Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Nekoliko savjeta u vezi proteinskih napitaka

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Slično energetskim napicima, postoje i gotovi napici s visokim dozama proteina. Tako postoje pripravci za body buildere, hrvače, boksače, bicikliste i dizače utega - gotovi preparati na bazi proteina sirutke koji imaju najvišu biološku vrijednost. Tipični primjer takvog proizvoda je "Extreme Pure Protein" od tvrtke Worldwide Sport Nutrition koji sadrži 42 grama proteina bez masti i ugljikohidrata te bez šećera.

Kao antikatabolični dodatak u proizvodu se nalazi glutamin dipeptid i krom pikolinat, a glavna sirovina je čisti proteinski izolat siruke gdje dominiraju filtrirani alfa i beta laktoglobulini. Obzirom da se radi o tekućini dodani su guar guma, prirodne arome i sladilo acetosulfam K. Naravno, preparat postoji i u obliku praha koji se može umješati u sok, obrano mlijeko ili vodu.

Obzirom da se radi o izvrsnoj topljivosti, mješanje je moguće - mućkanjem u shaker-u ili plastičnoj boci. Ono što je kod ovog pripravka važno jeste da sadrži 17 grama aminokiselina razgranatih lanaca, dakle donatora dušika i visok sadržaj laktoferina, zaštitnog čimbenika s željezom u molekuli. Za razliku od zastarjelih formulacija proteina, ovo je zasigurno posljednja riječ tehnologije !

Što se tiče organoleptike, na raspolaganju se nalazi više atraktivnih aroma (vanilija, čokolada, banana), a pakiranje u limenku omogućuje uporabu na svakom mjestu (na putu, u hotelu, u autu ili na biciklu).

Koja je svrha ovih napitaka ? Da se u vrijeme velikih napora koji traju dulje vrijeme osigura dovoljno građe (aminokiselina) visoke kakvoće za repariranje strganih mišićnih vlakana i da se za stolom ne mora razmišljati o tome jeste li uzeli dovoljno mesa, sira, mlijeka i drugih proteinskih izvora. Na raspolaganju stoje i tzv proteinske pločice u kojima sadržaj proteina može biti i 40 grama.

Zašto je kod svih kvalitetnih proteinskih napitaka potrebna sirutka kao izvor aminokiselina? Zato što ima najvišu biološku vrijednost tj. sve esencijalne aminokiseline su zastupljene maksimalno osim triptofana i metionina. Tu prije svega mislimo na obilje leucina, lizina i glutaminske kiseline.

Njihova mana je nedostatak vlaknaste strukture! Prema tome maratonci i drugi sportaši izdržljivosti (biciklisti) koji pred natjecanje žive na takvom tipu tekuće hrane, oskudjevaju u vlaknastoj strukturi pa mogu imati začepe i plinove u crijevima, dakle probavne tegobe.

Budući da uvijek zagovaramo angažiranje vrhunskih sportaša u "vlastitoj" pripremi namirnica to činimo i ovdje u pripremi proteinskih napitaka. Evo recepata za slaganje nekoliko gotovih pripravaka na bazi proteina sirutke..

Čokoladni miks :

2/3 šalice proteinskog koncentrata sirutke
2 žlice kakao praha
2 kavene žlice fruktoze
2 šalice obranog mlijeka

Dobro izmiksati i servirati. Ovaj ukusni "proizvod" sadrži 320 kcal, 55 grama proteina, 3 grama masti, 18 grama ugljikohidrata.

Voćni miks - jagoda :

1/3 šalice proteinskog koncentrata sirutke
1 šalica voćnog jogurta (jagode)
1 šalica obranog mlijeka

Dobro izmiksati dok ne nastane pitka masa i servirati. Ovaj voćno-proteinski koncentrat sadrži : 360 kcal, 35 grama proteina, 2 grama masti i 50 grama ugljikohidrata.

Banana shake :

1/3 šalice proteinskog koncentrata sirutke
1 zrela banana srednje veličine narezana
2 kavene žlice fruktoze
1 i po šalica obranog mlijeka

Izmiksati dok ne nastane homogena pitka masa i servirati. Ova ukusna smjesa sadrži : 294 kcal, 35 grama proteina, 2 grama masti i 34 grama ugljikohidtrata.

Radi vaše orijentacije evo još jednog tipičnog gotovog tekućeg proteinskog koncentrata "Protein shake" tvrtke Natures Best. - 250 kcal, 20 grama proteina, 42 grama ugljikohidrata.

Sasvim je jasno da sportaš može začiniti svoje mikseve po volji jednostavnim dodavanjem vanilije, džumbira, cimeta, raznog egzotičnog voća itd. Uz minimalan pribor (električni mikser i plastične posude, dobra vaga i standardizirana šalica) možete si osigurati ugodnu zabavu koja je i vrlo korisna jer pripravci u domaćoj radinosti su jeftiniji!

Objavljeno 08.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!