Obranite se od mogućnosti zaraze virusom svinjske gripe u teretani!
Zdravlje

Obranite se od mogućnosti zaraze virusom svinjske gripe u teretani!

Virus nove gripe ubrzano se širi našim prostorima. Sa porastom broja zaraženih osoba raste i panika među populacijom. I dok neke osobe u potpunosti ignoriraju savjete zdravstvenih stručnjaka i obavljaju dnevne aktivnosti kao i prije pandemije, drugi pak idu u krajnost te izbjegavaju kontakte sa drugim ljudima i panično se oboružavaju nepotrebnim lijekovima i raznim ”preventivnim” sredstvima. Mjesta za paniku nema već je vrijeme da prilagodimo naše navike novim uvjetima i radimo na jačanju vlastitog imuniteta.

Muškarac u svlačionici

Uz javni prijevoz i javna okupljanja, teretane su "trenutačno na glasu" kao neka od mjesta na kojima je izgledna zaraza virusom gripe H1N1. Iz tog razloga za naše fitovce donosimo korisne savjete kako se obraniti od zaraze, a da pritom ne izbjegavaju teretane i tako se zapuste.

Pranje ruku

Korisni savjeti:

 1. Perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi prije početka vježbanja i nakon vježbanja.
 2. Kupite sredstvo za dezinfekciju ruku (tekući ili u spreju) u ljekarni. Malo je, stane u svaku torbu, a nije ni skupo. Možete ga nositi sa sobom u teretanu i dezinficirati ruke kako mijenjate sprave.
 3. Ne dirajte se po licu dok ste u teretani bez obzira na to što ste dezinficirali ruke.
 4. Ako ste u mogućnosti dezinfekcijski sprejom pošpricajte sprave na kojima vježbate ili ih obrišite dezinfekcijskim maramicama. Možete ih kupiti u svakoj ljekarni i kiosku.
 5. Obavezno se tuširajte toplom vodom nakon treninga i dobro se obrišite čistim ručnikom.
 6. Ne dijelite svoju bocu s vodom s nikim i držite je dalje od drugih.
 7. Probajte biti na minimalnoj udaljenosti od jednog metra od drugih osoba. Iako te osobe možda ne pokazuju znakove zaraze, to ne znači da nisu nosioci virusa nego možda jednostavno još nisu razvili simptome.

I nemojte zaboraviti: vježbanje jača vaš imunitet pa zato ne dajte da vas panika i strah obeshrabre.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Kako izvući najveću korist od kardiovaskularnog vježbanja ? x 7
  Osim što doprinosi sagorijevanju masti, kardiovaskularni trening donosi još mnoge druge koristi kao npr. sniženje broja otkucaja srca, uravnotežuje krvni tlak i razinu kolesterola. Sad kad nam je jas...
 • Kako se natjerati na odlazak u teretanu x 14
  Htjeli biste vježbati, ali niste redovni. Čini se nemoguće, ali ima lijeka protiv lijenosti. Pokušajte s ovih 10 strategija! Postavite snažnije ciljeve; Definirajte ciljeve koje želite postići, ali po...
 • Objašnjavamo pojedine vježbe za ramena x 53
  Postavite klupicu, za potporu leđima, tako da lako održite pravilan uspravni položaj tijekom cijele vježbe. Stopala postavite u udoban ali i stabilan položaj. Dignite ruke do visine ramena, dlanovi su...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 20.11.2009
Piše:
Zoran Rudman