VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

15 tipičnih fraza koje možete čuti na satovima yoge (i koje nemaju veze s istinom)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ukoliko ste redoviti konzument prakse yoge kakva se danas najčešće podučava po raznim studijima i centrima, sigurno ste uočili korištenje raznih rečenica ili fraza koje se od sata do sata ponavljaju. Neke su vas možda u startu zbunjivale ili su vam bile nejasne, neke od njih ste doživjeli kao poprilične nebuloze, ako ste malo bolji poznavatelj tijela i njegove funkcije, zasigurno su vam neke od njih odmah zazvučale neistinitima i neutemeljenima, ako ne i po ozljedu opasnima.

U nastavku donosimo najučestalije fraze tog tipa koje se mogu čuti na satovima yoge, a koje svakako ne treba uzimati zdravo za gotovo, već ih treba preispitati ili pitati voditelja što je njima mislio reći (ako će vam znati dati odgovor) ili ih jednostavno ignorirati, naročito ako procijenite da vam mogu na bilo koji način naštetiti.

joga

1. "To je vaša karma" - Kad se dogodi ozljeda

Ovo se dosta često može čuti u svijetu yoge. Pranje ruku, izbjegavanje odgovornosti, prebacivanje odgovornosti, "spiritualni egoizam" ili nešto treće - možda mogu biti razlozi za posezanjem učitelja za ovakvom tvrdnjom kada mu se kod polaznika na satu dogodi ozljeda.

Ili jednostavno nerazumijevanje mehanizama nastanka ozljeda. Ovo je zapravo slično kao da su vam rekli "sami ste si krivi za ozljedu". Nekada zaista i jesmo sami krivi za ozljedu, ali to ne mijenja mehanizme njezinog nastanka.

2. "Na yogi se ne istežemo, na yogi se izdužujemo"

Yoga je definitivno praksa u kojoj dominiraju položaji/asane koje traže fleksibilnost, odnosno podrazumijevaju istezanja mišića pa često i puno više drugih struktura od kojih neke ne bi uopće trebalo istezati!

Na žalost, mnogi voditelji/instruktori/učitelji yoge iz nekog razloga tu činjenicu često ignoriraju i zanemaruju ili termin "istezanje" kamufliraju terminom "izduživanje" kroz ovakve i slične fraze. Dominacija ili neadekvatna upotreba takvih položaja, kako god ih nazivali, dugoročno može rezultirati povredama ili nestabilnošću zglobova što svakako ne želite.

3. "Opustite guzu pri podizanju u most"

Opustite guzu, gluteuse ili stražnjicu je fraza koju se često može čuti na satovima yoge, ne samo kod izvođenja mostova, već i svih drugih zaklona, ekstenzija trupom ili tzv. backbendova u yogi.  Dakle ova fraza, ne da nije logična, već je u totalnoj kontradiktornosti s onim što se od vas očekuje.

To je otprilike kao da ste dobili uputu "opustite kvadricepse" dok radite čučnjeve. Stoga, svakako stisnite svoje gluteuse dok se dižete u most jer time među ostalim čuvate donja leđa od ozljeda.

joga

4. "Backbendovi otvaraju srce"

Ako pri ovakvoj uputi ostanite zbunjeni i pomislite što je to što realno može "otvoriti srce", niste jedini. Kada voditelj na satu yoge kaže "nisi dovoljno otvoren u nekom dijelu tijela" na nekom yogijskom jeziku to zapravo znači da tamo niste dovoljno fleksibilni, odnosno da vam fali pokretljivosti u određenim smjerovima.

Pa se tako "otvaraju" ramena, kukovi, srce (misleći pritom na fleksibilnost torakalne kralježnice u smjeru prema natrag), zdjelični zglobovi i slično. Jogijska terminologija često zna biti poetična i metaforična. To ili prihvatite ili ne. Svakako pripazite s "otvaranjima" bilo čega.

5. "Otvorite si (sakroilijakalne) zglobove"

Ovo nikako nemojte prihvatiti kao uputu jer nema drugog doli doslovnog značenja!

Sakroilijakalni zglobovi (spojevi križne kosti/sakruma i zdjelice) imaju svrhu osigurati stabilnost tijelu na mjestu koje podnosi velika opterećenja pod utjecajem mase čitave gornje polovice tijela. "Razlohani" ili "otvoreni" SI zglobovi gube svoju funkciju te su podložni bolovima i povredama.

6. "Zatvoreni kukovi znače emocionalne blokade"

Kako se u yogi učestalo rade "otvaranja" kukova, odnosno vježba njihova fleksibilnost kako bi se noge moglo postaviti u primjerice položaj lotusa, voditelji će često tu nemogućnost obrazložiti upravo "emocionalnim blokadama", a ne onim logičnim, funkcionalnim. To što vam je pokretljivost kukova smanjena, ne znači automatski da ste emocionalno "zablokirani" već da živite u takvoj kulturi gdje nije uobičajeno imati toliko pokretljive kukove.

7. "Podvucite repić" ili "Podvucite trticu"

Ova je uputa također vrlo diskutabilna i nije primjerena u tolikoj mjeri koliko se može čuti na prosječnim satovima yoge. Nije čak primjerena za prosječnog čovjeka. Za prepoznati osobu i situaciju u kojoj će ona biti primjerena i potrebna potrebno je imati podrobno znanje o tijelu. Nemojte je uzimati zdravo za gotovo. Pitajte za savjet nekoga kompetentnog za to.

joga

8. "Svijećom i ribom izliječite štitnjaču"

Ne postoje nikakve studije ili znanstveni dokazi o utjecajima dugotrajnog zadržavanja ili učestalog ponavljanja ovih asana na zdravlje štitnjače. Ali zato postoji sve više dokaza o njihovom nepovoljnom utjecaju na zdravlje vratne kralježnice! Stoga, pripazite s njima.

9. "Inverzije će vas pomladiti"

Yoga neće vratiti vrijeme unatrag. Kako twistevi, pretkloni, zakloni, tako ni inverzije. Yoga to vrijeme koje imamo može učiniti samo ljepšim i zdravijim unaprijed pa time i izgled može biti "blistaviji" i svježiji, a osjećaj više "fit" pa i odraz u ogledalu posljedično sretniji.

10. "Twistevi i znojenje će vas detoksicirati"

Yoga za detox i slični naslovi i radionice koje ćete vidjeti da se nude, a u kojima se najčešće  naglasak stavlja na znojenje i twisteve ili rotacije kralježnicom neće napraviti ništa više za detoksikaciju vašeg organizma od bilo kojeg drugog sata slične yoge.

Za sustavnu detoksikaciju organizma primarno su odgovorni vaši organi jetra i bubrezi koji čiste krv koja kola vašim organizmom od otpadnih tvari. Znojenje ima primarnu svrhu ohladiti organizam od pregrijavanja dok ćete twistevima možda malo utjecati na poboljšanje probave i eliminacije u tom smislu. No, cjelovitom praksom yoge u tom kontekstu možete pomoći i poboljšati probavu, cirkulaciju i eliminaciju te održati cjelokupni metabolizam aktivnim.

joga

11. Fraze vezane za disanje

Disanju se u yogi pridaje velika pažnja i značenje, međutim ako čujete frazu poput "dah liječi sve", "ako možete disati, nećete se ozlijediti", "pranayama može izliječiti rak" onda vam to vjerojatno govori netko tko s funkcioniranjem tijela, ozljeda i bolesti baš i nema previše veze i to svakako treba ignorirati.

Disanje zasigurno nema tolike moći i "supermoći" kolikima ga u yogi često vole okarakterizirati. Fizičko disanje ili "dah" se često u yogi poistovjećuje s pranom ili sveukupnom "životnom energijom" ili "disanjem prane" pa otud valjda i navedene tvrdnje proizlaze. Ne nasjedajte.

12. Ostale fraze vezane uz disanje

"Dišite u kuk", "dišite u koljeno", "dišite u zdjelicu", "disanje vodi pokret" i slično vjerojatno će na prvu zazvučati prilično zbunjujuće, ako vam voditelj ne pojasni što je time zapravo htio reći. Možda vam je samo htio osvijestiti određeni dio tijela da s pažnjom budete tamo kako bi ga lakše opustili i "ušli dublje u položaj". Dok se pod frazom "dah vodi pokret" najčešće misli na sinkronizaciju pokreta s disanjem koja je specifična i presudna u praksi yoga asana.

13. "Psoas je mišić duše"

Opsjednutost ovim mišićem u yogi postala je pretjerana, a izjava je dakako neutemeljena. Mišić ima svoju funkciju kao što imaju i svi drugi mišići u tijelu i po ničem magičnom se ne razlikuje niti je superiorniji od njih.

Čak štoviše, kod suvremenog čovjeka je najčešće skraćen i slab zbog brojnih faktora te je potrebno raditi na njegovoj mobilnosti i snazi. Ako ste kao osoba "u duši" bolji ili lošiji, to nikako neće imati utjecaja na njegovo funkcioniranje. Kao ni obratno.

joga

14. "Mi ne radimo s tijelom, mi radimo s energijom"

Yoga je cjelovita body-mind-spirit praksa i to nije diskutabilno. Međutim, kada se rade vježbe posturalne yoge, odnosno asane, radi se primarno s fizičkim tijelom koje podliježe dobro poznatim zakonitostima, koje učitelj, ukoliko ne razumije, objašnjava "energetskima". Ako vam nije jasno što vam se u tijelu događa, pitajte nekog kompetentnog za to da vam pojasni.

15. "Moraš biti vegetarijanac da bi mogao napredovati u yogi"

Moraš biti zdrav da bi mogao funkcionirati normalno. Većina nutricionista, liječnika i drugih stručnjaka danas će vam reći kako ovaj stil prehrane nije pogodan za svakog čovjeka. Ne dajte da vas izjave ovakvog tipa obeshrabruju. Svatko može vježbati yogu i napredovati u njoj, svako svojim tempom i na svoj jedinstveni način. Ako to za vas s vremenom znači odbacivanje mesa iz prehrane i to je u redu, ukoliko neće narušiti vaše zdravlje.

Za bilo kakve nedoumice oko uputa koje dobivate na satu yoge, nemojte se ustručavati pitati instruktora ili nekog drugog tko će vam moći dati odgovor na pitanja koja vas muče. Ako vam učitelj na pitanje zašto nešto tako treba raditi odgovori sa - zato što sam ja ili zato što je moj učitelj tako rekao, svakako preispitajte ili potražite svoje odgovore negdje drugdje.

Objavljeno 28.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!