Zobeni keksi od jabuke i cimeta

zobeni keksi

Ugodno slatki, mekani i predivno aromatični zobeni keksi od jabuke i cimeta savršena su užina u bilo koje doba dana. Napravljeni su od sve zdravih sastojaka, ne sadrže rafinirani šećer, vrlo su hranjivi - puni visokokvalitetnih dijetalnih vlakana, a niskokalorični. Savršeni za bezbrižno uživanje ali i kao brzi doručak ili snack.

Sastojci:
  • 1 šalica (100g) zobenih pahuljica
  • 3/4 šalice (90g) integralnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice himalajske soli
  • 2 žličice cejlonskog cimeta
  • 1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/3 žličice pimenta
  • 1 jaje
  • 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice meda ili sirupa
  • 1 velika slatka jabuka, naribana ili nasjeckana na sitne komadiće
  • 1/2 šalice sušenih brusnica ili grožđica
Za preljev
  • 1 šalica (125g) brezinog šećera u prahu
  • 1-2 žličice soka od limuna ili mlijeka

zobeni keksi

Postupak: 

  1. U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine.
  2. U odvojenoj posudi zamutite pjenjačom jaje. Dodajte kokosovo ulje, vaniliju i med. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
  3. Dodajte u smjesu suhe sastojke i sve dobro izmješajte. Na kraju umiješajte naribanu ili nasjeckanu jabuku i sušene brusnice ili grožđice. Izmješajte žlicom. Prekrijte posudu prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta (nije nužno).
  4. Zagrijte pečnicu na 180C. Obložite plitki protvan za pečenje papirom za pečenje.
  5. Izvadite smjesu iz hladnjaka. Žlicom izvadite komad smjese i oblikujte rukama u kuglu, a zatim dlanovima spljoštite u oblik keksa. Rasporedite kekse na protvan tako da su udaljeni 1-2 cm međusobno.
  6. Pecite 12-15 minuta, odnosno dok rubovi keksa ne dobe tamnu boju. Isključite pečnicu i ostavite kekse u pećnici još koju minutu, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
  7. Dok se keksi hlade pripremite preljev.
  8. Ukrasite ohlađene keksiće preljevom, pa pustite da se preljev malo stvrdne i uživajte!
  9. Za preljev: Pomiješajte sve sastojke u manjoj zdjelici dok ne dobijete lijepu gustu ali ipak tekuću smjesu. Smjesu žlicom prebacite u dresir vrećicu.
Napomene: 
Držite kolačiće u posudi sa poklopcem na sobnoj temperaturi do 4 dana. Za mekše kolačiće koristite sitnije zobene pahuljice.
Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
 
zobeni keksi
 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Popečci od slanutka sa špinatom x 3
    Nekima je slanutak najdraža namirnica i uvijek im dobro dođe neka nova ideja za pripremu obroka koji sadrže ovu proteinsku i nutritivno visokovrijednu namirnicu. Evo recepta za pripremu popečaka od slanutka: 1 limenka slanutka, procijeđena 1 mladi luk 2 češnja češnjaka 2 mrkve 1/2 tikvice 1 jaje 2 žlice tahini paste začini: sol, papar, crvena paprika, kurkuma malo zobenog brašna ili krušnih mrvica Sve sastojke osim jaja i zobenog brašna (krušnih mrvica) stavite u posudicu i izmik...
  • Burger od puretine i povrća x 4
    Ovo možete jesti za večeru. Fino je, jednostavno i brzo gotovo. Jedino što vam savjetujem da ovaj burger pojedete uz neko povrće ili zelenu salatu, a ne u dvije polovice nezdravog peciva.  250 g mljevene puretine 1 manja glavica luka 1/2 jajeta 1 svježi luk 1/4 svježe paprike začini: sol, papar, chilly Luk i papriku narežete na što sitnije pa stavite u posudu. Dodate sve ostale sastojke i dobro izmiješate dok ne dobijete jednoličnu kompaktnu smjesu. Među dlanovima oblikujte burgere ...
  • Talijanski specijalitet: Rižoto s crvenim radičem x 3
    Talijanska kuhinja mnogima je jako draga, a pritom ne mislim ni primarno ni isključivo na pizzu. Prije svega, na pameti su mi različite vrste tjestenina i rižota. Upravo su različita rižota meni prvi na listi recepata talijanske kuhinje koje često isprobavam. I koji mi se gotovo redovno jako svide. Recept koji slijedi je tradicionalan obrok u talijanskoj regiji Veneto čiji je glavni grad prekrasna i bajkovita Venecija. Stoga, ako budete nekad u tom kraju, svakako probajte rižoto s crvenim rad...
  • Jaja s jabukama x 2
    Ne, nisam krivo napisala u naslovu, iako su to možda mnogi pomislili. Probajte ovu kombinaciju i iznenadit ćete se koliko je zanimljivo i fino.  3 jaja 100 g dimljene pureće ili pileće šunke 1 jabuka 1/2 žličice peršina Jaja skuhate, ogulite i ohladite. Kad su jaja hladna, narežite ih na polovice ili četvrtine, šanku i jabuku narežite na kockice. Začinite peršinom. Promiješajte i uživajte. Jaja će ovom obroku dati super sočnost i svježinu.