Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Joga za osobe s hipertenzijom za poboljšanje kvalitete života

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Gotovo sigurno u svom životu imate nekoga tko ima problem visokog tlaka te ga pokušava držati pod kontrolom koristeći nekoliko vrsta lijekova. Što ako možete preuzeti kontrolu nad tlakom koristeći samo svoje tijelo i disanje?

Hipertenzija ili visoki tlak, često opisivan kao „tihi ubojica“, sa sobom nosi brojne simptome i tegobe poput glavobolje, vrtoglavice, umora, mučnine, „zvonjenja u ušima“ i mnoge druge. Jedan od uzročnika visokog tlaka također je i stres, koji je danas neizbježan u svakodnevnom životu.

Za osobe koje pate od hipertenzije preporučuje se ciklična aerobna aktivnost, najmanje 3 puta tjedno u trajanju od 30 minuta. Međutim, ubacujući yoga asane uz svjesno i duboko disanje u svakodnevnu rutinu možete umiriti svoj živčani sustav, smanjiti otkucaje srca, poboljšati kvalitetu sna, regulirati tjelesnu težinu te umanjiti stres.

Od rekvizita potrebna vam je samo podloga za vježbanje i nekoliko minuta vašeg slobodnog vremena.

Vježbe pogledajte u videu:

1. Istezanje kralježnice

Legnite na bok i oslonite glavu na ruku. Drugu ruku položite na ispruženu nogu i opustite se. Na udah podignite nogu rukom se držeći za prste ili potkoljenicu. Zadržite položaj onoliko dugo koliko vam je ugodno držati dah. Na izdah, spustite nogu u početni položaj.

Ponovite 8 puta jednom nogom, zatim se okrenite i ponovite drugom nogom.

2. Povlačenje nogu na prsa (varijanta)

Legnite na leđa i opustite tijelo. Na udah, ispružite ruke iznad glave i nekoliko trenutaka zadržite dah. Na izdah, istovremeno podignite glavu i desnu nogu, lagano rukom vučeći koljeno na prsa. Zadržite nekoliko trenutaka, te se na udah vratite u početnu poziciju. Naizmjenično ponavljajte pokret desnom i lijevom nogom 8-10 puta.

Kada završite i zadnje ponavljanje, nekoliko puta istovremeno povucite oba koljena na prsa.

3. Žaba

joga

Čučnite na način da su vam koljena što šire, a stopala punom dužinom na podlozi. Ruke spojite i opustite između koljena.

Na udah, ispružite ruke prema naprijed te ih koljenima lagano pritisnite prema unutra. Nekoliko trenutaka zadržite držeći dah. Na izdah, ispravite tijelo, podignite glavu, otvorite prsni koš te laktovima što više pritisnite koljena prema van.

Zadržite nekoliko trenutaka, zatim ponovite pokret. 8-10 ponavljanja.

4. Razgibavanje koljena

  Legnite na trbuh, glavu oslonite na ruke, laktovima što više naprijed. Zatvorite oči te lagano i mašite koljenima ne dotičući prstima podlogu.

  U kontinuitetu radite ovu vježbu 1-2 minute.

  5. Istezanje ramena

   Sjednite na pete, isprepletite prste te ih postavite na zatiljak. Laktove raširite što više možete. Na udah, okrenite dlanove prema gore te ispružite ruke. Pogled je i dalje prema naprijed. Na izdah, spustite ruke u početni položaj, ali na način da dlanove što više udaljite od glave.

   Ponovite 12 puta.

   6. Rotacijska vježba

   joga

   Sjednite s ispruženim nogama i rukama u položenim u krilo. Prebacite desnu nogu preko lijeve, okrenite se udesno i oslonite na desnu ruku. Glavu također okrenite maksimalno udesno ali pazite da je glava uspravna. Lijevom rukom lagano odgurnite desno koljeno ulijevo i uhvatite lijevo koljeno ili desno stopalo.

   U završnoj poziciji dišite lagano i duboko, postepeno sve više okrećući tijelo udesno. Ostanite u položaju koliko vam je ugodno, zatim ponovite na drugu stranu.

   7. Poza meditacije

    Za kraj, zauzmite sjedeći položaj u kojem vam je najugodnije. Postavite lijevu ruku na prsa, a desnu ruku na trbuh. Zatvorite oči.  Duboko dišite, osjećajući kako vam se trbuh diže i spušta.

    Ponovite željeni broj puta.

    Napomena:

    Napominjem da ovim nećete riješiti problem visokog tlaka, već olakšati tegobe koje donosi.

    Yoga nosi brojne benefite tako da ove asane nisu rezervirane samo za osobe s hipertenzijom, već ih mogu izvoditi svi kojima je potrebno malo odmaka od svakodnevnih stresova, nervoza i ubrzanog života.

    Objavljeno 10.03.2021.

    Pregledaj povezani sadržaj
    Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
    Podijeli s prijateljima!