6 najčešćih simptoma alergije na hranu
Zdravlje

6 najčešćih simptoma alergije na hranu

I dok se alergije mogu manifestirati u širokom broju simptoma, određeni znakovi ukazuju na veliku vjerojatnost da je alergen hrana ili neki drugi čimbenik iz okoliša.

Donosimo vam 6 simptoma koji mogu navesti vas i vašeg liječnika da se radi o alergiji na hranu:

1. Osip

Osip nije uvijek uzrokovan alergijom na hranu, ponekad može biti uzrokovan alergijom na lijekove, na nešto iz okoliša ili je kombinacija čimbenika. No, svejedno je čest simptom alergije na hranu. Nalikuje crvenom, podignutom osipu, općenito više svrbi i može se pojaviti na manjim ili većim predjelima kože.

Osip

2. Crvenilo ili oticanje

Alergije često uzrokuju crvenilo i osip, posebno u području lica. Plodovi mora (npr. školjke) i jaja su među alergenima koji se ponekad manifestiraju na ovaj način.

3. Alergijski rinitis

Iako je često uzrokovan alergenima iz okoliša poput plijesni ili peludi, rinitis može biti i simptom alergije na mliječne proizvode. U slučaju da se simptomi ne mijenjaju s godišnjim dobima ili promjenom lokacije, najvjerojatnije se radi o alergiji na hranu.

4. Ekcem

Poznat još i kao atopijski dermatitis, posebno je nadražljiv, bolan i ljuskast osip koji se pojavljuje na licu, laktovima i koljenima. Znoj, odjeća, ili suhoća ga mogu pogoršati i veoma se teško liječi. Čest je simptom alergija na mlijeko, jaja, pšenicu i ribu.

5. Problemi probavnog sustava

Proljev, mučnina i zatvor ponekad su simptomi alergije na hranu, posebice na mliječne proizvode. No, češće su znak nepodnošljivosti na hranu, npr. laktozu ili gluten.

6. Anafilaksa

Najozbiljniji –i, srećom, nesumnjivi – alergijski simptom. Anafilaksa ili anafilaktički šok je reakcija cijelog tijela koja uzrokuje otežano disanje zbog oticanja dišnih puteva i naglim padom krvnog tlaka uzrokovano dilitiranim krvnim žilama. Obično se manifestira brzo nakon izlaganja alergenu i stoga je uzrok lako identificirati.

Anafilaksa je medicinska hitnoća. U slučaju razvoja simptoma nazovite Hitnu pomoć i uzmite lijek koji vam je propisao liječnik.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Alergije na hranu su nepredvidljive x 14
    Alergije na hranu su ozbiljan zdravstveni problem koji može završiti i smrću, no, srećom, najčešće alergijske reakcije su one blaže. Čak i kad dođe do najtežih reakcija hitnom liječničkom intervencijo...
  • Da li smo svjesni nazočnosti aditiva u hrani ? x 11
    Izlaganje prehrambenim aditivima povezano je s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje u djece. Iako su pojedinačni aditivi dozvoljeni za korištenje u prehrambenoj industriji, tek je njihovo kom...
  • Što su i kako djeluju aditivi u hrani ? x 5
    Za ljude je karakteristično da ono što ne poznaju, ili ne razumiju olako osude. Čini se da prehrambeni aditivi spadaju u vrstu nepoznanice koja je osuđena bez dovoljno prikupljenih dokaza, odnosno tij...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 12.05.2009
Piše: