Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

O glikemijskom indeksu ovisi naše zdravlje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na policama trgovina zapadnoeuropskih zemalja sve je više prehrambenih proizvoda na čijim je deklaracijama naveden i glikemijski indeks, GI. Zašto je on važan ?

Hrana može biti zaslužna za dobro zdravlje ili krivac njegovog posrtanja .Cijela je priča započela 1981. godine kada su David Jenkins i suradnici iz odjela za znanost o prehrani sa Sveučilišta u Torontu "otkrili" glikemijski indeks. Preciznije, u krvi skupine dobrovoljaca uočili su različit porast razine šećera ( glukoze ) nakon što su jeli razne vrste ugljikohidrata i namirnica.Utvrdili su sljedeće : kada jedemo jednostavne šećere, u krvi nam se "gomilaju" veće količine šećera nego kada jedemo složene šećere.

No, to nije sve. Svi složeni šećeri ne podižu šećer u krvi u maloj mjeri ! Ugljikohidrate ili šećere, naime , znanost tradicionalno dijeli na jednostavne (mohosaharide) i na složene (polisaharide). Jednostani se šećeri dalje ne mogu razložiti na manje šećerne jedinice, a to su grožđani i voćni šećer. Složeni šećeri su sastavljeni od mnoštva jednostavnih šećera.

Indeks i opterećenje

Zašto je važan glikemijski indeks ? O čemu on ovisi i što znači kada je nizak ili umjeren,a što znači kada je visok ?

Glikemijski indeks GI je mjera koja govori o jačini porasta šećera u krvi nakon što se pojede određena hrana.Preciznije, taj indeks uspoređuje porast šećera u krvi nakon određenog obroka s porastom kojeg izaziva tzv. standard, odnosno čisti grožđani šećer (glukoza) ili bijeli kruh !

Kako piše časopis "Doktor u kući", vrijednost GI namirnice ovisi o nizu čimbenika, o vrsti šećera koji se u njoj krije, količini i vrsti prehrambenih vlakana koje sadrži, prisustvu bjelančevina i masti, ali i vremenu njezine pripreme i kuhanja.Tako namirnice koje sadrže topiva vlakna , poput graha, imaju niski glikemijski indeks, a one koje obiluju određenim vrstama škroba, npr.krumpir imaju visoki GI - čija je vrijednost još i veća kad je krumpir pečen !

Glikemijsko opterećenje GO je umnožak glikemijskog indeksa i količine šećera koju sadrži određeni obrok.Stoga je GO bolji pokazatelj o utjecaju hrane na porast razine šećera u krvi. Jednostavno objašnjenje daje nam mrkva koja ima visoki GI, a predstavlja malo glikemijsko opterećenje po obroku, jednostavno stoga što sadrži male količine šećera.

Prehrana s visokim GI osigurava bržu opskrbu energetskih rezervi nakon sportske aktivnosti.

Gdje se krije koji indeks :

Nizak GI : jabuke, naranče, kruške, breskve , grah i leća, tjestenina, integralne žitarice, mahunarke, citrusi, jogurt, mlijeko

Umjeren GI : med, džem, sladoled, kuhana riža, grožđe, banane

Visoki GI : glukoza, bijeli kruh, kukuruzne pahuljice, pečeni krumpir, grožđice, slatkiši, kolači.

Objavljeno 06.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!