Sve na jednom mjestu: 40 slatkih i slanih recepata s posnim sirom!

Image

Posni sir je neizostavna namirnica svakog sportaša, od profesionalaca do rekreativaca koji paze na unos kvalitetnih proteina. Pročitajte 40 recepata za obroke s posnim sirom, slatke i slane. 

SLATKI RECEPTI S POSNIM SIROM

Posni sir s whey proteinima

Sastojci:

Postupak:

Promiješajte oba sastojka u posudici i uživajte u proteinskom obroku.

Palačinke od posnog sira

Sastojci:

  • 120 g zobenih pahuljica
  • 120 g posnog sira
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 4 bjelanjka
  • 1/2 banane

Postupak:

Umiješajte u blenderu sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zagrijte tavu i smjesu izlijevajte na tavu te pecite kao klasične palačinke. Palačinke možete namazati posnim sirom, prirodnim pekmezom bez dodanih šećera ili maslacem od kikirikija, ovisno o vašim energetskim potrebama.

Posni sir s maslacem od kikirikija

Sastojci:

Postupak:

Promiješajte oba sastojka u posudici i uživajte u proteinskom obroku s neodoljivim okusom kikirikija.

Kolač od posnog sira s voćem

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 1 mjerica whey proteina od vanilije
  • 3-4 velike žlice posnog sira
  • stevija
  • 200 g sezonskog voća (jagode su odličan izbor)

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, te u nju stavite vatrostalnu posudu punu vode, da u pećnici bude pare. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte steviju pa izmiksajte dok ne postanu svijetli i pjenasti pa im dodajte posni sir. Dobro izmiksajte pa dodajte mjericu whey proteina. Kad se sve dobro sljubi, dodajte pola količine voća pa sve dobro promiješajte.

Izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Nježno umiješajte u prvu smjesu. Izlijte smjesu u kalup. Po površini posložite voće pa pecite oko 30 minuta ma 160 stupnjeva.

Posna Piña colada

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 200 g svježeg ananasa
  • 1/2 banane
  • 100 ml malomasnog mlijeka
  • 1 žlica kokosovog brašna
  • 3-4 kockice leda

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Servirajte odmah.

Posna proteinska torta

Sastojci:

  • 500 g posnog sira, neki kremasti
  • 500 g posnog sira, neki manje kremast
  • 2 mjerice whey proteina (okus po želji)
  • 1 vrećica želatine
  • 1 red tamne čokolade (minimalno 80% kakaa)
  • malo vode

Postupak:

Želatinu pripremite prema uputama. Pomiješajte je s posnim sirom te smjesu stavite na podlogu za tortu.

Tamnu čokoladu istopite i pomiješajte s dvije mjerice whey proteina i malo vode. Preljev iskoristite kao glazuru kojom ćete namazati tortu

Posne Raffaelo kuglice

Sastojci:

Postupak:

Bademe stavite u toplu vodu i pustite da prokuhaju na minutu, da biste lako skinuli gorku kožicu. U posni sir umiješajte mjericu whey proteina od čokolade (može i neki drugi okus) te dodajte kokosovo brašno stalno miješajući dok ne dobijete čvrstu i krutu smjesu koju je lako oblikovati rukama.

Žlicom odvajajte komad po komad smjese, umetnete u središte smjese po jedan oguljeni badem, te u dlanovima oblikujte kuglice. Kuglice stavite preko noći u hladnjak.

Superfood posni sir

Sastojci:

Postupak:

Posni sir istresite u posudicu i izmiješajte sa sladilom. Istresite smjesu na tanjur i vilicom raširite. Žlicom pospite kakao prah ravnomjerno po cijeloj površini posnog sira i uživajte u svakom zalogaju.

Posni sir s jabukama i bademima

Sastojci:

  • 100 g posnog sira
  • 2 žlice grožđica
  • 2 žlice badema (sitno narezanih)
  • malo cimeta
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 jabuka

Postupak:

Pomiješajte zajedno posni sir, grožđice, nasjeckane bademe i ekstrakt vanilije. Istresite u posudu i pospite cimetom. Servirajte uz jabuku nasjeckanu na kockice.

Slatki posni sir s bananom

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 1 žlica meda
  • 1 banana, narezana na ploškice
  • cimet

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke, pospite cimetom i jedite odmah.

Smoothie od posnog sira i voća

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 80 g voća po želji
  • 100 ml vode

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte. Po želji dodajte još vode.

Jednostavni kolač od posnog sira

Sastojci:

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izmiješajte sve posni sir, jaja, steviju, whey i kokosovo brašno. Kad ste dobili jednoličnu smjesu, ubacite voće pa nježno promiješajte da se voće ne smrvi. Smjesu izlijte na protvan u kojem je papir za pečenje pa stavite na 180 stupnjeva 15-20 minuta. Povremeno piknite vilicom jer se može malo napuhati.

Cheesecake bez grižnje savjesti

Sastojci:

Podloga:

  • 40 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • 10 g kokosa
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • malo zobenog mlijeka
  • stevija, po želji
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Krema od sira:

  • 500 g posnog sira
  • par kapi sladila i ekstrakta vanilije

Postupak:

Izmiješati zobene, kokos, cimet, sladilo i aromu i preliti sa malo vrućeg mlijeka da nabubri. Dodati žlicu kikiriki maslaca i sve umiješati da se dobije gusta, tijestu nalik smjesa, od koje oblikujemo podlogu debljine cca 1 cm.

Postupak je najjednostavniji ako se cheesecake slaže “naopako”, tj. da se u kalup prvo stavi sir, a zatim podloga. Nakon pola sata hlađenja u dubokom, kad sve malo očvrsne, istresti cheesecake iz kalupa, posložiti 100g malina i vratiti u hladnjak da se dodatno rashladi.

Slatki posni popečci

Sastojci:

  • 500 g posnog sira
  • 250 g zobenog brašna (ili zobenih pahuljica, sitniji tip)
  • stevija, po želji
  • 1/2 čajne žličice soli

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Sve sastojke dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Jušnom žlicom grabite tijesto stavljajte popečke na protvan na kojem se nalazi papir za pečenje. Pecite 20-25 minuta, odnosno dok popečci ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Egzotični doručak s posnim sirom

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 100 g svježeg ananasa ili manga
  • 2 žlice zobenih pahuljica (sitniji tip)

Postupak:

Pomiješajte posni sir i zobene pahuljice. Polovicu ananasa umiješajte u smjesu, a drugu polovicu ostavite na vrhu smjese.

Energetski snack s kvinojom i posnim sirom

Sastojci:

  • 40 g kvinoje
  • 100 g posnog sira
  • 1 kruška
  • cimet
  • sladilo, po želji

Postupak:

Kvinoju skuhajte i ostavite da se malo ohladi. Uzmite zdjelicu pa u nju stavite polovicu kvinoje, pa na nju polovicu posnog sira i polovicu kruške nasjeckane na kockice. Na ovo jednakim redoslijedom poredajte ostalo, a na vrh pospite malo cimeta te stavite sladilo.

Čokoladni smoothie s posnim sirom

Sastojci:

  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 200 g posnog sira
  • 1/2 žlice meda
  • 100 ml malomasnog mlijeka
  • 3-4 jagode

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Zobene pahuljice s posnim sirom

 

Sastojci:

  • 1 mjerica whey proteina
  • 50 g zobenih pahuljica, sitniji tip
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 150 g posnog sira
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 100 ml vode ili malomasnog mlijeka

Postupak:

Sve sastojke stavite u zdjelicu i dobro promiješajte. Ovo je odličan doručak za početak dana.

Muffini s posnim sirom i borovnicama

Sastojci:

  • 80 g posnog sira
  • 1 jaje
  • 180 g zobenog brašna
  • 1/2 čajne žličice soli
  • stevija
  • 1/2 čajne praška za pecivo
  • 80 ml malomasnog mlijeka
  • 250 g borovnica

Postupak:

Pomiješajte jaje i posni sir dok se sastojci ne sljube. Dodajte zobeno brašno, prašak za pecivo, sol i sladilo pa sve dobro promiješajte. Dodajte mlijeko , promiješajte da se stopi pa na kraju dodajte i borovnice te nježno izmiješajte.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Smjesu razdijelite u kalupe za muffine i pecite 15-ak minuta.

Posni sir s jagodama

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 1 manja banana
  • cimet
  • 100 ml mlijeka
  • 3-4 jagode
  • 1 red tamne čokolade (min 75% kakaa)

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksate dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dekorirajte s redom naribane tamne čokolade i jednom jagodom.

 

SLANI RECEPTI S POSNIM SIROM

Sendviči s posnim sirom

Sastojci:

  • 2 integralna tosta
  • 2 fete posne pureće ili pileće šunke
  • 1 mala rajčica
  • 120 g posnog sira
  • 1/2 avokada

Postupak:

Zagrijte tost. Avokado i rajčice narežite na tanke kriškice. Tost premažite debljim slojem posnog sira pa na njega posložite šunku, avokado i rajčicu.

Sirni namaz od avokada

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 3 žlice limunova soka
  • 30 g pinjola
  • 100 g svježeg sira
  • prstohvat papra

Postupak:

Avokado ogulite i očistite od koštice, narežite na kockice i nakapajte 1 žlicom limunova soka. Pinjole usitnite u električnoj sjeckalici zajedno s avokadom i svježim sirom. Dodajte preostali limunov sok i papar. Sve dobro izmiješajte i namaz dobro ohladite.

Preporučujemo jesti na rižinim krekerima ili dvopeku.

Omlet s posnim sirom

Sastojci:

Postupak:

Jaja istresite u zdjelicu, dodajte origana po želji i umutite. Ta tavi zagrijte malo kokosovog ulja pa dodajte posni sir i lagano miješajte dok se malo omekša. Dodajte umućena jaja s origanom i miješajte kao klasičnu kajganu.

Jednostavni namaz od tune i posnog sira

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 185 g tune u salamuri
  • 1 čajna žličica svježeg peršina
  • 1 žličica senfa
  • prstohvat soli

Postupak:

Ocijedite tunu i stavite je u posudu. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Servirajte hladno i mažite na integralni dvopek ili rižine krekere.

Riža zapečena s posnim sirom

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 400 g posnog sira (neki kremasti)
  • 2 jaja
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 100 g narezanog sira (gauda)

Postupak:

Rižu skuhajte i ostavite da se ohladi. Izmiješajte svježi sir, jaja  i sol. Sve promiješajte s rižom. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U protvan stavite papir za pečenje i izlijte smjesu. Po vrhu pobacajte na kockice narezanu gaudu. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Kad je gotovo pustite da se malo ohladi prije rezanja.

Tjestenina s posnim sirom

Sastojci:

  • 150 g integralne tjestenine
  • 200 g posnog sira
  • 150 ml malomasnog mlijeka

Postupak:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Pomiješajte posni sir i mlijeko dok se ne sljube u jednoličnu smjesu. Prelijte tjesteninu mješavinom sira i mlijeka i dodajte začine koje želite (peršin, papar…).

Slani kolač od tune i posnog sira

Sastojci:

  • 370 g tune u salamuri (2 konzerve)
  • 250 g posnog sira (neki kremasti)
  • 3 jaja
  • peršin
  • sol i papar

Postupak:

Tunu ocijedite od tekućine. Jaja umutite pa u njih dodajte tunu i sve promiješajte. Dodajte sir i začine. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Smjesu izlijte na protvan i rasporedite tako da bude jednake debljine na svim dijelovima. Pecite oko 30 minuta.

Salata s posnim sirom

Sastojci:

  • 150 g posnog sira
  • 1 rajčica
  • 1 krastavac
  • vlasac
  • sol i papar, po želji

Postupak:

Rajčicu i krastavac narežite na kockice. Pomiješajte sve sastojke i začinite po želji.

Namaz od posnog sira i špinata

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 200 g kuhanog špinata
  • 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog

Postupak:

Špinat dobro ocijedite pa narežite na što sitnije. Pomiješajte sve sastojke i stavite u hladnjak. Namaz mažite na integralni tost ili rižine krekere.

Jaja punjena posnim sirom

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 100 g posnog sira
  • 2 žlice svježeg peršina
  • 1 žlica senfa
  • 1/2 čajne žličice crvene paprike

Postupak:

Jaja skuhajte, ogulite i prerežite po dužini. Izvadite žutanjke. U posudici umiješajte posni sir, senf, na sitno narezan svježi peršin i crvenu papriku. Smjesom napunite jaja.

Rajčice punjene posnim sirom

Sastojci:

  • 4 rajčice srednje veličine
  • 200 g posnog sira
  • 50 g crnih maslina, otkoštenih
  • 2 žlice svježeg bosiljka
  • 2 žlice svježeg peršina.

Postupak:

Nožem odrežite vrh rajčice. Pažljivo žlicom izvadite meso rajčice, pazeći da kora ostane neoštećena. Meso rajčice narežite na kockice. Dodajte mu na sitno nasjeckane masline, posni sir i sitno narezan svježi bosiljak i peršin. Žlicom napunite izdubljene rajčice smjesom.

Stavite u pećnicu na papir za pečenje i pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva.

Posni sir na meksički način

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 1 limun
  • papar

Postupak:

Posni sir stavite u zdjelicu. Pospite ga cijeđenim sokom limuna i paprom te sve dobro promiješajte. Namaz držite u hladnjaku. Mažite na integralne krekere.

Posni sir s kečapom

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 50 g kečapa
  • origano

Postupak:

Sve sastojke pomiješajte i stavite u hladnjak. Mažite na integralni tost.

Zeleni smoothie s posnim sirom

Sastojci:

  • 200 g posnog sira
  • 100 ml vode
  • 1 čajna žličica chia sjemenki
  • 1 čajna žličica meda
  • 1 banana
  • 1 šaka baby špinata
  • 150 g svježeg ananasa
  • 3-4 kockice leda

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi, dodajte još vode.

Kruščići od posnog sira bez ugljikohidrata

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 100 g krem posnog sira
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli

Postupak:

Razdvojite jaja, bjelanjke u jednu zdjelu i žumanjke u drugu. Istucite bjelanjke zajedno sa solju dok ne dobijete čvrsti snijeg. Pomiješajte žumanjke i krem posni sir dok ne postanu glatka smjesa. Dodajte prašak za pecivo. Pažljivo dodajte bjelanjke u kremu od žumanjaka i sira - pokušajte zadržati što više zraka u bjelanjcima.

Stavite 6 velikih kruščića na protvan na kojem je papir za pečenje. Pecite u sredini pećnice na 150 stupnjeva oko 25 minuta - dok ne postanu zlatni.

Slana pita s posnim sirom

Sastojci:

  • integralne kore
  • 500 g posnog sira (kremastog)
  • 500 g posnog sira (manje kremastog)
  • 200 ml jogurta
  • soli po želji
  • 1 cijelo jaje

Postupak:

Pomiješajte sireve i jogurt. Po želji posolite. Duple kore raširite na stolu i napunite smjesom pa umotajte. Kad ste sve kore umotali, premažite ih umućenim jajetom. Pecite u pećnici 20 min na 150°C. Kad izvadite iz pećnice pokrijte krpom da se ne isuše.

Polpete s posnim sirom i mljevenim mesom

Sastojci:

  • 85 g posnog sira
  • 20 g zobenog brašna
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 jaje
  • 150 g mljevene nemasne teletine
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckan

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Sve sastojke stavite u veću posudu i dobro promiješajte dok ne dobijete jedoličnu smjesu. Rukama oblikujte polpete i stavite ih na papir za pečenje. Pecite u pećnici 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Krumpir punjen posnim sirom

Sastojci:

  • 2 veća krumpira
  • 150 g posnog sira
  • 1 žumanjak
  • 1/2 čajne žličice vlasca
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice papra

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Krumpire razrežite po duljini i stavite u pećnicu da se peku 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi. U posudi izmiješajte sve ostale sastojke. Žlicom izdubite krumpir i isjeckanu polovinu nutrine krumpira dodajte smjesi.

Polovice krumpira napunite smjesom i vratite u pećnicu da se peče još 20 minuta.

Omlet od posnog sira i povrća

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g posnog sira
  • 1 mladi luk
  • 100 g baby špinata
  • 5 cherry rajčica
  • malo kokosovog ulja

Postupak:

Umutite jaja. Dodajte im posni sir i dobro promiješajte. Mladi luk narežite na kolutove debljine oko pola centimetra. Baby špinat narežite na trakice. Rajčice narežite na četvrtine. Sve sastojke pomiješajte.

Na tavu stavite kokosovo ulje, a kad je toplo izlijte smjesu i poklopite. Poklopljeni omlet će se zapeći odozdola, a odozgora dovršiti u pari pa nema potrebe za miješanjem i okretanjem smjese.

Tortilja s posnim sirom i tunom

Sastojci:

  • 100 g tune u salamuri
  • 100 g kremastog posnog sira
  • 50 g kuhane integralne riže
  • 1 žlica aceta balsamica
  • 1/2 avokada narezanog na kockice
  • par listova zelene salate
  • 2 integralne tortilje

Postupak:

Istresite tunu u posudu i dodajte joj posni sir i dobro promiješajte da se sjedine. U drugoj posudi pomiješajte rižu i aceto balsamico. Na tortilju istresite polovicu mješavine tune i posnog sira i žlicom raširite po tortilji. Na tunu stavite list zelene salate pa na njega istresite polovicu riže i aceta, te također raširite po salati. Na vrh dodajte pola avokada te umotajte tortilju. Preostalu smjesu umotajte u drugu tortilju.

Dobar tek!

Objavljeno 17.06.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
127
5
Podijeli s prijateljima!