Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Cejlonski cimet - začin koji svi morate imati u svom domu. Pročitajte zašto!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Cimet je jedan od začina koji nalazimo u gotovo svakom kućanstvu. Njegova uporaba najčešće se svodi na štrudle od jabuka, zimske napitke ili kaše, a neki ga koriste i da bi obogatili svoju kavu ili druge vrste slatkih obroka.

Cimet se dobiva tako da redovito režu mlade grane stabla Cinnamomum Zeylanicum i s njih guli kora te se zavijaju kako bi započeo proces fermentacije. Kada omekšaju, odvija se druga unutarnja kora, suši te oblikuje u prepoznatljive crvenkasto smeđe štapiće. Oni se uvlače jedni u druge, ovisno o veličini i režu na jednake dužine.

cimet

Vrste cimeta

U trgovinama su dostupne dvije vrste cimeta koje se drastično razlikuju kako cijenom, tako i kvalitetom i nutritivnom vrijednošću.

Jedan je kineski cimet ili kasija koji je slabije vrijednosti i preporučljivo ga je izbjegavati zbog udjela kumarina koji je štetan za zdravlje, a drugi cejlonski cimet od davnina se primjenjuje u narodnoj medicini, a i niz je studija potvrdilo njegov pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

cimet

Nutritivna vrijednost cejlonskog cimeta

U 100 grama cimeta nalazimo 50,59 g ugljikohidrata, 3,99 g  proteina i 1,24 g masti. Ukupna energetska vrijednost te količine cimeta je 247 kalorija.

Štapići cejlonskog cimeta sadrže odgovarajuću količinu mangana i kalcija, koji su korisni u liječenju ljudi s dijabetesom, epilepsijom i mnogim drugim tegobama. Ovaj cimet je i veliki izvor željeza i vlakana.

Cejlonski cimet je bez glutena, bez soli i šećera, a nekoliko je studija zaključilo da pravilna uporaba cejlonskog cimeta smanjuje rizik od dijabetesa. Također, cejlonski cimet ne sadrži ni kolesterol.

Osim kao začin, također se koristi kao suplement koji služi u liječenju jer sadrži proantocijanidin, spoj odgovoran za terapeutsko djelovanje cimeta protiv hipertenzije, dijabetesa i drugih bolesti.

Cimet je bogat izvor magnezija, kalcija, kalija i fosfora. Osim toga, sadrži i manje količine bakra, cinka i selena.

cimet

Visoka razina antioksidansa

Kvalitetan cejlonski cimet bogat je izvor antioksidansa, ali ima i antidijabetsko, antiseptičko i antiupalno djelovanje. Prema izmjerenom antioksidativnom kapacitetu cimeta koji se naziva ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity ili kapacitet apsorbancije kisikovih radikala), cimet 100 puta više antioksidansa od primjerice jabuka.

Da pojasnimo, unosom hrane s visokim brojem ORAC jedinica povećavamo razinu antioksidansa u tijelu, odgađamo simptome starenja te sprečavamo oštećenja stanica. Hrana s visokim ORAC brojem zaustavlja nastanak bora, štiti zglobove od artritisa, smanjuje rizik od bolesti srca i zaštićuje od mnogih degenerativnih bolesti.

Štiti od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Nadalje, cimet pomaže spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti. Kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2, 1 gram ili pola čajne žličice cimeta dnevno pomaže u poboljšanju krvnih markera, potvrđuju studije. Također, cimet smanjuje razine ukupnog, lošeg „LDL“ kolesterola i triglicerida, dok radine dobrog „HDL“ kolesterola ostaju stabilne.

cimet

Poboljšava osjetljivost na inzulin

Cimet pozitivno utječe na osjetljivost na inzulin. Inzulin je jedan od ključnih hormona koji utječu na regulaciju metabolizma i korištenja energije, ali i za transport krvnog šećera iz krvotoka u stanice. Neosjetljivost na inzulin je krivac za niz ozbiljnih zdravstvenih problema, od metaboličkog sindroma do razvoja dijabetesa tipa 2.

Cimet značajno povraća osjetljivost na inzulin, a time i utječe na regulaciju šećera u krvi i smanjenje rizika od razvoja gore navedenih bolesti. No, osim sto utjecajem na inzulinsku osjetljivost utječe na regulaciju šećera, cimet utječe i na niz probavnih enzima koji usporavaju razgradnju ugljikohidrata u probavnom sustavu te i time održava razine šećera u krvi niskima.

Prema provedenim studijama, cimet može sniziti razine šećera u krvi čak i do 30%. Učinkovita doza je 1-6 grama (0,5-2 čajne žličice) cimeta na dan.

Ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje

Cinamaldehid, jedan od glavnih aktivnih sastojaka cimeta može pomoći u borbi protiv različitih vrsta infekcija, ulje od cimeta pokazalo je učinkovitost u borbi protiv gljivičnih infekcija respiratornog trakta. Osim toga, učinkovito je i u borbi protiv određenih vrsta bakterija, poput listerije ili salmonele.

Antimikrobsko djelovanje cimeta može pomoći u borbi protiv propadanja zubiju te smanjiti loš zadah, potvrdile su studije.

Stoga, sad kad ste pročitali sve prednosti koje cimet ima, potrudite se uvijek ga imati u vlastitom domu. Kod kupnje uvijek obratite pažnju da se radi o cejlonskom cimetu. Njegove nutritivne vrijednosti su vrhunske, ali će i obrocima u koje ga dodate dati prepoznatljivu aromu i toplinu.

Cejlonski cimet u prahu možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

cimet

Nekoliko ideja za obroke s cimetom:

Reference: 

  1. Gupta C, Kumari A, Garg AP, Catanzaro R, Marotta F. Comparative study of cinnamon oil and clove oil on some oral microbiota. Acta bio-medica: Atenei Parmensis. 2011 Dec; 82(3). str. 197-9.
  2. Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec; 26(12). str. 3215-8.
  3. Kirkham S, Akilen R, Sharma S, Tsiami A. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes, obesity & metabolism. 2009 Dec; 11(12). str. 1100-13.
  4. Zhu M, Carvalho R, Scher A, Wu CD. Short-term germ-killing effect of sugar-sweetened cinnamon chewing gum on salivary anaerobes associated with halitosis. The Journal of Clinical Dentistry. 2011 Jan; 22(1). str. 23-26.

Objavljeno 25.09.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!