Prostirka za jogu (mat) - kako odabrati pravu koja će odgovarati vašim potrebama?
Sport

Prostirka za jogu (mat) - kako odabrati pravu koja će odgovarati vašim potrebama?

Bez obzira jeste li početnik u svijetu joge ili iskusni vježbač joge, odabir podloge za jogu (joga mat) je posao kojim se trebate ozbiljno i temeljito pozabaviti.

Naime, tijekom sata joge, kvalitetan joga mat će vam olakšati vježbanje, biti udoban i jednostavan za održavanje, a onaj loše kvalitete će biti sve suprotno i satu joge se nećete moći potpuno i koncentrirano posvetiti.

joga

Stoga, kako odabrati kvalitetan mat?

Karakteristike prostirke za jogu

Potpora

Kvalitetna prostirka za jogu mora fino balansirati između dovoljno mekane da smanji pritisak na vašim zglobovima i dovoljno čvrsta da na njoj budete stabilni. Premekane podloge će biti udobne, ali na njima je teško ostati u stabilnoj poziciji, dok će one prečvrste biti stabilne, ali ćete uskoro osjetiti bolove u zglobovima.

Početnici, trudnice i oni s osjetljivim zglobovima trebaju razmisliti o debljim podlogama koje će pružiti bolju potporu. Oni koji puno putuju i svoj mat uvijek nose sa sobom. Radije će odabrati tanju podlogu koju je lakše zarolati i ponijeti sa sobom.

joga

Grip (prianjanje)

Prianjanje mata za jogu odnosi se na dvije njegove strane. Jedna se tiče načina na koji dlanovi i stopala prianjaju o podlogu: kližete li se s podloge kad zauzmete pozu ili ste čvrsto pozicionirani na podlozi? Drugi se odnosi na prianjanje o pod: „lijepi“ li se podloga čvrsto o pod bez klizanja i pomicanja tijekom sata joge?

Također, uračunajte faktor znojenja, pogotovo u toplijim danima ili ako prakticirate hot jogu, koja je posebno popularna u posljednje vrijeme. Bitno je da vam mat u svim okolnostima bude čvrsto „zalijepljen“ o podlogu te da tijelom ne kližete po njemu.

Održavanje

Kod odabira mata za jogu budite sigurni da ćete ga lako čistiti i održavati. Imajte na umu da poroznije podloge bolje prianjaju za podlogu, ali ih je teže održavati te puno više apsorbiraju znoj i prljavštinu, poput velike spužve.

Zatvorene i glatke matove je lakše čistiti i održavati, ali one mogu biti skliske. Stoga, i ovdje je najbolja podloga koje je pomalo oboje: podloga nije potpuno glatka jer će dobro prianjati, ali će biti i jednostavna za čišćenje te neće apsorbirati svaku prljavštinu koja na njoj završi.

joga

Materijal

O materijalu od kojeg je izrađen joga mat koji odabirete ovisi njegovo prianjanje, izdržljivost, udobnost, tekstura te ekološka prihvatljivost. PVC podloge su jeftinije i izdržljivije, ali tijekom proizvodnje mogu biti izložene toksinima te nisu ekološki prihvatljive. Ekološki prihvatljiviji materijali su skuplji i manje izdržljivi, ali su zdravstveno prihvatljiviji.

Osim navedenih, faktori koji će možda također utjecati na odabir mata za jogu svakako su cijena, dizajn i veličina. Uzmite ih sve u obzir i odaberite mat koji će biti vaš  suradnik na satu joge i jogu učiniti maksimalno ugodnim vježbačkim iskustvom. 

Prostirku za jogu možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Otpustite duboke napetosti u leđima i kralježnici pretklonima iz joge x 5
    Tijelo s godinama sve više odražava naše životne navike i kretnje. Dugotrajni nepovoljni položaji za tijelo i kralježnicu, poput krivog držanja, predugog sjedenja i nedovoljna fizička aktivnost počinj...
  • Vježbe protiv stresa x 4
    Stres je postao vjeran pratioc svih naših poslova i zadataka kojima se bavimo, a više ga gotovo i ne možemo izbjeći, već samo naći način na koji ćemo se obračunati s njim. Svatko ima svoj način, a mi ...
  • Svakoj ženi sport po mjeri ! x 5
    Kad se vratimo s odmora stvari idu uvijek istim slijedom. Prepuni smo dobre volje, obećavamo da ćemo si posvetiti više vremena, baviti se nekom sportskom aktivnošću da bismo ostali u formi i boravili ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 24.07.2018
Piše:
Zorana Jagodić