Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Njegovo veličanstvo - posni sir!

Image

Posni sir je svježi obrani sir sa najmanje 18% suhe tvari i najviše 1% mliječne masti u suhoj materiji sira. Proizveden je od posebno odabranog obranog mlijeka. Proizvodnja ovog sira se sistematski kontrolira i svaka faza proizvodnje je pod kontrolom stručnjaka.

Ovaj izuzetan proizvod naziva se još i "manekenom među sirevima", jer njegova mala kalorijska vrijednost i veoma nizak sadržaj masnoće su idealna kombinacija za sve koji vode računa o svom zdravlju i svojoj tjelesnoj težini. Izbalansirani odnos kalcija, fosfora, kalija, magnezija i bjelančevina, povoljno djeluje na rast, razvoj i zadovoljenje potreba organizma.

Energetska vrijednost u 100 g posnog sira je najviše 275 kJ (66 kcal). Nutritivna vrijednost proizvoda: mliječna mast min. 1 g, bjelančevine min. 12 g, ugljikohidrati min. 3 g.

Posni sir je jedna od omiljenih namirnica sportaša i rekreativaca. Posebno je prikladan za osobe na dijetalnoj prehrani, jer osim što proizvod sadrži manji postotak mliječne masti, sadrži probiotičke bakterije koje pozitivno djeluju na probavni sustav čovjeka.

Probiotičke bakterije Bifidobacterium longum (BB 536) klinički dokazano pozitivno djeluju na vaše zdravlje; poboljšavaju peristaltiku, inhibicijski djeluju protiv patogenih bakterija, usporavaju nastanak i rast stanica raka debelog crijeva, te stimuliraju smanjenje razine kolesterola u krvi.

posni sir

Prednosti konzumacije posnog sira

Posni sir je izvrstan izvor kalcija, minerala koji igra važnu ulogu u zdravlju zuba i kostiju te u prevenciji osteoporoze. Također, kalcij sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka te može spriječiti razvoj nekih vrsta karcinoma, poput karcinoma prostate. Prema studiji koju su proveli Berkey i suradnici djeca koja jedu više mliječnih proizvoda kao što su posni i zrnati sir bilježe više energije i manju stopu letargije. 

Pod pojmom metaboličkog sindroma podrazumijevamo skupinu stanja koja uključuju povišenu razinu šećera u krvi, što je najvažniji problem osoba oboljelih od dijabetesa. Redovna konzumacija mliječnih proizvoda smanjuje rizik od metaboličkog sindroma kod muškaraca, kako onih koji imaju dijabetes, tako i onih bez ove bolesti, stoji u zaključku studije koju su proveli Elwood i sur. 

Posni sir može pomoći u gubljenju viška kilograma i postizanju željene tjelesne težine. Naime, posni sir je bogat proteinima koji su najzasitnija namirnica, pa se njegovom konzumacijom odgađa osjećaj gladi i, posljedično, smanjuje ukupan dnevni unos hrane. 

Konzumacija posnoga sira je iznimno jednostavna, možete ga jesti samostalno ili uz neki prilog, a možete ga uključiti u neki složeniji recept i napraviti kompletan obrok. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako posni sir možete uključiti u svakodnevnu prehranu. 

posni sir

S čime ga jesti

Evo par prijedloga s čime sve možete kombinirati posni sir.

1. Shake s posnim sirom

  • 250 g posnog sira
  • 80 g kikiriki maslaca (oko 2 jušne žlice) (kupi OVDJE)
  • 300 ml vode
  • 1 banana

Napravite u obliku shakea, sve namirnice u blender (mikser) i popijete.

2. Voćna salata s posnim sirom

  • 500 g posnog sira
  • 2 dl vode
  • 2 banane
  • 2 naranče
  • 1 neko voće još po želji

Dobijete stvarno ukusnu voćnu salatu, a zapravo ste pojeli sir.

posni sir

3. Pljeskavica s posnim sirom

  • 200 g pilećih prsa
  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje
  • posni sir

Pileća prsa isjeckana na komadiće ubacite u blender, dodajte jaje, malo krušnih mrvica, sve to dobro izmiješajte napravite pljeskavicu ispecite je na maslinovom ulju i poslužite s posnim sirom.

4. Palačinke s posnim sirom

  • 280 g svježeg posnog sira
  • 2 jaja (ili 4 bjelanjka)
  • 100 g crnog (ili integralnog) brašna
  • malo mlijeka
  • prstohvat soli

Mlijeka se doda par žlica, toliko da smjesa bude dovoljno tekuća da se može izliti na tavu.

U sljedećim tekstovima pronađite:

posni sir

Reference:

  1. Berkey CS, Rockett HRH, Willett WC, Colditz GA. Milk, Dairy Fat, Dietary Calcium, and Weight Gain: A Longitudinal Study of Adolescents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2005;159(6):543–550.
  2. Elwood PC, Pickering JE, Fehily AM. Milk and dairy consumption, diabetes and the metabolic syndrome: the Caerphilly prospective study. Journal of Epidemiology & Community Health 2007;61:695-698.

Objavljeno 27.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!