Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pripazite pri izboru voća - izaberite ono manje kalorično!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bogata ljetna trpeza voća i povrća nudi nam zdravlje na dohvat ruke, zdravlje prepuno mirisa i okusa za kojima žudimo čitave zime. Nikako nećete pogriješiti ukoliko prehranu "natrpate" ovim "darovima prirode" koji su u svojoj punini samo u ljetnom periodu godine. Znate već na koje mislim – jagode, trešnje, dinje, lubenice... Iako nam je globalizacija donijela mogućnost kupovine sezonskog voća izvan sezone i te tako zadovoljiti osjetila okusa, nekako izbjegavamo primjenjivati takve kupovine jer osjetljivom voću i povrću ipak treba dodati neke aditive kako bi iz udaljenih krajeva svijeta došlo na naše stolove savršenog oblika i svježine.

No, to je već neka druga priča; jer upravo sada, nudi se ono domaće voće i povrće, koje doista miriše onim mirisima kojih se sjećamo iz djetinjstva, a vitamini i minerali praktički iskaču iz njega! Nezaobilazne namirnice svakog ljeta, koje moramo redovito konzumirati kako bismo se opskrbili nutrijentima i hranjivim tvarima, također ne valja konzumirati u prevelikim količinama – svaka ima svoje razloge. Dakle, ako ste na strogoj dijeti za vrijeme ljeta pa ste pomislili kako ćete se sada krcati slatkim nektarinama, stanite. Čini se da je upravo ono najslađe voće i najkaloričnije.

1. Banane

Banane su univerzalno voće, izvozi se u svaki kutak svijeta, a ima ih cijele godine. Sportaši koji intenzivnije treniraju (imali smo prilike vidjeti mnoge tenisače) jedu banane za vrijeme treninga ili takmičenja jer sadrže mnogo šećera koji dospijeva direktno u krv i vraća energiju. Samo 100 g ovog slatkog voća sadrži 99 kcal, a planirate li ih kombinirati u neki frape ili sladoled pa pridružiti još masnoću iz mlijeka, spremili ste pravu kalorijsku masnu bombu, a ne lagani dijetalni obrok!

Banane

Banane su krcate kalijem koji vam je neophodan za rad srca, mišića, živaca i reguliranju tlaka, a za njim ne zaostaje ni magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Sadrže beta-karoten kojeg valja jesti prije izlaganju sunčevim zrakama, vitamine B skupine, vitamin C i E. Bogate su dijetalnim vlaknima.

Voće kojim možete nadoknaditi nutrijente iz banana, a sadrži manje kalorija je ANANAS. Ovo slatko voće (svježe) na 100 g ima 48 kcal, također sadrži beta karoten, dijetalna vlakna, mangan i bakar, i vitamin C u većim količinama. BRESKVAMA koje na 100g imaju 46 kcal nadomjestite kalij, kalcij, fosfor i magnezij, dodajte selen, a poput ananasa sadrže beta karoten i dijetalna vlakna u izobilju i stoga su odlično ljetno voće koje pomaže vašoj koži u borbi sa sunčevim zrakama.

2. Grožđe

Već se sada mogu naći neke ranije sorte grožđa iz uvoza ili naše koje je zbilja odlično, osvježavajuće voće bogato vitaminom C, A i E; manganom, kalijem, fosforom, vitaminima B skupine, magnezijem... i šećerom; 100g bobica grožđa ima 70 kcal, što nije puno ako istu količinu konzumiramo kao zaseban obrok, ali ukoliko ste na dijeti, čistite se i potrebno vam je više od tih 100g, tada ono negativno utječe na vaše proporcije.

Grožđe

Grožđe je izvor fitokemikalija bioflavonoida koje su snažan antioksidant i štite stanice od slobodnih radikala. Također, polifenoli iz grožđa utječu pozitivno na zdravlje srca i krvnih žila, osnažujući ih i rješavajući ih negativnih utjecaja viška crvenih krvnih stanica koje se nakupljaju u žilama i slobodnih radikala. Redovita konzumacija, pored ostalih koristi ima i onu od ubrzavanja polaska tekućina kroz organizam – bubrege i mokraćni mjehur što pomaže u čišćenju organizma.

Ukoliko ste ipak primjetili da vam grožđe šteti tako što se kazaljka na vagi zaglavila, probajte ga zamijeniti JAGODAMA koje sadrže 140 % RDA viramina C, folate, biljne fenole i antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala, a 100 g ima samo 36 kcal, DINJAMA čijih 100 g sadrži 24kcal, a bogata je tiaminom, niacinom, vitaminom B6, pantotenskom kiselinom, željezom, magnezijem, bakrom, kalijem, manganom, fosforom i folatima. Potiče rad bubrega, čuva srce i krvne žile, a bogata je beta karotenom koji pomaže koži prilikom sunčanja ima i antikancerogeno djelovanje. Dinje su među najmanje kaloričnim voćem stoga se prepustite i uživajte u njima!

Jagode

3. Borovnice

Borovnice su voće koje je izuzetno bogato vitaminima i mineralima, ima bezbroj korisnih čimbenika od antioksidativnog djelovanja, zahvaljujući vitaminu C, antocijanu kojem zahvaljuje svoju boju preko dijetalnih vlakana koji pomažu rad crijeva i probavnog sustava. Borovnice imaju 62kcal na 100 g, a često se zbog kiselosti poslužuju zaslađene te tako dodaju kalorije na one koje sadrže.

Borovnice

Borovnice možete zamijeniti svim voćem koje je bogato vitaminom C i željezom, najbolje TREŠNJAMA čijih 100g ima 32 kcal, a prirodno su slatke, bogate antioksidantima, sadrže neznatne količine masti, ne sadrže kolesterol, bogate kalijem i pektinom, pomažu izlučivanju vode iz organizma, bogate fitokemikalijama i snižavaju loš kolesterol. Uz trešnje, probajte i CRVENI RIBIZL, bogat kalijem, natrijem, fosforom, magnezijem i željezom. Sadrži karotin koji pomaže izmjenu tvari u organizmu i štiti sluznicu, visokovrijedne antioksidante, vitamin K, C, A, a 100g ovog voća ima samo 45 kcal.

Naravno da nijedno voće ne valja potpuno izbjegavati bez obzira što hranjive tvari možete unijeti na druge načine. Možda će za početak biti dovoljno samo da smanjite unos. Ipak, ljeto je samo jednom u godini i bilo bi šteta baš tada izbjegavati ono najbolje što nudi.

Objavljeno 28.07.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!