
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine
Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:
Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)
Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
329 kn 99 kn) na kompletan mjesečni program treninga za mršavljenje. Ograničena količina i broj dana!
Trovanje hranom vrlo je često u slabije razvijenim zemljama, ali i u slučajevima gdje se ne provode redovne kontrole mesa prije puštanja u uporabu. Među zaraznim bolestima koje se prenose zagađenom hranom najčešće su bolesti iz skupine salmonela, koje su ime dobile po bakterijama koje su njihov uzročnik. Uz njih, tu su još i stafilokoki i klostridije.
Simptomi ovih bolesti su slični: naglo se manifestiraju te izazivaju zdravstvene smetnje koje se primarno manifestiraju kao proljev, povraćanje i povišena tjelesna temperatura uz jake bolove u predjelu trbuha.
Rizična hrana
Najčešći uzročnici trovanja salmonelom su hrana koja je zaražena ovim bakterijama. Bakterije se primarno nalaze u sirovom mesu, peradi, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, ribi, škampima, žabljim batacima, kremastim kolačima, kakau i čokoladi. Zagađena hrana normalno izgleda i miriši tako da ništa ne upućuje na kontaminaciju.
Primjerice, produljenjem vremena pohrane jaja povećava se rizik od zaraze salmonelom, stoji u priopćenju Europske agencije za sigurnost hrane. Ako je salmonela prisutna u jajetu, ona se počinje razmnožavati puno brže s povišenjem temperature i produljenjem vremena pohrane. No, temeljitim kuhanjem jajeta rizik od infekcije se smanjuje, dodaje se. Jedini način smanjivanja povećanog rizika od infekcije zbog produljenja pohrane jest držanje jaja u hladnjaku.
Salmonele
U svijetu je poznato preko 500 vrsta bakterija koje spadaju u ovu skupinu. Salmonele se šire životinjama koje su dio ljudske hrane, a sve češće su i u razvijenim zemljama.
Salmonele u čovjeka uzrokuju dva oblika bolesti:
Trbušni tifus
Ovu bolest uzrokuje bakterija Salmonella Typhi. Izvor infekcije je druga zaražena osoba koja stolicom i mokraćom izlučuje uzročnika te se tako mogu kontaminirati voda i hrana. Ova bolest je češća u zemljama s lošijim komunalnim standardom.
Netifusne salmoneloze
Najčešći klinički oblik infekcije salmonelama u razvijenim zemljama. Najčešće se prenosi zaraženom hranom, vodom ili predmetima koji su bili u doticaju sa zaraženom hranom.
Trovanje salmonelom
Bakterija salmonele ulazi u probavni trakt kontaminiranom hranom, a potom iz crijeva prodire u epitel tankog crijeva gdje nastaje upala. Simptomi trovanja salmonelom se počinju javljati 12-24 sata nakon unosa zaražene hrane te se očituju kroz povišenu temperaturu (39-40 stupnjeva C), glavobolju, proljev, povraćanje te bolove i grčeve u trbuhu. Stolica je isprva zelenkaste boje, a potom posve vodena. Temperatura može ostati povišena 2-5 dana, dok se proljev nastavlja i par dana nakon pada temperature na normalnu.
Opasnost od salmonele se očituje u njezinoj invazivnosti: iz crijeva se može krvlju proširiti u druge organe, što je posebno opasno kod osoba koje nemaju simptome zaraze. Ulaskom bakterija u krv nastaju upalna žarišta u drugim organima, što se dešava u nešto više od 3% oboljelih. Kod osoba s oslabjelim imunitetom, poput djece ili starijih osoba, ako nije pravodobno prepoznata i liječena, salmonela može biti čak i smrtonosna. Nakon preboljele infekcije salmonelom, osoba ostaje dulje ili kraće vrijeme kliconoša.
Liječenje salmonele
Većina oboljelih od salmonele se, nakon 4-7 dana bolesti, oporavi bez liječničke intervencije. No, kod osoba kod kojih se proljev javlja duže vrijeme, preporučuje se hospitalizacija kako bi se spriječila dehidracija i daljnje komplikacije.
Dijagnoza salmoneloze postavlja se mikrobiološkom pretragom stolice te je potvrđena ako se u stolici nađe neka od bakterija iz grupe salmonela. Kod opasnosti od prodiranja bakterija salmonele u krvotok te širenja po cijelome tijelu, pristupa se liječenju antibioticima što inače nije slučaj u liječenju ove bolesti.
U Hrvatskoj godišnje od salmonele oboli 2000-4000 osoba.
Prevencija zaraze salmonelom
U ljudski organizam bakterije salmonele mogu se unijeti direktno putem zagađene hrane ili vode, ali moguć je i prijenos putem predmeta koji se koriste za pripremanje hrane, a izvor zaraze može biti i zaražena osoba. Budući da je salmonela zarazna bolest, postoje mjere opreza koje se može provoditi kako bi se smanjila opasnost od zaraze:
- Redovno pranje ruku prije pripremanja hrane
- Namirnice prije termičke obrade držite u hladnjaku
- Termička obrada mesa, posebno mljevenog
- Termička obrada jaja
- Temeljito pranje voća i povrća, posebno onog koje se jede sirovo
- Izbjegavanje nepasteriziranog mlijeka i vode sumnjivog porijekla
- Temeljito pranje predmeta koji se koriste za pripremu hrane (noževi, daske za rezanje, tave i sl)
- Redovito temeljito čistite sve radne površine koje dolaze u doticaj s hranom
Objavljeno 23.11.2015.