Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Šparoge - izuzetan diuretik prepun mineralnih tvari

Image

Dolaskom proljeća, toplijeg vremena i sunčevih zraka, ali i neobaveznih pljuskova koji ih zalijevaju, u kamenjarima, uz suhozide i u šumama počinju nicati mladi izdanci šparužine, šparoge, koje su od pamtivijeka jedna od pravih poslastica mediterana. Asparagus Officinalis ime je ove delicije, koja se nalazi i u kultiviranoj varijanti, jednako vrijednoj i bogatoj nutrijentima, ali manje aromatičnoj, i možda zato manje omiljenoj među pravim obožavateljima šparoga.

Šparoge u prirodi

Planirate li započeti novi program prehrane ili samo proći neki detoksikacijski program, ali i bez nekog posebnog razloga, šparoga je odlična namirnica koju morate uvrstiti u menu u većim količinama jer ima, medicinski dokazano, izuzetno diuretičko svojstvo, a krv pročišćava od toksina i snižava kolesterol, zahvaljujući glutationu, antioksidantu koji ima i antikancerogeno djelovanje.

Stoga možda i nije bez razloga kombinacija sa jajima u nezaobilaznoj fritaji, omiljeno jelo istinskih ljubitelja fritaje i šparoga… šparoge možete s jajima pripremati i na salatu; kratko ih prokuhajte i dodajte tvrdo kuhanim jajima te začinite sa malo maslinovog ulja – ovaj lagani proteinski obrok lako će postati vaš omiljeni, dijetetski.

Fritaja s šparogama

Energetska vrijednost 100 g šparoge sadrži 20 kcal jer se sastoje od 90% vode, 1,7% bjelančevina, 2,6% ugljikohidrata i 0,7 % masti. Krcate su mineralnim tvarima; kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem te u nešto manjoj količini željezom, bakrom, cinkom, fluorom i jodom.

Preporučamo ih kao jedan od izvora vitamina C i folata, vitamina B kompleksa; B6, tiamina, niacina i riboflavina, vitamina A, iako u nešto manjim količinama.

Ne smijemo zaboraviti da šparoge jačaju naš obrambeni mehanizam, sadrže bioflavonoid rutin u velikim količinama, a upravo njemu možemo biti zahvalni za snižavanje tlaka, jačanje kapilara i reduciranje lošeg, LDL kolesterola.

Šparoge rastu od ožujka do lipnja, naročito ako su navedeni mjeseci s više oborina, tada ih ima više; dok kultivirane možemo naći tokom cijele godine, naročito one konzervirane.

Divlje šparoge možete zamrznuti pa ih pripremati i u ostalom dijelu godine te tako imati češće detoksikacije. One led dobro podnose, ne gube na okusu; dovoljno ih je prokuhati i pripremiti po želji. Ovo je ujedno i recept za pripremu svježih šparoga ukoliko ne volite njihovu prirodnu gorčinu. Pravi ljubitelji ove delikatese ipak će se odlučiti protiv prethodnog prokuhavanja kako bi sačuvali izvoran okus. Kod pripreme ih iskidajte od vrha prema dnu stabljike, dok ne dođete do tvrđeg, granatog dijela koji ne puca lako; te dijelove stabljike prokuhajte i propasirajte te iskoristite kao temeljac mnogim jelima. Temeljac također možete zamrznuti najbolje u manje posude kako biste ga po potrebi mogli vaditi iz zamrzivača. Izlomljene komadiće šparoga u cjediljki stavite pod mlaz hladne vode i dobro isperite te pripremite bilo pirjanjem na ulju, bilo kuhanjem na pari ili u vodi, na lešo.

Priprema šparoga za juhu

Koristiti ih možete za pripremu juha, za već spomenute salate, za rižote, kao nadjev jelima od mesa ili pašte, na lešo kao prilog jelima… Izbor je neograničen. Možda i vama pomognu probuditi uspavani libido nakon duge zime jer su na glasu kao afrodizijak, kao eliksir dobrog raspoloženja.

Ne smijemo zaboraviti na komponentu povezanosti s prirodom, ako idemo u lov na divlje šparoge. I rekreacije, fizičke aktivnosti i uštede, naročito ako naberemo poveće količine šparoga. Možemo ih pronaći uz grmlje šparužine, velikog zelenog trnovitog grma, sitnih iglica, naročito rasprostranjenog u Primorju, Istri i Dalmaciji.

Dakle, tenisice na noge, štapove u ruke jer ipak sada i zmije izlaze na sunce i krenite u potragu za šparogama. Iako vam se može činiti da su sve pobrane i da vama nije ostalo ništa, već će ih nakon prve kiše biti u izobilju.

Objavljeno 04.04.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!