Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Idemo na jogu: Što je i koje su prednosti prakse Hatha joge?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Hatha joga grana je joge koja se bavi fizičkim i energetskim tijelom kako bi nas pročistila, osnažila i pripremila za više prakse joge poput meditacije. Hatha joga služi uravnoteženju živčanog, hormonalnog i drugih vitalnih sustava, pa je danas na Zapadu jedna od najproširenijih jogičkih praksi.

Hatha joga sastoji se od nekoliko tehnika i svaka od njih je poglavlje za sebe, a sve zajedno zaokružuju jednu kompletnu praksu. Možemo ih shvatiti i poput redovne higijene tijela, uma i energetskih tokova.

Najpoznatije tehnike Hatha joge:

 • Asana – položaji tijela
 • Pranayama – vježbe disanja
 • Kriya – tehnike pročišćenja
 • Mudre i Bandhe – tehnike pečata i zaključavanja
 • Yoga nidra – jogijski san

joga

1. Asana – položaj tijela

Najpoznatija praksa joge danas su položaji tijela ili asane. Velikim jogijima poznato je i preko tisuću položaja,  od kojih se danas najčešće prakticira svega stotinjak. Kada se redovno prakticiraju mogu duboko iscijeliti tijelo i um, donijeti vitalnost, zdravlje, sreću i mir.

Osvještavanjem reakcija svog tijela, unutarnjim osluškivanjem i ponovnim povezivanjem s jastvom u tišini svoje prakse možemo puno naučiti o sebi i osvijestiti stresne točke. Asana praksa može biti efikasan način kako iscijeliti bol, ukočenost ili traume zapisane u tijelu koordinacijom pažnje, disanja i pokreta.

Posebno pozitivno utječe i na naš um, duboko ga umiruje, dovodi u prisutnost sadašnjeg trenutka i pročišćava od suvišnih misli. Također, asana praksa donosi veliku snagu i radi na očuvanju imunološkog sustava. Izvode se tako da kada se namjestimo u položaj, ostajemo neko vrijeme u položaju, gdje se usklađuje pokret sa svjesnim disanjem i točkom koncentracije.

2. Pranayama – vježbe disanja

Praksa pranayame (tehnika disanja), kriye (tehnika pročišćenja) i drugih srodnih tehnika iz joge (bandhe i mudre) ima neprocjenjive vrijednosti koje su posebno potrebne današnjem čovjeku koji živi u zagađenom svijetu. Putem disanja možemo izlučiti gotovo 70 posto otrova iz tijela, pročistiti i poboljšati cirkulaciju kisika i krvi, uravnotežiti živčani i ostale tjelesne sustave. 

Disanje izravno utječe na stanje uma koji se oslobađa od nakupljenih misli i emocija što donosi duboki mir, odmor, lakoću i sreću. Kroz pranayamu radimo s dahom tako da ga produljujemo, ubrzavamo, usporavamo, zagrijavamo, hladimo, pročišćavamo i slično.

Radeći pranayama tehnike kisik se raspoređuje u razne nivoe našeg fizičkog tijela, sustava i vitalnih organa dok se životna energija (prana) raspoređuje u različite nivoe našeg suptilnog tijela. Dovoljno je samo nekoliko minuta dnevno svjesnog dubokog disanja da poništimo svu napetost i osjetimo iskustvo koje pružaju tehnike disanja. Važan i centralni dio pranayame je zadržavanje daha.

Mnogo je pranayama tehnika i njenih dobrobiti a tradicionalne su Nadi-shodan, Ujjayi, Kapalabhati, Bhastrika, Anuloma-Viloma, Brahmari, Samavriti, Surya Bhedana, Chandra Bhedana, Sitkari, Sitali i dr.

joga

3. Kriya – tehnike pročišćenja

Kriye su tehnike koje služe za unutarnju i vanjsku čistoću, pročišćenje tijela, uma i energetskih kanala (nadija) od nagomilanih štetnih tvari. Mogu nam puno poslužiti u njegovanju zdravlja i mentalnoj higijeni te razvijaju koncentraciju i moć volje.

Preporučeno je izvođenje šest kriya (shat-karma kriye) za pročišćenje tijela i buđenje nadija. One su:

 1. Dhauti - tehnike za ispiranje tijela
 2. Basti - tehnike za pročišćavanje crijeva
 3. Neti - tehnike čišćenja nosnih prolaza
 4. Tratak - tehnika za pročišćenje očiju i razvijanje koncentracije
 5. Nauli - vježba za masažu trbušnih organa i poticanje unutarnje vatre (agni), i
 6. Kapalabhati - tehnika disanja za pročišćenje unutarnjih organa i frontalnog dijela mozga.

U ayurvedskoj medicini i yogijskoj terapiji, kriye se primjenjuju za široki raspon liječenja bolesti. Za suvremenog čovjeka, kriya tehnike prava su dragocjenost. Ako ih redovno prakticiramo (poput osnovne higijene) pomoći će nam da se pročistimo od svakodnevnog stresa i zagađenosti tijela i uma.

joga

4. Mudre i Bandhe – tehnike pečata i zaključavanja

Mudre su drevne metode za povlačenje pažnje od vanjskog svijeta, za uravnoteženje pet elemenata od kojih smo sastavljeni (vatra, voda, zemlja, zrak i eter) i za iscjeljenje. Tijelo se stavlja pod određene kuteve i položaje u kojima se zadržava neko vrijeme te tako utječe na fizičke i mentalne promjene.

Mudre se mogu kategorizirati u dvije skupine: one koje uključuju cijelo tijelo u kombinaciji s tehnikama asana, pranayama, bandha i vizualizacijom te jednostavne mudre ruku za uravnoteženje pet elemenata te se dijele na nekoliko glavnih skupina:

 • Hasta (položaji ruku);
 • Mana (položaji glave);
 • Kaya (položaji tijela);
 • Bandha (zaključavanje), i
 • Adhara (položaji zdjeličnog dna).

Šaka i stopalo sačinjeni su od reflesnih zona i puno završnih živaca koje predstavljaju mjesto velike koncentracije životne energije (Prane). Povezivanjem prstiju u raznim kombinacijama manipuliramo elementima u fizičkom tijelu i suptilnom tijelu gdje se preusmjerava unutarnja energija koja utječe na promjene u žilama, tetivama, žlijezdama i osjetilnim organima kako bi tijelo doveli natrag u ravnotežu.

Mudre tijela stimuliraju određene endokrine žlijezde koje utječu na hormonalne promjene kao i na promjene u svijesti te energetskim centrima (čakre).

Bandhe su zaključavanja (lokoti) koje počinju na fizičkoj razini, stezanjem određenih grupa mišića a odražavaju se na živčanom sustavu, te nadalje na mentalnoj i energetskoj razini. Stezanje mišića duboko utječe na živčani, respiratorni, endokrini i energetski sustav, a bandha prenosi živčani impuls do središnjeg živčanog sustava.

Kada prakticiramo bandhe, različiti dijelovi tijela se nježno ali snažno stežu i napinju što djeluje kao masaža za unutarnje organe, pospješujući njihovu cirkulaciju, regulirajući inervaciju živaca i rad endokrinih žlijezdi. Redovito izvođenje ovih vježbi djeluje pomlađujuće i korisno je za suptilni energetski sustav, fizičko tijelo i živčani sustav. Bandhe izrazito djeluju na pojačanje protoka prane (vitalne energije) kroz čakre i glavni energetski kanal sushumna nadi.

Tri su najpoznatije bandhe:

 1. Mula bandha (lokot perineuma i zdjeličnog dna)
 2. Uddiyana bandha (lokot trbušnih organa, i  
 3. Jalandhara bandha (lokot vrata).

Prikladne asane i pranayame preduvjet su za pravilno prakticiranje bandhi a mjerilo spremnosti izvođenja je sposobnost dugotrajnog zadržavanja daha kumbhaka. Kada smo spremni zadržati dah s lakoćom, spremni smo uvesti i bandhe.

joga

5. Yoga nidra – jogijski san

Stres je danas vodeći uzrok raznih teških bolesti i loših međuljudskih odnosa. Nemir i buka svijeta oko nas odražava se u našim tijelima i umovima. Yoga nidra i duboko jogijsko opuštanje također su vrlo cijenjene metode joge u borbi protiv stresa.

Yoga nidra je jedna od najmoćnijih tehnika kojom postižemo potpuno, duboko i iscjeljujuće opuštanje koje uključuje fizičko, emocionalno i mentalno opuštanje kako bi s druge strane probudili uspavane centre mozga i uma. Ona je predivan instrument za postizanje mira, povlačenja od osjetila i uma te potpunu regeneraciju svih naših sustava.

Nidra znači san, a yoga nidra znači izlaženje iz stanja uspavanosti. Yoga nidra je svjesni san koji je granično stanje između sna i budnosti. S oko 40 minuta dubokog opuštanja prodire se u dublje nivoe svjesnosti, skladištenja uma i zapisa u tijelu. Vrijeme posvećeno dubokom opuštanju obnavlja sve naše sustave koji postaju zdravi i uravnoteženi.

Otklanja se napetost i umor fizičkog tijela, normalizira cirkulacija kisika, krvi i životne energije (prane), ublažava se depresija i anksioznost, žudnje i želje se smanjuju, podmlađuje se i energizira cijeli sustav. Sve u svemu,Prednosti podupire se tijelo da se vrati prirodnim iscjeljujućim sposobnostima.

Iako je na informativnoj razini puno toga o jogi dostupno na internetu i knjigama, ozbiljna jogička praksa još uvijek ovisi o prijenosu direktno s učitelja na učenika. Danas gotovo svaki joga studio nudi više ili manje od svega navedenog. Posjetite satove joge i potražite iskusnog učitelja koji će vas pravilno naučiti prakse Hatha joge.

Objavljeno 09.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!