Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Obrnuti položaji joge (inverzije) - što su i kako ih pravilno izvoditi?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Obrnuti položaji joge, popularno inverzije jedni su od najcjenjenijih položaja u jogi, što zbog svoje opće dobrobiti na zdravlje, što od toga da su jedni od najzahtjevnijih.

Smisao i cilj joge nije stajati naopačke, no svaka osoba koja se redovno i godinama bavi asana praksom iz Hatha yoge prirodno će napredovati i doći do točke kada na red dolaze obrnuti položaji. Postupno putovanje kroz njihov svijet raznih varijacija i priprema traje godinama i važno je dozvoliti sebi taj postupni napredak te imati dovoljno volje, ustrajnosti i redovne prakse.

Većina onih koji se počnu baviti s jogom nisu se prije sretali s fizičkom aktivnosti koja uključuje obrnute položaje. Tako je za mnoge to jedan sasvim novi svijet u kojem do izražaja dolazi naš susret s nepoznatim, a s njim do izražaja dolazi i naš karakter, koji može biti vezan uz strahove ili pak povjerenje i odvažnost.

inverzije joga

Grupe obrnutih položaja

Kada govorimo o inverzijama u svijetu joge to se najviše odnosi na stojeve na ramenima, glavi i rukama, međutim ima nekoliko grupa ovih položaja i svima je zajedničko da se u njima glava nalazi ispod razine srca.

 • Prvu grupu čine stojeći položaji pretklona i razne varijacije sa skupljenim i raširenim nogama od kojih su najpoznatiji položaj psa prema dolje (Adho Mukha Svanasana), osnovni stojeći pretklon (Uttanasana) i razne varijacije položaja, te pretkloni s raširenim nogama (Prasarita Padottasana).
 • Drugu grupu čine položaji zaklona trupa (backbends) koji su ujedno i obrnuti položaji poput položaja visokog luka (Urdhva Dhanurasana).
 • Treću grupu čine položaji izvođeni na leđima i ramenima poput stoja na ramenima (Sarvangasana) i pluga (Halasana) i njihove varijacije.
 • Četvrtu grupu čine položaji stoja na glavi (Sirshasana) i oni povezani s balansom na rukama kao stoj na laktovima (Pincha Mayurasana), stoj na rukama (Adho Mukha Vrksasana), varijacije položaja škorpije (Vrschikasana) te još neki slični položaji.

U obrnutim stojevima prvo se uči stoj na glavi, zatim stoj na laktovima i nakon toga stoj na rukama.

Danas, kada smo putem društvenih mreža preplavljeni atraktivnim slikama stojeva na glavi i rukama dalo bi se za neupućene zaključiti da je doseg joge stajati naopačke ili u nekom izazovnom položaju, pa s jedne strane mnogi brže-bolje hoće i sami tako, a s druge strane mnogi mogu odustati jer im se to čini daleko i nedostižno.

I jedno i drugo nije pravilan pogled na joga praksu. Naš materijalni ego se zbog želje za statusom plaši neuspjeha i sramote pa stoga želi brže, vise i jače. Zato se treba podsjetiti da joga ima svoja etička načela (yama, niyama) koja bi valjalo dobro proučiti prije nego što se krene s  praksom joga položaja (asana), posebno onih naprednijih.

inverzije joga

Savjeti za uspješnu praksu

 • Anatomski gledano, svi smo drukčiji i treba pronaći pravi put za sebe kroz ovu praksu, ovisno o tome što je dobro za naše tijelo i um. Nekima će odgovarati jedne varijacije i pripreme, drugima druge, ali na kraju svi opet dođemo na isto.
 • Mnogi imaju asimetrične i blage rotacije u kralježnici što u obrnutim stojevima dolazi do izražaja te može iskriviti cijelo tijelo prilikom stajanja. Obratite pozornost na te zakrivljenosti, skoliozu, kifozu, lordozu i druge asimetričnosti u ramenima i kukovima.
 • Da bi dobro stajali u obrnutim položajima, treba prvo dobro naučiti stajati na nogama. Joga uči kako pravilno poravnati tijelo u liniju gdje su noge, zdjelica, kralježnica, ramena i vrat usklađeni u centralnoj liniji koja se prenosi na druge stojeće položaje. Pravilno poravnanje tijela i kralježnice u stojećim položajima pomaže da bolje stojimo i naopačke.
 • Prema znanju joge, centar svih fizičkih aktivnosti nalazi se u području solarnog pleksusa i iz njega izviru fizički pokreti. To je aktivno područje iz kojeg izvire snaga i volja. Na nama je da se povežemo s njim i koristimo ga za praksu. Ne toliko u smislu snage koliko u smislu korištenja te unutarnje inteligencije, a toga najviše postajemo svjesni kada tražeći svoj centar krenemo s praksom obrnutih stojeva.
 • Ono što je ključno za pravilno izvođenje obrnutih stojeva su ramena i njihova mobilnost, a kasnije i pravilno korištenje kukova i nogu. Svaka škola joge na određeni način priprema za izazovnije položaje, a ako želimo raditi stojeve onda nam fokus za početak treba biti na otvaranju i mobilnosti ramena.
 • Dok smo u obrnutim položajima, pažnja je usmjerena na dah. Disanje je normalno i opušteno, a prilikom skokova se također koristi snaga daha.

inverzija joga

 • Jedna od dragocjenosti okretanja naopačke je da potpuno uranjamo u sadašnji trenutak, na tren stane prošlost i budućnost, a zbog povećane pažnje misli se u tom trenutku opuštaju.
 • Disciplina i koncentracija su ključne za napredak u obrnutim položajima. Stalno ponavljanje nas pomiče naprijed i stvara disciplinu, a za praksu na duge staze od velike je važnosti imati entuzijazam i naučiti važnost u onome što radimo. Za jogije je to viši smisao gdje se praksa koristi kao alat za cilj samospoznaje. U svakom slučaju, pronađimo neki dobar i dugotrajan motiv koji neće tako lako nestati. Obrnuti stojevi zahtijevaju veću koncentraciju kod kretanja, skokova, ulaženja i ostajanja u položajima.
 • Najveća greška koju rade početnici jest da stoje naopačke uza zid ili pomoću pomagala dok im tijelo i um još nisu spremni (npr. stoj na glavi). Tako se nakon dužeg vremena nepravilnog stajanja mogu pojaviti i određeni bolovi u tijelu, najčešće donja leđa, ramena i vrat. Postoje brojne varijacije i pripreme koje će nas polako dovesti do izvođenja ovih zahtjevnih položaja i njih se ne bi smjelo preskakati. Tijelo se ne može pogurati, ono ima svoju unutarnju inteligenciju koja se postupno razvija. Ako svaki dan ponavljamo određenu aktivnost, tijelo će zapamtiti.
 • Rezultat discipline i stalnog ponavljanja je da se polako stvara ljubav (prirodna posvećenost) prema onome što radimo, više je lakoće i gracioznosti u izvođenju.
 • Nema vremenskih ograničenja u jogi! Strpljenje donosi miran um, mudrost i snažne rezultate. Treba biti svjestan svojih mogućnosti i polaganog pomicanja njihovih granica.
 • Praksa joge duboko djeluje na pročišćenje tijela od raznih nečistoća. Obrnuti položaji to naglašavaju jer se izvrćemo naopačke i time još više potičemo lučenje štetnih tvari. Također, ako jedemo tešku hranu tijelo neće biti u stanju podnijeti svoju težinu u stojevima, a najbolje ih je prakticirati na prazan želudac ili 5-6 sati poslije jela.

inverzija joga

Učitelj, vaš vodič

Pronađimo iskusnog učitelja u kojeg možemo razviti duboko povjerenje, koji je i sam prošao dug put joga prakse i koji i sam ima svog učitelja. On će nas sigurno ohrabriti i pomoći nam da postupno napredujemo.

Učitelj bi trebao imati širok raspon varijacija i prilagodbi te anatomski, mentalno i energetski pravilno uputiti u praksu izvođenja položaja. U jogi ne bi trebalo biti straha, niti bi učitelji trebali zastrašivati polaznike. Za svakog postoji put!

Inverzije - Da ili ne?

Obrnuti položaji se ne preporučuju onima koji imaju problema s tlakom, srčane bolesti ili ozljede glave, kralježnice, ramena, ruku, a njima se nalaze zamjenski položaji ili jednostavne varijacije ako je moguće. Također, prilikom post-operativnog oporavka ili nakon zubara treba pripaziti. Savjetujte se s vašim liječnikom.

Povoljni su za osobe koje imaju problema s venama, cirkulacijom i grčevima u nogama te za žene s menstrualnim tegobama. Ljudi koji pate od nedostatka energije, nesanice, lošeg pamćenja ili tromosti također će imati brojne dobrobiti od ovog položaja.

inverzije

Dobrobiti obrnutih položaja na zdravlje i um

 • Izvodeći obrnute položaje joge poboljšavamo cirkulaciju cijelog tijela, krvotoka, svih vitalnih organa i endokrinih žlijezda.
 • Srcu se pruža odmor od velikog pumpanja da bi se pročistio krvotok. Posebno se potiče bolje pročišćenje nečiste krvi u nogama i donjem dijelu tijela te omogućuje bolji protok krvi u mozak i žlijezdama u glavi i vratu.
 • Bolji protok kisika odnosi se i na kožu, daje joj svježinu i sjaj.
 • Stimulira se bolji rad probave, svih unutarnjih organa i njihovo pročišćenje.
 • Jačaju se ramena, vratni, leđni i trbušni mišići.
 • Kralježnica se izdužuje i poravnava, mogu se umanjiti njene lagane zakrivljenosti i tako poboljšati držanje tijela.
 • Kad se okrenemo naopačke oslobađamo mnoge strahove, smiruje se živčana napetost, smanjuje stres i ublažuju depresije.
 • Poboljšava se osjećaj za ravnotežu i koncentraciju.
 • Postajemo sigurniji u sebe a osjećajem da smo pomakli svoje granice rađa se više entuzijazma i volje.

inverzije joga

Objavljeno 11.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!