Zobeni keksi od jabuke i cimeta

zobeni keksi

Ugodno slatki, mekani i predivno aromatični zobeni keksi od jabuke i cimeta savršena su užina u bilo koje doba dana. Napravljeni su od sve zdravih sastojaka, ne sadrže rafinirani šećer, vrlo su hranjivi - puni visokokvalitetnih dijetalnih vlakana, a niskokalorični. Savršeni za bezbrižno uživanje ali i kao brzi doručak ili snack.

Sastojci:
  • 1 šalica (100g) zobenih pahuljica
  • 3/4 šalice (90g) integralnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice himalajske soli
  • 2 žličice cejlonskog cimeta
  • 1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/3 žličice pimenta
  • 1 jaje
  • 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice meda ili sirupa
  • 1 velika slatka jabuka, naribana ili nasjeckana na sitne komadiće
  • 1/2 šalice sušenih brusnica ili grožđica
Za preljev
  • 1 šalica (125g) brezinog šećera u prahu
  • 1-2 žličice soka od limuna ili mlijeka

zobeni keksi

Postupak: 

  1. U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine.
  2. U odvojenoj posudi zamutite pjenjačom jaje. Dodajte kokosovo ulje, vaniliju i med. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
  3. Dodajte u smjesu suhe sastojke i sve dobro izmješajte. Na kraju umiješajte naribanu ili nasjeckanu jabuku i sušene brusnice ili grožđice. Izmješajte žlicom. Prekrijte posudu prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta (nije nužno).
  4. Zagrijte pečnicu na 180C. Obložite plitki protvan za pečenje papirom za pečenje.
  5. Izvadite smjesu iz hladnjaka. Žlicom izvadite komad smjese i oblikujte rukama u kuglu, a zatim dlanovima spljoštite u oblik keksa. Rasporedite kekse na protvan tako da su udaljeni 1-2 cm međusobno.
  6. Pecite 12-15 minuta, odnosno dok rubovi keksa ne dobe tamnu boju. Isključite pečnicu i ostavite kekse u pećnici još koju minutu, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
  7. Dok se keksi hlade pripremite preljev.
  8. Ukrasite ohlađene keksiće preljevom, pa pustite da se preljev malo stvrdne i uživajte!
  9. Za preljev: Pomiješajte sve sastojke u manjoj zdjelici dok ne dobijete lijepu gustu ali ipak tekuću smjesu. Smjesu žlicom prebacite u dresir vrećicu.
Napomene: 
Držite kolačiće u posudi sa poklopcem na sobnoj temperaturi do 4 dana. Za mekše kolačiće koristite sitnije zobene pahuljice.
Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
 
zobeni keksi
 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • "Špageti" bolonjez od tikvica x 4
    Ako ste na nekoj low-carb ili keto prehrani, onda će vam se ovo što slijedi jako svidjeti kao ideja za ručak!  2 tikvice narezane spiralizatorom  200 g mljevene govedine 1/2 glavice luka 1/2 limenke pelata 100 g feta sira začii po želji: sol, papar, peršin  1 žlica maslinovog ulja Ulje zagrijete na tavi pa ubacite na sitno nasjeckan luk da se malo omekša. Potom dodate mljeveno meso i pirjate dok meso ne dobije nježnu smeđu boju. Tad zalijete meso pelatima, začinite i ostavite da se...
  • Zobeni keksići s lješnjacima x 6
    Ovi keksići su gotovi nabrzinu, u manje od 30 minuta od početka pripreme imat ćete pred sobom kvalitetne keksiće koje možete pojesti kao međuobrok, pogotovo prije neke tjelesne aktivnosti.  Potrebno je samo par sastojaka: 170 grama zobenih pahuljica 2 zrele banane malo cimeta 2 šake sjeckanih lješnjaka  Zdrobite bananu dobro vilicom i dodajte preostale sastojke. Zatim oblikujte kolačiće, posložite ih na papir za pečenje i pecite na 180°C oko 15 minuta.  Možete jesti i tople i hladne...
  • Low-carb palačinke s "zero" namazima od kokosa i čokolade-lješnjaka! x 5
    Ovaj blog bi se mogao zvati - jedna ljubav, dva okusa! Ili: jedna ljubav - dvije boje! Kako odlučimo, jedno je jasno ovo su bila dva super doručka. Recept za zdrave palačinke je u oba slučaja jednak, razlika je u namazu: jedan je od kokosa, drugi od čokolade i lješnjaka. Reći ću vam samo ovo: otkad imam te namaze kod kuće, nisam lijena ujutro ustajati ranije i peći palačinke! I to ne bilo kakve, ovo su low-carb palačinke! Za 4 palačinke:  6 jaja 2 žlice chia sjemenki 1 žličica kakaa u ...
  • Smoothie od malina, za cijelu obitelj x 8
    Ovo je količina za cijelu obitelj. Tako smo mi danas započeli dan. Svi smo se vitaminizirali za doručak.  Vrijeme je malina pa je pravi trenutak da iskoristite ovo super voće i uživate. Špinat je bogat vitaminima i mineralima, ali i vlaknima koji e regulirati probavu pa je učinak ovog smoothieja višestruk. 1 banana 300 g malina 3 šake špinata 150 ml vode Sve sastojke ubacite u blender i blendate dok se sve ne sljubi i ne razbiju svi dijelovi. Istresete u čaše, podijelite ukućanima i ...