Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Yoga vs Pilates - koje su bitne razlike?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Yoga i Pilates se u današnjim specijaliziranim studijima i fitness centrima provode kao zasebni programi vježbanja, a ujedno ih se može pronaći i kao spoj dviju metoda pod nazivima: yogalates, piloyoga i sl.

U članku pročitajte osnovne razlike između yoga i pilates filozofije vježbanja, kako su nastale, koji su najpoznatiji stilovi a time i vrste obje metode i što obući te ponijeti sa sobom od opreme na yoga ili pilates sat.

Osnovna razlika između yoge i Pilatesa

Yoga u doslovnom prijevodu znači sjediniti, čvrsto vezati zajedno te predstavlja cjelovit sustav pristupa tijelu, umu i duhu, koji se prakticira kroz tjelovježbu, tehnike disanja, meditaciju, prehranu i općenito duhovni stil života. Ukratko, kada govorimo o yogi, vježbanje predstavlja samo jedan od segmenata čitave yoga filozofije.

Pilates predstavlja jedinstveni sustav vježbi istezanja i snage usmjeren na tijelo i um koji je početkom 20. stoljeća osmislio Joseph. H. Pilates s ciljem da stvori metodu koja istovremeno jača i oblikuje mišiće, ispravlja držanje te pospješuje gipkost i ravnotežu.

pilates

Povijest nastanka

Yoga je filozofija stara preko 5000 godina o čemu svjedoče arheološki dokazi pronađeni u dolini Inda i predjelima današnjeg Pakistana na nekoliko kamenih pečata i statua na kojima su prikazane ljudske figure u različitim yoga položajima.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća razvija se moderan period yoge koja se počela širiti na Zapad, a u Indiji se pojavljuju mnogi domaći reformatori tradicionalnih učenja poput Shri Aurobindo, Swami Vivekanada, Swami Sivananda, Shri T. Krishnamacharya i dr. 1924. Shri T. Krishnamacharya je otvorio prvu školu yoge u palači Mysore a najpoznatiji njegovi učenici T.K.V. Desikachar, K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar, Indra Devi, prenijeli su yogu kakva je danas najpoznatija zapadnom svijetu.

Joseph H. Pilates je počeo razvijati svoj sustav vježbi početkom 20. stoljeća u Njemačkoj, a tijekom prvog svjetskog rata je kao i mnogi drugi bio zarobljen u Engleskoj gdje je razvio vježbe danas poznate kao pilates na prostirci (matwork pilates).

Nakon što je imigrirao u Sjedinjene Američke Države, nastavio je razvijati pilates metodu te je 1926. u New Yorku osnovao prvi službeni Pilates studio. Još od svog predstavljanja američkoj kulturi, pilates vježbe zadržale su stalan broj privrženih sljedbenika te su predstavljale tajnu koju su plesači i glumci držali za sebe sve do kasnih 1920-ih.

Među Pilatesovim prvim učenicima koji su nastavili podučavati njegovu metodu, najistaknutiji su:  Romana Kryzanowska, Kathy Grant, Jay Grimes, Ron Fletcher i dr.

jog

Disanje

Kada je u pitanju tjelovježba, oba sustava zagovaraju usmjerenost na disanje i svijest o povezivanju daha s pokretom.

Prakticirajući yoga položaje (asane) udiše se i izdiše kroz nos putem ujjay daha (dah koji proizvodi mekani zvuk u području stražnjeg dijela grla), kako bi se produbio dah, povećao kapacitet pluća, smirio živčani sustav te zaštitilo tijelo od mogućih povreda prilikom prelaska iz jedne u drugu vježbu.

Yoga pranayama koja označava skup vježbi disanja i upravljanje životnom energijom (pranom) pomaže u smirivanju tijela i uma te prevenciji raznih tegoba i bolesti današnjice.

Prilikom izvođenja pilates vježbi, udiše se kroz nos i izdiše kroz usta. Trodimenzionalni dah (naprijed, sa strane i nazad) se usmjerava u donje dijelove prsnog koša gdje je najbolja izmjena zraka, kako bi se smanjila napetost u ramenima i vratu te zaštitila kralježnica i zdjelica.

Rekviziti, sprave ili vlastita težina tijela?

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Toning lopta Insportline 1 kg

Toning lopta 1 kg za pilates, fitness i joga vježbe. Neograničeni broj vježbi za cijelo tijelo.

  • 8,00 €
  • 5,60 €

U yogi se koristi samo vlastito tijelo pri prelasku iz vježbe u vježbu. B.K.S. Iyengar je u yogu uveo razna pomoćna sredstva poput remena, blokova, jastuka, deka, koja ne služe da bi zadale otpor već kako bi relaksirale ili pomogle olakšati izvedbe pojedinih varijanti vježbi.

U pilates vježbama na prostirci (matwork pilates), samo vlastito tijelo može biti rekvizit ili se upotrebljavaju razni rekviziti poput malih i velikih lopti, bučica, traka, jastuka, rollera, trx suspenzija, štapova… Rekviziti se u pilatesu koriste kako bi potaknuli dubinske mišiće na rad, otežali ili olakšali pojedinu vježbu ili relaksirali tijelo.

Reformer spravu je Pilates prvotno osmislio kako bi pojedinac što brže napredovao u vježbama na prostirci i time je stvorio inteligentan sustav vježbi koje uz ostale sprave (cadillac, chair i barrels) uživaju veliku popularnost među sportašima, rekreativcima i rekonvalescentima diljem svijeta.

joga

Stilovi, škole i vrste yoge i Pilatesa

Yoga ima mnoštvo škola i stilova osnovanih od renomiranih učitelja koje odražavaju njihove metodologije, način vježbanja i učenja. Neke od svjetski najpoznatijih škola ili stilova su: Ashtanga, Iyengar, Dharma, Bikram, Viniyoga, Kundalini, Sivananda, Jivamukti, Integral, Anusara i dr.

Iz gore nabrojanih škola i stilova, razvile su se razne vrste yoge: Ashtanga Vinyasa yoga, Power yoga, Bikram yoga, Dharma yoga, Slow Flow Restorative yoga itd.

Iz pilates metode proizašla su dva pilates smjera: suvremeni i tradicionalni iz kojih se dalje razvijaju razni stilovi, škole i vrste pilatesa. Dok tradicionalni pilates smjer čuva i promovira izvorno učenje i rad Josepha Pilatesa, suvremeni pilates dijelom proizlazi iz izvornog učenja a konstantno razvija nove spoznaje temeljene na znanstvenim istraživanjima.

Kada govorimo o vrstama pilatesa, dijeli se na vježbe na prostirci i vježbe na pilates spravama (reformer, cadillac, chair i barrels) iz čega se razvijaju različiti nazivi pilates programa od kojih su najčešći: Mat pilates, Pilates flow, Power pilates, Pilates ball i dr.

Vježbanje yoge i Pilatesa – razlike i dobrobiti

Obje metode polaze od istovremenog snaženja i izduživanja mišića od središta prema van, dubokog fluidnog daha, relaksacije i smanjenja umora i stresa, boljitka svakodnevnih aktivnosti i prevencije razvoja raznih bolesti današnjice.

Ipak, yoga satovi pružaju smirenije i statične položaje, dok se u pilatesu dinamičnije vježbe ponavljaju u serijama, što opet ovisi o vrsti ili stupnju sata.

Dok je pilates metoda detaljnije orijentirana na anatomiju ljudskog tijela, pravilne položaje kralježnice i zdjelice, yoga položaji se baziraju na masaži unutarnjih organa, energetskim nivoima (čakrama), relaksaciji, meditaciji

pilates

Odjeća i oprema za vježbanje

Osnovna razlika yoge i pilatesa je što se yoga vježba bosih nogu a pilates u čarapama, dok se u obje metode zagovara ugodna odjeća od prirodnih materijala.

Većina specijaliziranih studija i fitness centara osiguravaju opremu potrebnu za vježbanje yoge ili pilatesa od koje se na satovima uvijek koristi prostirka koja je za pilates najčešće deblja (oko 1 cm), dok je za yogu tanja.

Prostirka je najčešće duljine od 1,80 m do 2 m kako bi odgovarala individualnoj visini a bitno je da se ne skliže kada se položi na podlogu kako bi se sigurno izvodile pojedine vježbe.

Iako postoji još niz razlika između yoge i pilatesa kao dviju metoda vježbanja, bitno je naglasiti da je u yogi vježbanje samo jedan od segmenata čitave yoga filozofije, dok pilates predstavlja tjelesni fitness sustav vježbi.

Oba sustava su fokusirana na spoj uma i tijela te pružaju niz dobrobiti, stoga nećete pogriješiti isprobate li i jedan i drugi.

Prostirke za jogu i pilates možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 05.08.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!