Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

15 savjeta kako izbjeći svakodnevni unos slatkog (čokolada, kolači)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogima od nas je slatko najveća sreća i istovremeno – najveći porok. Svjesni smo negativnih učinaka koje ono ima na našu formu i odraz u ogledalu, a opet – jednostavno mu ne možemo odoljeti.

Neki od nas, svakodnevno imaju potrebu konzumirati nešto slatko – makar i u jako malim količinama. Drugima male količine nisu dovoljne i ne prođe dan bez da se oslade čokoladom, sladoledom, kolačem, keksićima ili nekom drugom slatkom namirnicom.

Ako tome pridodamo informaciju da konzumacija čokolade potiče lučenje endorfina, supstance koja potiče dobro raspoloženje i osjećaj sreće koju tijelo proizvodi i za vođenja ljubavi, tada je vrlo teško odreći se ovih slatkih napasti.

No, ako ste zaista donijeli odluku da ćete iz prehrane izbaciti slatko u svim oblicima, savjetujemo vam da slijedite neke jednostavne korake kako biste tu odluku održali kroz dulji vremenski period.

hrana

1. Jedite redovito

Redovitim obrocima održavate konstantu razinu šećera u krvi. Naime, upravo je pad šećera često uzrok za nekontroliranom željom za slatkim. Dakle, pokušajte jesti 3 glavna i 2 međuobroka, približno svaki dan u isto vrijeme.

2. Birajte cjelovitu hranu

Birajte hranu u njezinom originalnom obliku. Izbjegavajte prerađenu i gotovu hranu koja obiluje skrivenim šećerima. Birajte svježe voće, povrće, meso, jaja, mliječne proizvode, ribu i žitarice.

3. Redovito jedite doručak

Birajte kvalitetne proteine i masti. Jaja na bilo koji način su najbolji odabir za početi dan. Ako dan započnete jednostavnim šećerima (poput onoga u pekmezima, čokoladnim namazima i sl) osigurali ste si nekoliko dnevnih suludih želja za slatkim, a to želite izbjeći. Ovdje pročitajte naš vodič kroz zdravi doručak.

dorucak

4. Izbacite sve zaslađene sokove

Ovi sokovi su prave šećerne bombe koje vam podižu razine šećera i izazivaju inzulinske reakcije koje potom opet potiču želju za slatkim. Možete li zamisliti informaciju da prosječna osoba godišnje unese 70.000 kalorija samo iz zaslađenih sokova!

5. Imajte proteine i/ili masti u svakom obroku

Neka vam svaki obrok sadržava proteine i/ili masti. Birajte najbolje izvore poput kvalitetnog mesa, ribe ili orašastih plodova.

6. Unosite dovoljno tekućine

Postoje studije koje potvrđuju da je želja za slatkim često zapravo uzrokovana dehidracijom. Stoga, kad osjetite potrebu da posegnete za čokoladom, uzmite čašu vode.

voda

7. Jedite voće

Kad vas uhvati želja za slatkim uzmite komad svježeg voća. Ne, u početku to neće biti dovoljno, ali s vremenom ćete naviknuti organizam da i šećere iz voća doživi kao slatko te da se riješi želje za nezdravim slasticama.

8. Dodajte začine

Cimet, muškatni oraščić, đumbir i slični začini će svojom aromom „zasladiti“ hranu i osigurati vam izbjegavanje napada želje za slatkim.

9. Redovito uzimajte kvalitetne multivitaminske, multimineralne i omega-3 dodatke prehrani

Nedostatak nutrijenata je često uzrok napadima želje za slatkim. Primjerice, krom, magnezij i vitamin B3 su nutrijenti koji pomažu u kontroli razine šećera u krvi.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

10. Budite aktivni

Bez obzira za koju se fizičku aktivnost odlučite (teretanu, ples, jogu…), rezultat će biti smanjenje stresa, povećanje energije i smanjenje želje za slatkim.

11. Spavajte dovoljno

Redovit san je ključ zdravlja, dobrog općeg stanja, raspoloženja i energije. Nedostatak energije često nas nagne da posegnemo za šećerom kao brzim izvorom energije.

spavanje

12. Osvijestite svoj problem sa slatkim

Možda vam se čini kao prazna fraza, ali rješavanje svakog problema, zaista počinje od trenutka da sami sebi priznate da problem postoji. Razmislite je li vaša želja za slatkim zapravo samo supstitut za neki drugi emotivni nedostatak koji trenutno u životu proživljavate.

13. Ne kupujte slatkiše

Ako stan očistite od slatkih napasti, male su šanse da ćete posegnuti za njima. Odnosno, ako u glavi imate informaciju da se u kuhinji nalazi čokolada, gotovo je sigurno da je već sad i jedete.

14. Čitajte deklaracije

Upoznavanje sa sastavom namirnica koje kupujete je korak u osvještavanju kvalitete namirnica koje unosite u organizam. Nemojte namirnice birati po zadovoljstvu koje vam donosi njihova konzumacija, već po kvaliteti njihovog nutritivnog sastava.

deklaracija

15. Nagradite se

Ako ste tjedan dana uspjeli izdržati bez slatkih napasti, u nedjelju se počastite jednim komadom omiljene slastice. Na taj način ćete biti motivirani da se kroz tjedan držite podalje od slatkiša, a opet u nedjelju ćete uživati u slatkoj napasti.

Mora vam biti jasno da ovo nije laka odluka, ali je svakako zdrava i dugoročno će vam donijeti niz zdravstvenih benefita. Također, izbjegavanje slatkoga će vam pomoći u gubitku viška kilograma, regulaciji tjelesne težine, održavanju zdravlja i ukupno – boljem općem zdravlju.

Objavljeno 06.11.2023.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!