Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

6 najčešćih simptoma alergije na hranu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

I dok se alergije mogu manifestirati u širokom broju simptoma, određeni znakovi ukazuju na veliku vjerojatnost da je alergen hrana ili neki drugi čimbenik iz okoliša.

Donosimo vam 6 simptoma koji mogu navesti vas i vašeg liječnika da se radi o alergiji na hranu:

1. Osip

Osip nije uvijek uzrokovan alergijom na hranu, ponekad može biti uzrokovan alergijom na lijekove, na nešto iz okoliša ili je kombinacija čimbenika. No, svejedno je čest simptom alergije na hranu. Nalikuje crvenom, podignutom osipu, općenito više svrbi i može se pojaviti na manjim ili većim predjelima kože.

Osip

2. Crvenilo ili oticanje

Alergije često uzrokuju crvenilo i osip, posebno u području lica. Plodovi mora (npr. školjke) i jaja su među alergenima koji se ponekad manifestiraju na ovaj način.

3. Alergijski rinitis

Iako je često uzrokovan alergenima iz okoliša poput plijesni ili peludi, rinitis može biti i simptom alergije na mliječne proizvode. U slučaju da se simptomi ne mijenjaju s godišnjim dobima ili promjenom lokacije, najvjerojatnije se radi o alergiji na hranu.

4. Ekcem

Poznat još i kao atopijski dermatitis, posebno je nadražljiv, bolan i ljuskast osip koji se pojavljuje na licu, laktovima i koljenima. Znoj, odjeća, ili suhoća ga mogu pogoršati i veoma se teško liječi. Čest je simptom alergija na mlijeko, jaja, pšenicu i ribu.

5. Problemi probavnog sustava

Proljev, mučnina i zatvor ponekad su simptomi alergije na hranu, posebice na mliječne proizvode. No, češće su znak nepodnošljivosti na hranu, npr. laktozu ili gluten.

6. Anafilaksa

Najozbiljniji –i, srećom, nesumnjivi – alergijski simptom. Anafilaksa ili anafilaktički šok je reakcija cijelog tijela koja uzrokuje otežano disanje zbog oticanja dišnih puteva i naglim padom krvnog tlaka uzrokovano dilitiranim krvnim žilama. Obično se manifestira brzo nakon izlaganja alergenu i stoga je uzrok lako identificirati.

Anafilaksa je medicinska hitnoća. U slučaju razvoja simptoma nazovite Hitnu pomoć i uzmite lijek koji vam je propisao liječnik.

Objavljeno 12.05.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!