Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pozdrav Suncu (Surya Namaskara) - naučite izvesti savršen slijed 12 joga asana

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znate li da je tradicija joge upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2016. godine?

U posljednjim desetljećima prakticiranje joge dobiva svoje zasluženo mjesto i u zapadnjačkom svijetu, a interes za ovaj sustav duhovnih vježbi raste iz dana u dan. Kako ističu učitelji joge, ova vještina se sastoji od niza položaja, meditacije, kontrole disanja, mantri i drugih tehnika za pomoć pojedincima u povezivanju sa izvorom, samospoznaji, olakšavanja patnje i omogućavanju stanja oslobođenja iste.

Među najpoznatijim joga praksama svakako je Pozdrav Suncu (Surya Namaskara) pa u nastavku teksta donosimo detaljan opis asana koje ova praksa sačinjava.

Pozdrav Suncu (Surya Namaskar) je praksa koju od davnina izvode jogiji, u ranim jutarnjim i večernjim satima, točno u vrijeme izlaska i zalaska sunca. Tijekom izvedbe ove prakse, jogiji izgovaraju svete mantre.

pozdrav suncu

Kako se izvodi Pozdrav Suncu (Surya Namaskara)?

Pozdrav Suncu je praksa koja se sastoji od 12 joga asana, a tijekom izvedbe svake od njih i njihovih nježnih prijelaza iz jedne u drugu bitno je biti koncentriran, osjećati svoje tijelo te pravilno disati.

Prema učenju joge, svakim udahom u čovjeka ulazi nova i čista prana (životna vitalna energija), dok se izdasima, u obliku apane, izbacuju svi fizički i psihički otpaci iz tijela.

Asane koje se izvode u slijedu su:

1. Pranamasana (položaj molitve)

pozdrav suncu

Stojimo uspravno, sa spojenim palčevima na stopalima i razmaknutim petama te dlanovima spojenima u visini prsnoga koša. Tijekom ove asane izdišemo.

2. Hasta Uttanasana (položaj s podignutim rukama)

pozdrav suncu

Polako dižemo ruke iznad glave (dlanovi spojeni ili razmaknuti). Ruke su ispružene iznad glave, a dlanovi su usmjereni prema stropu. Pogled usmjeravamo prema dlanovima.

Istežemo cijelo tijelo, otvaramo prsa prema stropu stisnutog trbuha (trbuh čuva kralježnicu), na kralježnici radimo luk. Tijekom ove asane udišemo.

3. Uttanasana (prijetklon, položaj ruku prema stopalima)

pozdrav suncu

Iz kukova se opružite prema naprijed tako da dlanovima dotaknete tlo ispred stopala, koljena pokušamo ostaviti ravnima osim u slučaju boli u stražnjim ložama (tada savijamo koljena).

Glava opušteno visi između ruku, fokus je na ravnoj kralježnici. Tijekom ove asane izdišemo.

4. Ashwa Sanchalanasana (položaj konjanika)

pozdrav suncu

Istegnite desnu nogu što je moguće više natrag dok udišete, spustite desno koljeno u pod. U isto vrijeme, savijte lijevo koljeno. Ruke bi se trebale držati ravno prstima dodirujući pod.

Napravite blagi luk na leđima, s glavom nagnutom unatrag. Gledajte ravno naprijed, otvorite prsni koš.

5. Položaj planka

pozdrav suncu

Zadržavajući dah položite lijevu nogu kraj desne i zadržite položaj planka.

6. Ashtanga Namaskara (pozdrav s osam točaka)

pozdrav suncu

Izdahom polako spustimo tijelo na tlo tako da tlo dotičemo u osam točaka: dva stopala, dva koljena, dvije ruke, prsa i glava.

7. Bhujangasana (položaj kobre)

pozdrav suncu

Rukama podignite tijelo, ruke su savijene u laktovima stisnute uz tijelo, stražnjica je opuštena, noge su skupljene, otvaramo prsa. Glavu zabacite u nazad. Položaj izgleda kao kobra koja je podigla glavu. Tijekom ove asane udišemo.

8. Adho Mukha Svanasana (Pas prema dole)

polozaj planine

Dok izdišete, podignite stražnjicu prema stropu. Dlanovi ostaju čvrsto na podu, a ruke su opružene u laktovima podupirući težinu tijela. Glava bi trebala biti smještena između ruku,opuštena, pogled je usmjeren u pupak.

Noge su ravne u koljenima osim u slučaju boli u stražnjoj loži, tada ih lagano savijamo.

9. Ashwa Sanchalanasana (položaj konjanika)

pozdrav suncu

Ponavljamo četvrtu asanu, udahom vraćamo desno stopalo naprijed između dlanova istovremeno savijajući lijevo koljeno u pod. Ruke bi se trebale držati ravno prstima dodirujući pod. Napravite blagi luk na leđima, s glavom nagnutom unatrag. Gledajte ravno naprijed.

10. Uttanasana (položaj ruku prema stopalima)

pozdrav suncu

Ponavljamo treću  asanu, vraćamo lijevo stopalo kraj desnoga. Iz kukova se opružite prema naprijed tako da dlanovima dotaknete tlo ispred stopala, a da koljena pokušamo ostaviti opruženima. Glava opušteno visi između ruku, kralježnica je ravna. Tijekom ove asane izdišemo.

11. Hasta Uttanasana (položaj s podignutim rukama)

pozdrav suncu

Ponavljamo drugu asanu. Polako dižemo ruke iznad glave (dlanovi spojeni ili razmaknuti). Ruke su ispružene iznad glave, a dlanovi su usmjereni prema stropu. Pogled usmjeravamo prema dlanovima. Istežemo cijelo tijelo, otvaramo prsa prema stropu stisnutog trbuha (trbuh čuva kralježnicu), na kralježnici radimo luk. Tijekom ove asane udišemo.

12. Pranamasana (položaj molitve)

pozdrav suncu

Ponavljamo prvu asanu. Stojimo uspravno, sa spojenim palčevima na stopalima, razmaknutim petama te dlanovima spojenima u visini prsnoga koša. Tijekom ove asane izdišemo.

Nakon izvedenih ovih 12 asana, ponavljamo slijed s ovim izmjenama:

  • U četvrtoj asani (Ashwa Sanchalasana), istežemo lijevu nogu, umjesto desne.
  • U devetoj asani (Ashwa Sanchalasana), savijamo lijevu nogu te nju povlačimo naprijed.

Nakon izvedena ova dva kruga (12+12 asana) izveden je jedan krug prakse Pozdrava Suncu (Surya Namaskara). Za početnike se savjetuje početi samo s jednim krugom. Potom se savjetuje povećavati broj krugova, dok se ne dosegne 12.

Prednosti Pozdrava Suncu (Surya Namaskara)

Pozdrav Suncu (Surya Namaskara) uključuje osnovne asane koje zahtijevaju usklađenost disanja i pokreta, a pokreti omekšavaju zglobna tkiva te doprinose tonusu mišića. Pozdrav Suncu je slijed asana koje doprinose izmjeni energije u organizmu te punjenju organizma novom, čistom i pozitivnom pranom.

Pozdrav Suncu doprinosi jačanju mišića leđa, ali i osjećaju balansa, ali i ravnoteži respiratornog, endokrinog, reproduktivnog te sustava cirkulacije, ističu učitelji joge.

Zašto je Pozdrav Suncu dobro raditi svaki dan?

Jeste li već nabavili svoj mat i krenuli s Pozdravom Suncu?

Objavljeno 15.08.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!