Posni sir na uzbudljiv način
Prehrana

Posni sir na uzbudljiv način

Računajući s tim da ljubitelji vježbanja i zdravog života su već upoznati s posnim sirom, uvodnim dijelom članka obratit ćemo se onima koji ga jedu samo za blagdane kao što je npr. Uskrs. E pa dragi moji, vrijeme je da posni sir učinite redovitijim posjetiteljem vaših stolova.

Posni sir

Posni sir koristimo kao sinonim za svježi obrani sir koji sadrži više vode, a manje masti. Posni sir sadrži i glutamin koji pomaže pri oporavku mišića. Što se tiče nutritivnih vrijednosti ovog proizvoda (100 g), to su mliječna mast min. 1 g, bjelančevine min. 12 g te ugljikohidrati min. 3 g. Energetska vrijednost 100 g posnog sira iznosi najviše 275kJ (66kcal).

Sir predstavlja izvor vitamina A, D, E, i K koji su topivi u mastima i vitamina B skupine: B1, B2, B6, B12 te folna kiselina koji su topivi u vodi. Bogat je i mineralnim tvarima, a posebice kalcijem, fosforom i magnezijem. U posnom siru ima još i cinka koji djeluje protektivno na sluznice i povećava obrambenu sposobnost organizma. Sadržane esencijalne aminokiseline koje su prijeko potrebne za izgradnju mišićnog i drugog tkiva, obnovu stanica i organa, funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, a sve u funkciji očuvanja organizma.

Ako uz sve navedeno još želite poraditi na izgradnji mišićne mase ili pripadate nježnijem spolu i okrenuli ste se dijetalnoj prehrani, brzo skoknite do trgovine po posni sir koji možete kombinirati s ostalim ukusnim namirnicama prema našim receptima:

Posni sir za poslovnjake:

Jednostavna salata sa posnim sirom

U zdjelu za salatu istresite 125 g posnog sira, narežite na kockice jednu rajčicu i pola većeg krastavca. Sve to izmješajte i prelijte jogurt dresingom po želji. Ova kombinacija idealna je za brzi obrok na poslu.

Jednostavna salata sa posnim sirom

Salata od sirovog povrća sa posnim sirom

Potrebne su vam sljedeće namirnice:

  • 2 manje glavice svježeg karfiola
  • 2 srednje glavice brokule
  • 1 manja glavica korabice
  • 1 manja glavica celera
  • Malo češnjaka (1/1 režnja sitno nasjeckanog)
  • Malo orašastih plodova (oraha, badema i/ili lješnjaka)
  • 200 g svježeg posnog sira (ili više po želji)
  • 1 jogurt

Prije samog mljevenja u posudu je potrebno dodati nasjeckanih orašastih plodova (malo oraha, badema i lješnjaka), sjemenke suncokreta i buće, te listove peršina i celera.

Sve namirnice osim posnog sira dobro izmiksajte u blenderu. Nakon toga u izmiksanu smjesu dodajte svježeg posnog sira, jogurt i sitno nasjeckani češnjak.

Na kraju ćete dobiti gustu masu kojoj možete dodati malo začina po želji (bosiljak, kopar, anis), jabučnog octa i malu žličicu maslinovog ulja te nacijediti sok od limuna. Obzirom da je ovu salatu potrebno staviti u hladnjak, možete ju sutradan ponijeti na posao i hvaliti se kolegama ukusnim i zdravim obrokom.

Posni sir za sladokusce:

Voćni desert s posnim sirom

Ogulite jednu naranču i narežite ju na kockice. Komadiće naranče pomiješajte sa posnim sirom u količini prema vlastitom izboru. Zatim dodajte par kapi limuna i javorovog soka. Po želji umiješajte još i neke žitarice, primjerice müsli pa ovaj desert može poslužiti i kao idealan doručak.

Shake, baby shake

Da biste dobili ovaj bombastičan shake, stavite u blender 250 g posnog sira, 2 žlice kikiriki maslaca, 350 ml vode i 1 bananu. Sve to smiksajte i uživajte u slasnom napitku.

Slatko u čašici

U blender stavite 200 g posnog sira i isto toliko jagoda. Dodajte žlicu kikiriki maslaca, malo stevije i listić mente. Cijeli sadržaj izmiksajte i poslužite u čaši. Voćni desert gotov je za svega par minuta a okus je božanstven!

Slatko u čašici - posni sir

Kolač od ribizla i posnog sira

Kako bismo vam zadali ipak malo više posla, spremili smo za vas recept odličnog kolača od ribizla i posnog sira.

Za biskvit vam je potrebno:

  • 3 jaja
  • 50 g brašna
  • 1 dl mlijeka
  • 2 žlice fruktoze
  • malo praška za pecivo

Izradite snijeg od bjelanjaka. Umiksajte žumanjke sa žlicom fruktoze te postepeno dodajte preostale sastojke. Snijeg umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Cijeli sadržaj istresite u kalup za torte i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta.

Za izradu kreme vam je potrebno:

  • jogurt
  • žlica fruktoze
  • 250 g posnog sira
  • mala vrećica želatine

Preljev ćete dobiti tako što ćete na kremu nanesenu na biskvit posložiti oko 500 g ribizla i preliti sa žele preljevom za torte. U slast!

Posni sir u službi zdravlja:

Ovaj recept smo namjerno ostavili za kraj s obzirom da je sve veća upotreba posnog sira kao namirnice u službi zdravlja. Velikim zanimanjem za prehranu biokemičarke Johanne Budwig i mi vam donosimo jedan od prijedloga iz njene knjige Uljno proteinska prehrana- rak problem i rješenje. Ukoliko sami imate problema sa zdravljem ili netko od vaših bližnjih, toplo mu preporučite ovaj recept.

Slatki puding s posnim sirom

Izmiksajte 2 žlice sjemenki lana. Tako usitnjene stavite na dno posude. Dodajte na njih malo meda. Zatim u blenderu izmiksajte 100 g posnog sira i 2 velike žlice lanenog ulja. Pazite da ovu smjesu posve sjedinite miksanjem. Sadržaj koji ste dobili izlijte u posudu u koju ste prethodno stavili usitnjene sjemenke i med. Na to postavite po želji jabuke, banane,mandarine, bademe, brusnice, smokve ili već nešto drugo. Postupak ponovite do željenih 2 ili više slojeva i uživajte u pudingu kojeg ste sami osmislili voćem po želji.

Osim ovdje spomenutih recepata, posni sir jednostavno možete kombinirati i sa bademima ili medom. Mogućnosti su razne, a najbolje od svega, konzumiranjem posnog sira radite nešto korisno za svoje zdravlje. Nadamo se samo da smo uvjerili one s početka priče koji posni sir konzumiraju samo blagdanima da isti uvrste u svoju svakodnevnu prehranu.

Ako želite kušati još uzbudljivih recepata s posnim sirom, preporučamo također da isprobate 40 slatkih i slanih recepata s posnim sirom!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 5 jedinstvenih recepata za zdravi doručak! x 87
    Od svih obroka, doručak je onaj o kojem se najviše priča. Nemali broj puta sam čula ljude kako uvjereno tvrde da je preskakanje doručka jednostavno nedopustivo ako želimo izgledati dobro i biti zdravi...
  • Zdravi i niskokalorični recepti sa svježim sirom x 12
    Ako ste izbjegavali svježi sir iz razloga što ste ga zamišljali samo kao jelo posluženo na usamljenom listu salate isprobajte ovih par ukusnih recepata i uvjerit ćete se kako svježi sir može postati u...
  • Uživajte u ljetnoj prehrani ! x 5
    Za razliku od zimskog dugog, kaloričnog kuhanja, ljetno pripremanje hrane je brzo i jednostavno – kriške rajčice i mozzarele na kruhu, salate po volji začinjene samo laganim vrhnjem, lagani biskviti s...
Na forumu ima 8 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Posni sir na uzbudljiv način

super ideje
KA
13.02.13. u 11:30
line
Lijepo izgleda, vjerovatno je i fino.. Al može mi netko objasnit zašto se naveće ne jede običan svježi sir ako je cilj unijeti mast + P, a proteini i Uh su slični ak ne i isti u oba 2 sira .( možda ima i više proteina u svježem siru)
XQ
13.02.13. u 23:17
line
nisam stručnjak, ali mislim da je to možda zato jer ima manje kalorija xD
Jean
14.02.13. u 10:37
line
Po ovome šta vidim u tablici kalorija, posni sir ima više kalorija, manje proteina, i jedina je razlika možda 1-2 g masti na 100g, ali opet ako se naveće jede masti su potrebne, pa ako netko baš može odg na pitanje
XQ
14.02.13. u 11:00
line
Nisam ni ja stručnjak, ali koliko sam naučila:
kazein - za sporo otpuštanje proteina, a i pošto je on sam po sebi smanjene masti to omogućuje dodavanje boljih masti u kombinaciji s njim - masl. ulje, kikiriki itd. Irija2013-02-14 11:31:53
Irija
14.02.13. u 11:31
line
[QUOTE=XQ] Lijepo izgleda, vjerovatno je i fino.. Al može mi netko objasnit zašto se naveće ne jede običan svježi sir ako je cilj unijeti mast + P, a proteini i Uh su slični ak ne i isti u oba 2 sira .( možda ima i više proteina u svježem siru)[/QUOTE]

Ne zamaraj se s tim
LolitaInChains
14.02.13. u 18:59
line
Slobodno jedi svježi
zmaj
14.02.13. u 21:53
line
Ma pošto mi je cilj trenutno nabit masu, ne brinu me tolko neke sitnice poput ovoga. Posni samo nekad pojedem kada sam vani, jer je lakši za jest  od svježeg
XQ
14.02.13. u 21:56
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 30.10.2012
Piše:
I.T.