Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Znate li kako postupati pri tretiranju ozljeda? Pročitajte naš priručnik prve pomoći!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Analgetske kreme

Kada se analgetske kreme za lokalnu primjenu koriste prema uputama kemijski spoj u kremi (methyl salicylate) uzrokuje lagani osjećaj pečenja i topline na primjenjeno mjesto i pomaže ublažiti bolove u mišićima. No, korištenje u velikim količinama ili kroz duži period dovodi do nakupljanja spoja u krvotoku što uzrokuje vrtoglavicu, plitko ili ubrzano disanje i mučninu. (Zvonjenje u ušima često je prvo znak predoziranja.) Ne morate se brinuti koristite li kremu samo povremeno, samo se pridržavajte uputa. Ako pak natečenost i bol ne popuste posjetite liječnika. I, nikad nemojte miješati kreme – koristite samo jednu formulu.

Tretiranje ozljede

Ublažite grčeve u mišićima

Mišićni grč uzrokuje nevoljne kontrakcije mišića. Osjećate li grčeve za vrijeme odmora vjerojatno su uzrokovani dehidracijom ili manjkom minerala, najčešće natrija, kalija ili magnezija. Neki lijekovi, npr. lijekovi protiv žgaravice i diuretici, također mogu biti krivci.

Da biste spriječili grčeve pijte dovoljno tekućine tokom dana, jedite hranu bogatu kalijem (kao što su banane, naranče) i istežite listove prije spavanja. Probudite li se s grčem hodajte nekoliko minuta, masirajte mjesto gdje vas je ulovio grč, zatim se istegnite. Ne smanji li se bol ili se grčevi konstantno javljaju kroz tjedan dana - javite se liječniku.

Istezanje mišića

Ohladite se

Otrčali ste krug u rekordnom roku, ali prije nego što sjednete i uživate u slavi, prošetajte. Izvođenje aktivnosti smanjenog intenziteta pomaže srcu, plućima i krvotoku da se vrate u normalno stanje. Prestanete li se naglo kretati krv će se sliti u mišiće koje ste koristili, što može uzrokovati vrtoglavicu i nesvjesticu. Da biste se ohladili utrošite 5-10 minuta (ovisno o intenzitetu tjelovježbe) vježbajući prema stupnju 3 testa opterećenja (RPE). Ako ste završili trening vježbama za jačanje, samo se istegnite.

Trčanje u prirodi

Četiri stupnja skale testa opterećenja:

3-4 lagano do umjereno: trebali biste s lakoćom vježbati i razgovarati uz minimalan napor.
5-6 umjereno: možete vježbati i razgovarati uz lagani napor.
7-8 teško: vježbanje na ovom stupnju i razgovor zahtijevaju dosta truda.
8-9 maksimalan trud: na ovom stupnju ne možete vježbati više od 3-4 minute, ne možete razgovarati.

Osigurajte si dnevnu D dozu

Prema nedavnoj studiji s Wake Forest University School of Medicine ljudi s višim razinama vitamina D u krvi bili su znatno bolji tokom izdržaja u zgibu od onih s manjim količinama tog vitamina. Manjak vitamina D povezan je sa slabljenjem mišića, vjerojatno jer nutrijent regulira kalcij koji je ključan u sintezi proteina i hormona koji pomaže u izgradnji mišića. Za maksimalno jačanje i obranu organizma od mnogih bolesti, uključujući nekoliko oblika raka, potrebno vam je barem 400 IU (preporučene dnevne doze). Šalica obogaćenog jogurta ili mlijeka sadrži oko 100 IU dok porcija obogaćenih pahuljica sadrži punu dozu.

Objavljeno 02.12.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!