Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kalij – mineral koji neutralizira mliječnu kiselinu i regulira vodu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kad govorimo o sportu, onda je najjednostavnija i najčešća asocijacija na kalij – banana. Vrlo se često vidi tenisače, u pauzama između gemova, kako jedu bananu. Naime, banana je bogata kalijem koji vrlo brzo oporavlja organizam tijekom velikih napora. Naime, intenzivna mišićna aktivnost stvara mliječnu kiselinu koja ukrućuje mišiće i izaziva bolne grčeve. Čim se kalij i kalijeve soli unesu u organizam dolazi do neutraliziranja mliječne kiseline.

Funkcije kalija u ljudskom organizmu

Budući da je kalij prilično jednostavno unositi hranom, rijetko ga je potrebno unositi dodacima prehrani, osim u slučaju posebnih režima prehrane ili bolesti. U ljudskom se organizmu kalij uglavnom nalazi unutar stanica, a potreban je za reguliranje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže, krvnog tlaka i neuromuskularnih funkcija. Ovaj mineral također igra važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca.

Kako je rečeno, kalij utječe na regulaciju kiselo-bazne ravnoteže u ljudskom organizmu. Upravo ovaj mineral sadrži i određene prekursore koji utječu na neutralizaciju kiselina. Osim toga, u stanjima nedostatka kalija, on izlazi iz stanica što posljedično uzrokuje ulazak vodika unutar stanice. Ulaskom vodika unutar stanica, smanjuje se njegova koncentracija u krvi, čime se zapravo povećava ekstracelularan pH, tj. pH krvi, dok unutrašnjost stanica postaje kiselija, tj. ima niži pH.

Metabolizam kalija u ljudskom organizmu

Više od 85% hranom i suplementima unesenog kalija se apsorbira, iako nije točno poznat način apsorpcije ovog minerala u gastrointestinalnom traktu. Kalij se većinom apsorbira u tankom, a može se apsorbirati i u debelom crijevu. Na apsorpciju ovog minerala mogu negativno utjecati visok unos natrija, kofein i alkohol te neki lijekovi.

Na ulazak kalija u stanicu utječe kalij-natrij pumpa uz pomoć ATPaze, čime se i održavaju intrastanične koncentracije kalija. Na,K-ATPaza se nalazi na staničnim membranama praktički svih stanica, a sam proces prijenosa natrija i kalija kroz staničnu membranu uključuje hidrolizu ATP-a, čime se dobiva energija za navedeni prijenos.

Kalij se većinom (90 %) izlučuje preko bubrega urinom, dok se 10 % kalija izlučuje izmetom. Pri manjem unosu kalija hranom izlučivanje se kalija izmetom smanjuje, a malen se dio kalija može izlučiti i znojem.

Nedostatak kalija u organizmu

Kako je rečeno, kod zdravih osoba se vrlo rijetko događa nedostatak kalija (hipokalemija) zbog dobre zastupljenosti ovoga minerala u hrani. Do smanjene razine kalija u organizmu može doći uslijed različitih uzroka: dugotrajnog povraćanja, zbog uporabe diuretika, bolesti bubrega, alkoholizma, laksativa i nedostatka magnezija.

Istraživanja su pokazala da i pretjeran unos pića tipa Coca-Cola (4 – 10 litara na dan) može uzrokovati hipokalemiju. Pretpostavlja se da je uzrok hipokalemije kombinacija kofeina i obilnog unosa tekućine koji imaju diuretički učinak te pretjerane količine fruktoze, koja uzrokuje proljev.

Izvori kalija

Kalij je dobro prisutan u hrani, a najviše ga ima u voću i povrću. Od voća, dobrim izvorima kalija smatraju se banane, šljive, grožđice, kokos, marelice, avokado, dinja, grejp, smokve, kivi, mango, naranče, kruške, jagode, papaja i lubenica.

Od povrća, dobrim izvorima kalija smatraju se slatki krumpir, brokula, krumpir, špinat, šparoga, rajčica, repa i tikvice. Kalija ima u mesu i ribi te grahu, suncokretovim sjemenkama, orašastim plodovima, gljivama i leći. Mlijeko i mliječni proizvodi su također dobri izvori kalija.

Kuhanjem namakanjem i konzerviranjem hrane se gube značajne količine kalija, a također i soljenje hrane narušava omjer natrija i kalija.

Kad govorimo o dodacima prehrani na baci kalija, na tržištu su dostupni kalij klorid, kalij citrat, kalij glukonat, kalij bikarbonat i kalij orotat. Navedene soli se nalaze u obliku tableta, kapsula, šumećih tableta, prašaka i otopina.

Najbolji izvor kalija (na 100g):

Sušene rajčice – 3400 mg

Sušene marelice – 1162 mg

Losos – 628 mg

Bijeli grah – 561 mg

Špinat – 558 mg

Krumpir – 535 mg

Avokado – 485 mg

Kelj – 447 mg

Prokulice – 389 mg

Banane – 358 mg

Objavljeno 29.06.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!