Najčešće bolesti štitnjače - koji su uzroci i kako se boriti s njima?
Zdravlje

Najčešće bolesti štitnjače - koji su uzroci i kako se boriti s njima?

Struma ili guša obuhvaća povećanje štitnjače bez obzira o kojem se uzroku radilo. "Okidači" guše mogu biti različiti – od manjka joda u prehrani (najčešće se događa u kontinentalnim krajevima), do poremećaja u metabolizmu joda, pubertet, trudnoća ili lijekovi koji blokiraju deponiranje joda. Guša se češće pojavljuje kod žena, najčešće zbog djelovanja ženskih spolnih hormona. Uvećana se štitnjača nakon puberteta i trudnoće najčešće smanji sama, ukoliko nije riječ o gušavosti.

Simptome povećane štitnjače prepoznaje se po problemima s gutanjem, kašljem ili osjećajem pritiska, "knedle" u grlu, naročito kod težih slučajeva. Do njih može doći ukoliko se običnim, palpacijskim pregledom, zbog smještaja čvorova iza prsne kosti ne vidi na vratu te tako uspije neprimjetno narasti. Čvorovi mogu biti mekši ili tvrđi, dok jako tvrdi čvorovi mogu biti simptomom malignog oboljenja.

Štitnjača

Pregled se obavlja ultrazvukom, prilikom je moguće otkriti promjene i manje od jednog centimetra. Stoga je naročito dobar u prevenciji malignih oboljenja štitnjače. Scintigrafija je sljedeći korak prilikom pregleda povećane štitnjače, a krajnju sumnju u vrstu oboljenja otklanja ili potvrđuje citološka punkcija koja se vrši pod kontrolom ultrazvuka. Ovisno o nalazima punkcije pacijenti se upućuju na kirurško liječenje.

Rak štitnjače

Rak štitnjače dosta je rijetka vrsta karcinoma, ali je prvi što se tiče porasta broja oboljelih. Nakon operacije, visok je postotak oporavaka i preživjelih u idućih pet godina pa ga se stoga smatra lječivim u slučajevima ranog otkrivanja. Nakon palpacijskog pregleda, zbog postojanja "sumnjive" kvrge, oboljeli se upućuje na preglede ultrazvukom, scintigrafijom, punkcijom i na posljetku, kirurškim odstranjenjem oboljelog dijela prije nego se raširi na ostale organe.

Hipertireoza

Kako joj i naziv govori, hipertireozu karakterizira pojačanu lučenje hormona štitnjače. Najčešće zahvaća ženski spol, dobne skupine od 30-50 godina. Sindromi mogu uključivati gušu i izbočenje očnih jabučica (egzoftalmus), gubitak težine, povećanje apetita, nervoza, nepodnošenje topline, znojenje, umor, grčevi u mišićima, česte stolice i nepravilni menstrualni ciklusi.

Ostali slabije izraženi simptomi mogu biti nesanica, ubrzan srčani ritam ili preskakanje srca, drhtanje, teško disanje prilikom napora i oticanje gležnjeva; česte su promjene emotivnih stanja od depresije i plakanja do euforije i histerije. Ovo je autoimuna bolest, koja se naziva Gravesova bolest, Parryjeva bolest ili Basedowljeva bolest. Katkad je dovoljno da jedan čvor postane pretjerano aktivan pa dođe do viška hormona, a nije poznato zašto dolazi do ovog poremećaja.

Jedan od mogućih uzroka je povećano stvaranje tiroid stimulirajućeg hormona hipofize, koji je zadužen za stvaranje hormona štitnjače. Neki od uzroka mogu biti tumori, adenom hipofize, trofoblastni tumor, koriokarcinom ili hidatiformna mola. Liječi se lijekovima, kirurškim putem ili terapijom radioaktivnim jodom koji oštećuje stanice štitnjače i time smanjuje njezino lučenje. Posljedica može biti hipotireoza ili, smanjeno lučenje hormona štitnjače.

Štitnjača

Hipotireoza

Za razliku od hipertireoze, hipotireoza je smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde. Nedostatak joda i Hašimotov tiroiditis neki su od najčešćih uzroka uz autoimune bolesti. Antitijela koja čovjek stvara na vlastite stanice štitnjače tireocite oštećuju štitnjaču pa se ona mijenja u svojoj strukturi kod Hašimotovog tiroiditisa.

Hipotireozu može uzrokovati i nedovoljno lučenje hormona hipofize, koji "upravljaju" radom štitnjače. Ova bolest sporo napada štitnjaču pa može proći dulje vrijeme do njezinog otkrivanja, ali u odmakloj fazi može biti poprilično opasna jer uzrokuje anemiju, hipotermiju, zatajenje srca, epileptičke napade, smanjeni dovod krvi u mozak i miksedemske kome.

Simptomi hipotireoze su umor, depresija, neprestani osjećaj hladnoće, bol ili trnjenje u ruci, osjećaj zbunjenosti, zaboravljivosti, suha i gruba kosa ili njezino ispadanje, opstipacija, koža sklona ljuskanju, usporen puls, debljanje unatoč jednakoj količini konzumirane hrane, narančasti dlanovi i tabani, polagan govor, tup pogled i općenito, usporene funkcije organizma. Liječenje omogućavaju nadomjesni hormoni štitnjače, koji mogu biti životinjskog podrijetla ili sintetički, a koriste se cijeloga života.

Tireoiditis

Tireoiditis znači upala štitnjače, a stvara hipertireozu, nakon koje može doći do hipotireoze ili nije popraćena promjenama u lučenju hormona štitnjače.

Tri glavne upale štitnjače su, već spomenuti Hašimotov tiroiditis, subakutni granulomatozni tireoiditis koji počinje naglo uz virusne infekcije gornjih dišnih puteva i upale grla, osjeća se bol prilikom pomicanja glave u vratu, čeljusti, ušima i prilikom gutanja, a započinje hipertireozom, nakon čega slijedi trajna hipotireoza i nijemi limfocitni tireoiditis, koji se pojavljuje najčešće kod žena nakon poroda, najčešće se sam povuče i ne zahtijeva liječenje, a ukoliko dođe do simptoma povećanog broja otkucaja srca ili preskakanja srca potrebno je provesti terapiju beta blokatorom. Ukoliko dulje potraje može se uvesti terapija nadomjesnim hormonima štitnjače.

Bolesti štitnjače danas se uspješno liječe, a čak i u slučaju potrebe za kirurškim odstranjenjem štitnjače i, uslijed toga, terapijom nadomjesnim hormonima, moguće je uspješno živjeti s njima čemu u prilog idu veliki uspjesi mnogih sportaša s ovim zdravstvenim problemom.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Što uključuje rehabilitacija nakon ozljede i kako vratiti stabilnost zglobu? x 10
  Sportaši nakon ozljede izvode vježbe koje im omogućuju povratak specifičnih sportskih vještina i ponovno nauče uzorke kretanja koji su nekad bili automatski. Kroz ovaj trening sportaš može poboljšati ...
 • Teniski lakat: uzrok i liječenje x 73
  Lateralni epikondilitis poznat još i pod nazivom teniski lakat čest je uzrok boli u laktu. Smatra se kumulativnom traumatološkom ozljedom čiji je uzrok konstantno korištenje mišića ruke i nadlaktice š...
 • JointAstin - zaštitite svoje zglobove i tetive! x 20
  JointAstin je snažna formula (joint na engl. zglob), odnosno dodatak prehrani koji pruža "hranjivu" podršku namijenjenu jačanju zglobova, tetiva i sinovijalne tekućine. Njegov je osnovni sastojak ast...
 • Fitness imunološkog sustava x 10
  U zdravom tijelu zdrav duh. Još kao mali smo naučili ovu rečenicu iako nas godinama ubrzani i stresni ritam života natjera da se nje sjetimo svaki put kad nam imunitet oslabi i obolimo. Organizam je s...
Na forumu ima 10 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Najčešće bolesti štitnjače - koji su uzroci i kako se boriti s njima?

Pozdrav, kako u slucaju hipotireoze koristiti whey i kreatin,te dextrozu? dali uopce koristiti to zbog povecavanja tjelesne tezine kojeg uzrokuje hipotireoza??
PhillipMatch
07.05.13. u 14:11
line
nezz moj nijedan savjet nebi bio koristan jel tek prvi, put idem uopce na pregled stitnjace i sama se bojim jel nezz kako ce sve to proc
yanila
25.11.15. u 20:52
line
.yanila@..problem sa štitnjaèom se riješava cinkom.....osobno imam(o) probleme sa štitnjaèom i sinusima a da tog nisam bija ni svjestan a jbg dosta toga je bila zaslužna genetika jer mi je i mater ima(la) problem sa štitnom bar 30godina.....simptomi su mi bili kronièno suho grlo,knedla u grlu,buðenje priko noæi i znojenje jer imaš osjeæaj da æeš se ugušiti,uzlupano srce................dosta i zdrava prehrana bogata vlaknima zna izriitirat štitnjaèu jer ta ista vlakna upijaju vodu iz organizma i zna ti itekako osušit grlo i tu se mora piti brdo vode.......evo mater mi je bila na zadnjem pregledu štitne i više nema neke štitne žlijezde koje su bile vidljive okom na vratu jer joj je cink doveja u normalu.....uzet dnevno 10mg cinka(osobno uzimam 30mg+kroz prehranu) i svi problemi sa hormonima æe biti riješeni jer ne zovu ga bezveze "kralj" svih hormona dena752015-11-26 08:42:24
dena75
26.11.15. u 08:38
line
[QUOTE=dena75]"kralj" svih hormona [/QUOTE]
Ako prièamo o cinku nije možda kralj svih minerala ? ;)
White_Insane
26.11.15. u 11:23
line
[QUOTE=White_Insane][QUOTE=dena75]"kralj" svih hormona [/QUOTE]
Ako prièamo o cinku nije možda kralj svih minerala ? ;)
[/QUOTE]

...hormona prijateljuWink...iznerede se nakon 35 svima..od tiroidne,leptina,inzulina,melatonina,aldosterona,kortizola,testosterona,serotonina,endorfina a estrogena pogotovo itd ... jer tako biologija želi a uz to i sinteza proteina.....ne budeš li se drža suplemenata nakon 35-te i ima nekoga struènoga kraj sebe...to šta imaš na toj svojoj slikici æe ti sve lagano izdušitLOLi lagano æeš se zaprasitLOL...viruj mi da je ogromna razlika izmeðu 20g  i 40g.....i na kraju krajeva poznato je da velike doze cinka drže testosteron visoko....odlièan je kod aromatizacije(pretvaranje testosterona u estrogen)koja se odvija u donjem dijelu trbuha...a sad kako ti kažeš kralj mineralaWink....kad uzmeš kalcij i cink zajedno bome æe ga kalcij izdominirat....
dena752015-11-26 13:04:38
dena75
26.11.15. u 13:00
line
Hvala na dodatno proširenoj izjavi. Al moj ton je bio šaljiv.
Šta ti misliš ovkao koliko ja imam godina?
Èuvam se ja i pratim, dobrano znam što sam mogao i kako sam mogao sa 20 i kako mogu sada.
Bez suplementacije kad preðeš taj prag je malo teže al ne i nemoguæe. Vidit æemo što nam život piše i što nas sve èeka. :)
cink je mineral sam po sebi, al je za hormone kralj :)
White_Insane
26.11.15. u 13:23
line
[QUOTE=White_Insane]Hvala na dodatno proširenoj izjavi. Al moj ton je bio šaljiv.
Šta ti misliš ovkao koliko ja imam godina?
Èuvam se ja i pratim, dobrano znam što sam mogao i kako sam mogao sa 20 i kako mogu sada.
Bez suplementacije kad preðeš taj prag je malo teže al ne i nemoguæe. Vidit æemo što nam život piše i što nas sve èeka. :)
cink je mineral sam po sebi, al je za hormone kralj :)
[/QUOTE]

...bar 37-38.....ma moguæe je bez suplementacije jer sve to ima u hrani samo nekad je fatura spremati i kuvati.....a to šta prièaš da je tvoj ton šaljivLOL... virujen jer san i ja tebi u nekin dijelovima pisa šaljivo....a ne bi izgleda kako izgledaš na tom avataru da ti je kortizol aktivanLOL....ne daj mu da se probudiLOLThumbs Up...
dena75
26.11.15. u 13:34
line
Kazes da zbog problema sa zlezdom treba uzimati cinka?Dali sam te dobro razuemo
dako
19.07.16. u 19:00
line
....dobro si proèita....cink,sol ako je izbjegaješ vratit je u prehranu i voda...
dena75
20.07.16. u 07:35
line
Molim te kako nabaviti taj cink,ja imam polinodoznu strumu već 20 godina,kad god odem na kontrolu kažu mi da su hormoni u granicama normale(eutiroidan)
salcin
01.01.17. u 14:12
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.02.2016
Piše:
Iva Pranjić