Mjere opreza

Iako se Omega-3 masne kiseline smatraju zdravima postoje i mogući rizici. Riblja ulja mogu povisiti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom te povećati mogućnost moždanog udara. U slučaju da patite od navedenih zdravstvenih tegoba konzultirajte se s liječnikom o rizicima konzumacije Omega-3 masnih kiselina.

Također, doze veće od 1 grama mogu kod pojedinih osoba uzrokovati učestala krvarenja iz nosa. U tom se slučaju mora smanjiti doza Omega-3 masnih kiselina.

Objavljeno 31.08.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!