Zobeni keksi od jabuke i cimeta

zobeni keksi

Ugodno slatki, mekani i predivno aromatični zobeni keksi od jabuke i cimeta savršena su užina u bilo koje doba dana. Napravljeni su od sve zdravih sastojaka, ne sadrže rafinirani šećer, vrlo su hranjivi - puni visokokvalitetnih dijetalnih vlakana, a niskokalorični. Savršeni za bezbrižno uživanje ali i kao brzi doručak ili snack.

Sastojci:
  • 1 šalica (100g) zobenih pahuljica
  • 3/4 šalice (90g) integralnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice himalajske soli
  • 2 žličice cejlonskog cimeta
  • 1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/3 žličice pimenta
  • 1 jaje
  • 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice meda ili sirupa
  • 1 velika slatka jabuka, naribana ili nasjeckana na sitne komadiće
  • 1/2 šalice sušenih brusnica ili grožđica
Za preljev
  • 1 šalica (125g) brezinog šećera u prahu
  • 1-2 žličice soka od limuna ili mlijeka

zobeni keksi

Postupak: 

  1. U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine.
  2. U odvojenoj posudi zamutite pjenjačom jaje. Dodajte kokosovo ulje, vaniliju i med. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
  3. Dodajte u smjesu suhe sastojke i sve dobro izmješajte. Na kraju umiješajte naribanu ili nasjeckanu jabuku i sušene brusnice ili grožđice. Izmješajte žlicom. Prekrijte posudu prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta (nije nužno).
  4. Zagrijte pečnicu na 180C. Obložite plitki protvan za pečenje papirom za pečenje.
  5. Izvadite smjesu iz hladnjaka. Žlicom izvadite komad smjese i oblikujte rukama u kuglu, a zatim dlanovima spljoštite u oblik keksa. Rasporedite kekse na protvan tako da su udaljeni 1-2 cm međusobno.
  6. Pecite 12-15 minuta, odnosno dok rubovi keksa ne dobe tamnu boju. Isključite pečnicu i ostavite kekse u pećnici još koju minutu, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
  7. Dok se keksi hlade pripremite preljev.
  8. Ukrasite ohlađene keksiće preljevom, pa pustite da se preljev malo stvrdne i uživajte!
  9. Za preljev: Pomiješajte sve sastojke u manjoj zdjelici dok ne dobijete lijepu gustu ali ipak tekuću smjesu. Smjesu žlicom prebacite u dresir vrećicu.
Napomene: 
Držite kolačiće u posudi sa poklopcem na sobnoj temperaturi do 4 dana. Za mekše kolačiće koristite sitnije zobene pahuljice.
Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
 
zobeni keksi
 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Mamina goveđa juha x 3
    Prva asocijacija na goveđu juhu je - mamin nedjeljni ručak. I dan-danas, kad dolazim u Rijeku kod roditelja, veselim se maminoj juhi. Volim sve što ta juha ima u sebi: kuhanu govedinu, puno raznovrsnog povrća i finu, začinima bogatu juhu. Ovako idu sastojci: goveđe meso, što više to bolje 1 grincek - smotuljak korijena celera, peršina, mrkve, korabice, lista celera i peršina 1 glavica luka začini: sol, papar u zrnu, kurkuma Meso sam narezala na manje dijelove pa stavila u ekspress lo...
  • Sendvič s omletom, pršutom i šampinjonima x 10
    Ovo je doručak koji volim pojesti prije nekog puta ili dužeg vremena u kojem neću stići jesti. Zasitno je, a opet okusom i nutritivno bogato. I ne preskačem svoju gotovo svakodnevnu dozu od 3 jaja ;)  Sastojci:  2 fete nekog boljeg kruha 3 jaja 2 fete pršuta 10-ak ukiseljenih šampinjona 1 žlica kokosovog ulja Na tavi sam zagrijala ulje pa istresla prethodno umućena jaja i ispekla klasičan omlet. Dok su se jaja pekla, kruh sam istostirala, pa na svaku fetu stavila polovicu omleta, pr...
  • Tjestenina s gljivama i piletinom x 6
    Jako mi se jede tjestenina, sočna, ukusna, bogata okusima i s kvalitetnim proteinima. Rijetko se to dogodi, ali kad je to slučaj, uživam u nekoj dobroj tjestenini.  150 g piletine 100 g tjestenine 3-4 šampinjona 1/2 svježe paprike 1/2 glavice luka začini: kurkuma, papar, crvena paprika, sol 1 žlica maslinovog ulja Tjesteninu sam stavila kuhati, prema uputama na pakiranju. Dok se tjestenina kuha, na tavi sam zagrijala maslinovo ulje, pa na umjerenoj vatri stavila na sitno nasjeckan ...
  • Šarena piletina s bundevom x 3
    Zanimljivo je kako hrana, što je šarenija, već i na prvi pogled izgleda ukusnije. A uvijek se taj osjećaj i obistini kada probate obrok u kojem ste pomiješali što više namirnica i stavili neke omiljene začine. Osim toga, kada imate više namirnica možete imati svega po malo, što je najčešće slučaj kada radite obrok od ostataka koje ste našli u hladnjaku.  Evo jednog primjera takvog obroka:  150 g pilećih prsa 2-3 cherry rajčice 1 kriška hokkaido bundeve 3-4 cvjeta brokule šaka svježeg ...