Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Jesenskih top 10 namirnica !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bobičasto voće, jabuke, kruške, šljive, smokve, bundeve, prvi mladi listovi špinata, mrkva, kukuruz, kesten...sve ovo jednako je vitaminima A, B i C, folacinu, cinku, kalciju, kaliju, željezu i svemu ostalom što se može naći u čudotvornoj multivitaminskoj tableti.

Ali voće i povrće jeseni nosi mnogo više. Ono nosi energiju sunca i vitalnosti, boje zdravlja i pravi izbor za stolom. Istraživanje na projektu Public Health Nutrition u SAD-u koje je trajalo 7 godina dokazalo je kako ljudi koji konzumiraju svježe sezonsko voće i povrće imaju manju učestalost obolijevanja od srčanih bolesti i raka, sudbine koja danas snalazi svakog drugog stanovnika planete.

Recept za dug i zdrav život? Možda se nalazi u ovih top-10 namirnica jeseni. A da ne upadnemo u zamku predrasuda i olakšamo izbor - navedene su abecednim redom.

Bobičasto voće

Za bobičastu vrstu voća karakteristični su crveni i plavi pigmenti s izuzetno visokom antioksidativnom moći te sadržaj C vitamina. Ako neka hrana zaslužuje epitet eliksira mladosti - to su zasigurno ovi plodovi, često jedinstveni po svom sastavu. Na primjer, malina je najveći značajan izvor elaginske kiseline općenito, tvari koja se smatra najvećim prirodnim borcem protiv raka.

Bundeva

Obično je baš bundeva simbol boja i obilja jeseni. Njezino bogatstvo predstavlja izniman sadržaj ß-karotena, narančastog pigmenta koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans. U sočnom mesu još se nalaze kalcij, željezo, folati i vitamin C. Uporaba bundeve ne zna za granice okusa: od juhe do deserta, od slanih delicija do slatkih kolača, bundeva će jednostavno prihvatiti svaku kombinaciju.

Grah

Jesen je doba mladog graha. Kao i s jabukama, kako vrijeme odmiče i slast ove namirnice lagano opada. Mladi grah se puno lakše i potpunije kuha, ne mora se namakati, te se lakše probavlja. Grah se odlično slaže u jelima od integralnih žitarica s kojima daje odličan proteinski profil te bogatstvo gotovo svih iz skupine vitamina B.

Jabuke

Jabuke treba punom snagom uživati kada su najsvježije - baš sada! Kroz zimu i rano proljeće jabuka koja je u dućan dopremljena iz hladnjače jednostavno više nema isti sadržaj vitamina, mineralnih i inih korisnih tvari. Njezin značaj na sadržaju antioksidativnih tvari trebao bi biti tim veći, obzirom da nam je upravo ona najdostupnija voćka.

Najnovije studije pokazale su kako barem dvije jabuke tjedno značajno utječu na zdravlje pluća, smanjujući rizik astmatičnog napada, dok njezin sadržaj pektina djeluje na smanjenje razine lošeg kolesterola u krvi.

Kruške

Kruške su među voćem ono što je bundeva povrću: Simbol jesenske žetve. Kruška je jedna od najbogatijih voćki vlaknima te tako jedan od prvolinijaša u borbi za zdravlje crijeva i potpora zdravoj krvnoj slici. Također se smatraju hipoalergenim voćem, odnosno spadaju u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije. Stoga se i preporuča kao prvi voćni obrok u dojenčadi.

Kukuruz

Vrući kesteni i topao kukuruz čine nas ponosnima na jesen i njezine mirise koji nas, čak i dok šećemo gradskim ulicama, uvjerljivo varaju da praznici možda možda još nisu iza nas.

Kukuruz je idealan "snack", niskokalorična žitarica bogata vlaknima i idealna pratnja svakom jelu. Svježi kukuruz, kuhan ili pečen, uvijek je prihvatljiviji od konzerviranog koji se može kupovati tokom cijele godine, a u kojeg se obično dodaje šećer i koji je siromašniji na vitaminima i mineralnim tvarima.

Kupus

Svježi, mladi kupus na salatu odličan je izvor vlakana i C vitamina. Poseban je i po sadržaju korisnih sumpornih tvari, a visokom količinom kalija djeluje povoljno na bolesti kao što su giht i reuma. Kupus je od davnina, uz krumpir, bio glavna hrana našeg podneblja - plod jeseni koji se kao kiseli kupus mogao konzumirati čitave godine i tako spriječiti pojavu skorbuta.

Lubenica

Osvježavajuće povrće, koje se već poslovično smatra voćem, u svom je sastavu gotovo 95 % voda. No ne obična voda. Vitamini, pigmenti i mineralne tvari otopljene u tolikoj količini vode čine da se korisne tvari u organizmu vrlo lako i brzo apsorbiraju, nadoknađujući istovremeno tekućinu zajedno s vitaminima i mineralnim tvarima.

Patliđan

Patliđan je tipično dijete jeseni, tim korisniji ako je iz organskog uzgoja jer najveći broj zaštitnih tvari sadrži njegova ljubičasta kora. Meso mu je pak bogato vlaknima, čime povoljno djeluje na stanje povišenog kolesterola u krvi. Kalij i mangan čine ga dobrim za održavanje elektrolitske ravnoteže, a određene tvari tipične za meso patliđana čine da djeluje antiviralno i antimikrobno.

Poriluk

Poriluk spada u istu skupinu biljaka kao i češnjak i luk, koji također dospijevaju u rujnu. Njihovo glavno svojstvo je da utječu na snižavanje lošeg kolesterola, istovremeno podižući razine dobrog. Poriluk ima blaži i slađi okus, a osim kemoprotektivnih tvari koje se uspješno bore protiv raznih vrsta raka, također sadrži folnu kiselinu i mineralne elemente u tragovima, pišu dipl. ing Željka Lukešić i Jasna Duspara.

Objavljeno 22.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!