Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pripremite imunitet za zimu pomoću matične mliječi

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Želimo li u potpunosti surađivati s prirodom i njezinim darovima u najčišćem obliku, sve češće posežemo za netaknutim sokovima koje je nemoguće umjetno proizvesti, a jedna od takvih tvari koja uvelike pridonosi našem zdravlju skriva se u pčelinjim košnicama pod imenom matična mliječ.

Matična mliječ

Samo ime joj objašnjava podrijetlo i svrhu- njome pčele hrane svoje mlade ličinke, a svrha joj je usmjeravanje ličinke u pčelu radilicu ili maticu. Nakon trećeg dana hranjenja, samo se matice nastavljaju hraniti s matičnom mliječi (otuda joj i ime) dok se pčelice radilice hrane sa medom i peludom. Nastaje u pčelinjim žlijezdama, a sastoji se od vode (60-70%), bjelančevina (10-18%), šećera (10-17%), masti (do 5,5%) i 0,7 do 1,5% anorganskih tvari i vitamina.

Ova gusta, blijedožućkasta krema sadrži vitamine B-kompleksa, naročito visokih vrijednosti vitamina B5 i B6, vitamine A, C, D i E, mnoge minerale i enzime, 18 različitih vrsta aminokiselina, a najvažnije posebnu vrstu nezasićenu masnu kiselinu 10- HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koju nije moguće sintetizirati. Prirodni je izvor acetilkolina koji utječe na širenje krvnih žila i snižavanje krvnog tlaka, a 3% njezinog sastava još nije potpuno identificirano. Ublažava nesanicu, nemir, stres, popravlja raspoloženje, jača pamćenje, izdržljivost (naročito se preporučuje sportašima u natjecateljskim periodima) i imunološki sustav. Upravo su zato pčelinje matice dugovječnije od "običnih" pčela radilica – životni im je vijek 40-50 puta duži, a otprilike za 50% ih premašuju veličinom i težinom.

Matična mliječ pokazuje zavidna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, dakle sprečava upale upravo zahvaljujući gama-globulinu. Pomaže zacjeljivanju prijeloma i dijebetičkih rana, odličan je za oporavljanje jetre stoga se preporučuje bolesnicima koji pate od različitih poremećaja jetrenih funkcija, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka pa se preporučuje i za liječenje tromboze. Kako i kod matica, tako i kod čovjeka utječe na plodnost stoga se koristi protiv steriliteta, za jačanje spolne moći, protiv frigidnosti, jačanje i rad spolnih organa.

Matična mliječ

Ovaj kremasti, ljekoviti eliksir vrlo je osjetljiv na vanjske utjecaje poput vlage, topline, svjetlosti, zraka i ostalih raznih kemijskih čimbenika. Konzervira se postupkom liofilizacije, pri čemu se na temperaturama do -60 stupnjeva C vakuumom oduzima voda, a matična mliječ pretvara u prah. U takvom se obliku može čuvati nekoliko godina. Može se skladištiti i u medu ili u glukozi ili laktozi u određenim omjerima te u alkoholu ili fermentiranoj medovini.

Primjena ovisi o zdravstvenim tegobama za koje se koristi, a najčešće kao 50-postotna otopina u alkoholu ili dodatak medu i to kao kure u trajanju od jednog do dva mjeseca. Ipak, najbolje je konzultirati se s liječnikom ili farmaceutom u ljekarni u kojoj se nabavlja pripravak. Potreban je i oprez kod osoba koje su alergične na pelud ili med kako ne bi došlo do dermatitisa, proljeva ili čak anafilaktičkog šoka.

Primjena matične mliječi poznata je od davnine u istočnjačkoj medicini koja i kod nas zauzima sve više mjesta kao dopuna klasičnoj medicini ili kao zamjena za nju. Kao što smo već spomenuli, ona pčeli matici pomaže u rastu i razvoju, a na isti način pomaže djeci koja zaostaju u razvoju, kod nedonoščadi ili za pojačavanje laktacije kod dojilja.

Pomaže u radu pluća i plućnih funkcija te dokazano smanjuje broj asmatičnih napada. Pomaže kao analgetik pri glavoboljama, menstrualnim tegobama, bolovima zglobova i kostiju te u terapiji ateroskleroze. Pomaže u prevenciji starenja, pročišćavanju organizma, vraća snagu kod radijacijskih terapija, jača lučenje endokrinih žlijezda, prodire kroz ovojnicu mozga i regenerira moždane stanice, stoga se sve više primjenjuje u trećoj životnoj dobi za liječenje bolesti i poboljšavanja tegoba živčanog sustava. Sve više se koristi i u preparativnoj kozmetičkoj industriji zbog izuzetnih blagodati za kožu i dokazano usporavanje starenja, stoga se često nalazi kao jedan od ključnih sastojaka u raznim kremama protiv bora. Osim regeneracije stanica kože, koristi i za liječenje mnogih kožnih bolesti i tegoba.

Matična mliječ se, za sada, uglavnom koristi kao dodatak terapiji, a dokazano nije toksična u većim količinama stoga se može koristiti bez opasnosti od pretjerivanja. Što, naravno, ne znači da je uzimate "na svoju ruku" za bilo koji problem, bez konzultacije sa stručnjakom.

Izvor slika: pcelarstvo.hr, pcelicamedina.com

Objavljeno 10.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!