Savjeti za pripremu zdravih sendviča!
Prehrana

Savjeti za pripremu zdravih sendviča!

Bili na poslu ili kod kuće, na izletu ili u šetnji, uvijek dobro dođe imati pri ruci koji dobar sočni sendvič, kako bi utažili glad. Ako je taj sendvič još i zdrav pa kamo sreće… Pretvara cijelu situaciju u jedan manji doživljaj.

Većinom smo okruženi raznim fast foodovima ili pekarnama u kojima se nudi nutritivno jako slaba hrana, koja je često pripremljena od bijelog brašna, pržena u dubokom ulju koje je korišteno previše puta bez zamjene, pripremljena od namirnica upitne kvalitete. Kako biste se zaštitili od takvih situacija, možete si pripremiti sendviče kod kuće. Osim što ćete nešto uštedjeti, možete biti sigurni da ćete jesti zdravo i kvalitetno!

1. Izbor kruha

U ogromnoj ponudi kruha na tržištu, lakše ćete se snaći ako odbacite one najnezdravije, a to su svi napravljeni od bijelog brašna. Većina koja je ostala napravljena je od mješavine s bijelim brašnom.

Odabir kruha

Na pravom integralnom kruhu stoji naljepnica s certifikatom koji potvrđuje da je napravljen od cjelovitog brašna, da sadrži još možda i zobeno ili raženo brašno; većinom ima i sjemenke… Postoji u različitim varijantama, oblicima i okusima.

2. Izvor proteina

Izbjegavajte šunke, salame, nareske… Osim što sadrže natrij, obiluju konzervansima. Sendvič napunite s tunom, piletinom, puretinom, tvrdo kuhanim jajima… Čak i kakav odrezak bolji je od salama u sendviču.

Priprema piletine za sendvič

Svaki sendvič podići će malo sira. Koristite mozzarellu ili ukusne kozje sireve, a možete čak i svježi posni kravlji sir namazati na kruh pa na njega posložiti meso ili tunu.

3. Povrće

Umjesto najčešće bezukusne, zelene salate sendvič napunite potočarkom, rikolom, kojim listićem bosiljka… Šparogama ili kiselim lučicama. Naravno, ne svim ovim u isto vrijeme, nego ovisno o ukusu i afinitetima.

Kukuruz ili gljive također su uobičajeni u sendvičima; dodajte u svoj malo mrkve, graha, graška ili usalamurenih vrganja.

4. Začini

Dodajte začine poput par kapi limunova soka ili origana, možda čak i malo papra ili chilli papričice ako stavljate meso u sendvič. Ovakvi sitni detalji, napravit će potpuno drugu priču od uobičajeno dosadnog sendviča.

Začini

5. Priprema

Neki sendviči mogu stajati duže, neki kraće. Vodite računa da ljeti pripremate sendviče što bliže vremenu za obrok. Ukoliko vas čeka dug dan pripremite sendvič koji može toliko stajati. Ukoliko imate kutiju za obrok na poslu, odvojite namirnice pa sendvič složite na licu mjesta kako bi zadržao hrskavost i svježinu jer sendviči znaju postati vlažni od punjenja kad duže stoje.

6. Kombinacije

Uz sendviče naravno uvijek možete ostaviti mjesta za još malo povrća; neki ukusan prilog ili salatu. Koji cvijet karfiola ili brokule, rajčicu, mahune ili artičoke sa malo aceta balsamica i maslinova ulja biti će pravo osvježenje i nadopuna vašem sendviču, a ujedno i dodatak vitamina i vlakana koja će vam pomoći da ga lakše probavite.

Tuna sendvič

7. Umaci

Umjesto nezdrave majoneze ili kečapa ili nekih od silnih industrijskih dresinga, napravite sami svoj umak. Koristite vrhnje od soje kao bazu ili jogurt. U njih umiješajte žličicu pasiranih rajčica, malo papra ili chillija po želji. Možete prirediti i umake s travama. U jogurt umiješajte mediteranske trave ili napravite umak s vlascem.

Od inćuna ili tune možete napraviti i namaz u koji ćete dodati mješavinu mediteranskih trava i namazati sendvič kako bi bio sočniji. Uz riblje namaze najbolje se slažu sirevi iako vi možda imate i neku svoju omiljenu kombinaciju!

8. Slatki sendviči

Osim navedenih kombinacija, sendviče možete pripremati i slatke. Integralni kruh sendviče s marmeladom pretvara u kolače. Uglavnom. Ako ste bili vrijedni i na proljeće i ljeto kuhali džemove, marmelade i pekmeze sa fruktozom, sada imate fine zdrave poslastice koje možete mazati u sendviče kad poželite slatko. Vjerojatno ih ipak niste kuhali, ali to nije razlog da ne odaberete marmeladu, naročito onu niže kaloričnu koja je pripremana sa fruktozom ili umjetnim zaslađivačima.

Osim marmelade, u sendviče možete dodati koji listić mente kako bi podigli okus.

Dobar vam tek!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Glikemijski indeks i kvaliteta ugljikohidrata x 11
    Bez ugljikohidrata nema energije a bez glikemijskog indeksa nema prave procjene vrijednosti ugljikohidrata. Da krenemo s definicijom; glikemijski indeks je porast razine glukoze u krvi nakon konzumira...
  • U hrani je i više nego pola zdravlja ! x 4
    Zdrava hrana 'viri' iz novina, s interneta, televizije… Treba jesti zdravo jer hrana je najmanje pola zdravlja. Sve je sjajno kad imate sreću da volite voće, povrće, ribu, kuhanu hranu, no kako da živ...
  • Istine i zablude o "zdravoj" hrani ! x 22
    Hrana pripremljena kod kuće, po tradicionalnom receptu, ne mora biti nužno zdrava, a ovisno o načinu pripreme, i namirnice poput povrća i ribe mogu se pretvoriti u neprijatelje zdravlja ! Uvriježeno m...
Na forumu ima 9 komentara na ovu temu
Forum
Uh taman sutra neki sendvič sa tunom :D
Zvonimir Brle
04.12.11. u 10:10
line
Dobar clanak. :) Ja trenutno izbjegavam kombiniranje proteina zbog toga sto sporijeg procesa probave tako da uvijek stavim jednu vrstu proteina sa neutralnim povrcem u sendvic. Npr. lagano integralno tostiran sendvic sa nemasnom sunkom, tankim kriskama rajcica i jednim listom zelene salate. I bude isto super! :) Isto tako, preporucuje se izbjegavati mesne nareske, ali isto ima onih dobrih alternativa kao sto su: nemasna sunka, pileca i pureca prsa. :) ToDi20šš-š2-04 š5:4š:39
ToDi
04.12.11. u 15:40
line
do sada sam jeo pileća prsica u salami u sendvičima u školi jer nisam znao kako drugačije ih zamijeniti, a sad ću ubacivati i tunu !
Zvonimir Brle
04.12.11. u 18:13
line
pa zar nisu govorili da tuna sadrži dosta olova,manje više dolazi iz vijetnama a tamo samo dragi bog zna gdje se uzgaja i pod kakvim uvjetima..
mrvicaVG
09.12.11. u 14:54
line
Ha cuj Mrvica...gledajuci tako sto je onda danas zdravo? :) Jednom-dva puta tjedno i nece ti biti nista ili kupuj onu Rio Mare koja je iz Italije.
Mr G.
17.12.11. u 15:55
line
Super savjeti! Nisam nikad razmišljala o tome kako složiti što bolji sendvič i k tome zdraviji! Od sada budem! :)
Tiha
24.02.12. u 15:03
line
mmmmm.....sline!!! idem kupit potrebne stvarčice :)
travalja
09.06.12. u 21:18
line
Probao sam napraviti kombinaciju tune sa domaćim rajčicama... odlično! :)
Mateo4x4
02.09.12. u 20:43
line
Tuna sa pomon, naribanon mrkvon, kozjin sirom i riikulom
rudolfina
22.08.14. u 21:10
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 14.06.2014
Piše:
Iva Pranjić