Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 naj proizvoda junk fooda

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nezdrava je i nema hranjivu vrijednost, premasna je, preslana ili preslatka, ne sadržava bjelančevine, vitamine i vlakna, prepuna je konzervansa, izaziva prekomjerno debljanje, srčana oboljenja, dijabetes i kvari zube. I da, ljudi je unatoč tome obožavaju i konzumiraju na dnevnoj bazi, te je s pravom zaradila status gastronomske pop ikone. Vodimo vas u svijet junk fooda ili, vlastitim nam jezikom rečeno, smeća od hrane.

Hamburger

Iako u zadnje vrijeme nije popularan onoliko koliko je bio 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je industrija brze hrane bila na svojem početku i pružala nešto manje mogućnosti izbora, komad mljevenog mesa pržen u povećoj količini ulja i danas nalazi svoje sljedbenike.

Naravno, njegova se izdanja dorađuju i nadograđuju, pa je nekadašnji vulgaris hamby u vidu mesa, izdašnog gumenog peciva i kečapa s vremenom nadopunjen povrćem (minimalnom količinom koja nikome ne smeta), jajima, sirom (rođak cheeseburger), slaninom i inim dodacima. Određeni su proizvođači, naravno, osmislili i trostruke i peterostruke verzije.

Coca-Cola

Idealna nadopuna slasnom hamburgeru u vidu mjehuraste tekućine, prezasićene svime čime tekućina može biti prezasićena – šećerom, kofeinom i drugim stimulativnim dodacima, te kao takva izaziva ovisnost, nepodnošljive glavobolje i različite poremećaje funkcija probavnog trakta!

No unatoč svim tim kontroverzama i sablažnjavanju suvremenog, sve osvještenijeg društva, Cola i dalje bilježi pozitivan konzumacijski trend, a za sve one plašljive izbacila je na tržište svoje brojne light ovo-ono verzije koje suzbijaju osjećaj krivnje.

Pizza

Danas daleko popularnija, jednostavnija i dostupnija od svih ostalih vrsta smeća od hrane, pizza se multiplicirala te se može naći u brojnim oblicima koji kamufliraju svoju pravu, nezdravu i štetnu prirodu. Perverzna izdanja poput onih s tikvicama i svježim sirom i sličnih, dostupnih na svakom koraku, ostavljaju bez riječi i same Talijane.

Ona je savršen dodatak pivu (ili je obrnuto?), uz tekmu ili film, dio je gastronomske ponude u multipleks kinima (razlog zbog kojega se mnogi filmofili radije odlučuju na ugodan prostor svoje sobe i mogućnosti svojeg DVD playera), lako je prenosiva i vole je sve generacije. Pizza je hamburger novog doba!

Čips

Dostojna zamjena za sve one koji se bilo iz lijenosti, bilo iz nedostatka želje, uz tekmu ili film radije zabavljaju hrskavim slanim grickalicama nego pizzom. Osim što razbuđuje osjetila okusa, pruža i nevjerojatan audio doživljaj u kojem jedni uživaju, dok se drugi snebivaju. Također je od onog iz pakiranja opskurnog dizajna 80-ih uznapredovao do brojnih aromatičnih varijanti, pa se tako danas iz obične vrećice čipsa možete najesti i pizze, i sira, i luka, i paprike, i rajčice, i feferona, i šunke, i svakojakih čuda.

Milk shake

Nije tekućina, a i nije da nije. Gušće je, slatko i kalorično do zla boga. I hladno je i fino i voćno, ponekad čokoladno, ponekad od vanilije.

Odlično ide uz junk food, točnije nakon njega, naprimjer ako se suzdržavate od Coca-Cole.

Negdje još dodaju i sladoled u miks voća, jogurta i mlijeka, što je tek perverzno. Još kad se dodaju komadići voća nabodeni na štapiće za koktele...

Pomfrit

Istina, neki će ga opisati kao toksičnog ubojicu krvotoka nastalog iz natapanja i prženja u litrama ulja, ali mnogima to neće biti dovoljan razlog da se suzdrže od ovog masnog, slanog, kečapom zalivenog krumpirastog zla. Jedan je od rijetkih proizvoda koji se može konzumirati apsolutno samostalno, a da se zadovolje sve želje i potrebe za konzumacijom smeća.

Osobito ga vole oni koji vole i čips, ali se zgražaju nad njegovom zvučnom podrškom. A još kad ga se ugura u hamburger ili servira na tanjuru kraj njega... Sreći nikad kraja!

Čokoladne bombice

Nije li čudno da su u današnje vrijeme čokoladice, naizgled malene i nedovoljne, sposobne nakon samo jednog ugriza zadovoljiti sve potrebe za unosom hrane! Pitamo se što je to toliko hranjivo u njima, a odgovor je vrlo jednostavan – šećer i masnoće koji, nakon samo jedne čokoladice, zabetoniraju želudac poput najmasnijeg pomfrita.

Još kad se u priču upletu kikiriki, karamele, bademi i slični kalorijski nimalo benigni dodaci, prividna je i nezdrava sitost zagarantirana. Zajedno s celulitom, karijesom i ostalim popratnim sadržajima koji se, naravno, na ljepotanima i ljepoticama iz reklama ne vide.

Hot dog

Iako se pokušavaju progurati nekakve bizarne tofu kobasice u kombinaciji s čilijem, svima je jasno da je opcija s najobičnijom hrenovkom (eventualno debrecinkom u božićno vrijeme na ulicama naše metropole i šire) i razumnom količinom senfa u bijelom, najbjeljem pecivu ipak najprihvatljivija.

I pritom, naravno, nitko ne želi razmišljati o gadljivim procesima proizvodnje hrenovki i sličnih proizvoda mesne industrije. Radije ćemo se odlučiti za američku verziju i ozloglašenu hrenovku skriti ogromnim količinama rastopljenog masnog sira.

Pekarska zla

Uobičajen prvi obrok onih koji nemaju vremena i živaca jutro započeti dobro i promišljeno organiziranim doručkom.

Masne loptice ispunjene marmeladom, čokoladom, vanilijom i sličnim punjenjima, kojekakve inačice lisnatih tijesta sa sirom, orasima i koječim, kroasana praznih, punih, ovakvih, onakvih lijepo će sve ono najgore u sebi nalijepiti na stijenke gladnog i izmučenog želuca i potrebu za hranom zadovoljiti na cijelih sat vremena.

Glumi da je zdravo, a nije

Proizvodi koji nisu dio svijeta junk fooda, ali zapravo imaju karakteristike po kojima u njega itekako spadaju. Zdrava je ishrana definitivno in, samo što, nažalost, ništa posebno dobro nećemo za sebe učiniti zamijenimo li krafnu tanjurom pahuljica u mlijeku.

Em su pahuljice i tobože žitarice prepune umjetnih zaslađivača i sličnih gluposti, em je mlijeko sve samo ne mlijeko, a uglavnom nezdrava masnoća. Ili brza hrana u obliku račića, lososa i sličnoga. Prženo je prženo, brzo je brzo, ali sve zajedno do bola ukusno. Jer mi to zaslužujemo!

 

Piše: Jelena Cvitanušić

Objavljeno 31.08.2007.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!