Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

O glikemijskom indeksu ovisi naše zdravlje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na policama trgovina zapadnoeuropskih zemalja sve je više prehrambenih proizvoda na čijim je deklaracijama naveden i glikemijski indeks, GI. Zašto je on važan ?

Hrana može biti zaslužna za dobro zdravlje ili krivac njegovog posrtanja .Cijela je priča započela 1981. godine kada su David Jenkins i suradnici iz odjela za znanost o prehrani sa Sveučilišta u Torontu "otkrili" glikemijski indeks. Preciznije, u krvi skupine dobrovoljaca uočili su različit porast razine šećera ( glukoze ) nakon što su jeli razne vrste ugljikohidrata i namirnica.Utvrdili su sljedeće : kada jedemo jednostavne šećere, u krvi nam se "gomilaju" veće količine šećera nego kada jedemo složene šećere.

No, to nije sve. Svi složeni šećeri ne podižu šećer u krvi u maloj mjeri ! Ugljikohidrate ili šećere, naime , znanost tradicionalno dijeli na jednostavne (mohosaharide) i na složene (polisaharide). Jednostani se šećeri dalje ne mogu razložiti na manje šećerne jedinice, a to su grožđani i voćni šećer. Složeni šećeri su sastavljeni od mnoštva jednostavnih šećera.

Indeks i opterećenje

Zašto je važan glikemijski indeks ? O čemu on ovisi i što znači kada je nizak ili umjeren,a što znači kada je visok ?

Glikemijski indeks GI je mjera koja govori o jačini porasta šećera u krvi nakon što se pojede određena hrana.Preciznije, taj indeks uspoređuje porast šećera u krvi nakon određenog obroka s porastom kojeg izaziva tzv. standard, odnosno čisti grožđani šećer (glukoza) ili bijeli kruh !

Kako piše časopis "Doktor u kući", vrijednost GI namirnice ovisi o nizu čimbenika, o vrsti šećera koji se u njoj krije, količini i vrsti prehrambenih vlakana koje sadrži, prisustvu bjelančevina i masti, ali i vremenu njezine pripreme i kuhanja.Tako namirnice koje sadrže topiva vlakna , poput graha, imaju niski glikemijski indeks, a one koje obiluju određenim vrstama škroba, npr.krumpir imaju visoki GI - čija je vrijednost još i veća kad je krumpir pečen !

Glikemijsko opterećenje GO je umnožak glikemijskog indeksa i količine šećera koju sadrži određeni obrok.Stoga je GO bolji pokazatelj o utjecaju hrane na porast razine šećera u krvi. Jednostavno objašnjenje daje nam mrkva koja ima visoki GI, a predstavlja malo glikemijsko opterećenje po obroku, jednostavno stoga što sadrži male količine šećera.

Prehrana s visokim GI osigurava bržu opskrbu energetskih rezervi nakon sportske aktivnosti.

Gdje se krije koji indeks :

Nizak GI : jabuke, naranče, kruške, breskve , grah i leća, tjestenina, integralne žitarice, mahunarke, citrusi, jogurt, mlijeko

Umjeren GI : med, džem, sladoled, kuhana riža, grožđe, banane

Visoki GI : glukoza, bijeli kruh, kukuruzne pahuljice, pečeni krumpir, grožđice, slatkiši, kolači.

Objavljeno 06.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!