Zobeni keksi od jabuke i cimeta

zobeni keksi

Ugodno slatki, mekani i predivno aromatični zobeni keksi od jabuke i cimeta savršena su užina u bilo koje doba dana. Napravljeni su od sve zdravih sastojaka, ne sadrže rafinirani šećer, vrlo su hranjivi - puni visokokvalitetnih dijetalnih vlakana, a niskokalorični. Savršeni za bezbrižno uživanje ali i kao brzi doručak ili snack.

Sastojci:
  • 1 šalica (100g) zobenih pahuljica
  • 3/4 šalice (90g) integralnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice himalajske soli
  • 2 žličice cejlonskog cimeta
  • 1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/3 žličice pimenta
  • 1 jaje
  • 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice meda ili sirupa
  • 1 velika slatka jabuka, naribana ili nasjeckana na sitne komadiće
  • 1/2 šalice sušenih brusnica ili grožđica
Za preljev
  • 1 šalica (125g) brezinog šećera u prahu
  • 1-2 žličice soka od limuna ili mlijeka

zobeni keksi

Postupak: 

  1. U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine.
  2. U odvojenoj posudi zamutite pjenjačom jaje. Dodajte kokosovo ulje, vaniliju i med. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
  3. Dodajte u smjesu suhe sastojke i sve dobro izmješajte. Na kraju umiješajte naribanu ili nasjeckanu jabuku i sušene brusnice ili grožđice. Izmješajte žlicom. Prekrijte posudu prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta (nije nužno).
  4. Zagrijte pečnicu na 180C. Obložite plitki protvan za pečenje papirom za pečenje.
  5. Izvadite smjesu iz hladnjaka. Žlicom izvadite komad smjese i oblikujte rukama u kuglu, a zatim dlanovima spljoštite u oblik keksa. Rasporedite kekse na protvan tako da su udaljeni 1-2 cm međusobno.
  6. Pecite 12-15 minuta, odnosno dok rubovi keksa ne dobe tamnu boju. Isključite pečnicu i ostavite kekse u pećnici još koju minutu, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
  7. Dok se keksi hlade pripremite preljev.
  8. Ukrasite ohlađene keksiće preljevom, pa pustite da se preljev malo stvrdne i uživajte!
  9. Za preljev: Pomiješajte sve sastojke u manjoj zdjelici dok ne dobijete lijepu gustu ali ipak tekuću smjesu. Smjesu žlicom prebacite u dresir vrećicu.
Napomene: 
Držite kolačiće u posudi sa poklopcem na sobnoj temperaturi do 4 dana. Za mekše kolačiće koristite sitnije zobene pahuljice.
Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
 
zobeni keksi
 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Caponata - miris Italije u vašem domu x 7
    Prije par tjedana sam bila na jednoj izvrsnoj večeri. Znate one večere kad za sve što probate želite recept. E to je bila jedna takva večera.  Jelena se potrudila i poslala mi recept za svoju izvrsnu Caponatu. Kopiram vam sve, u cijelosti:  Caponata Rijetko koje jelo, osim opće poznate pizze, toliko asocira na Italiju kao Caponata.Spoj maslinovog ulja, maslina, kapara i povrća čini ga zanimljivim prilogom ili nadjevom na proteinskom kruhu. Caponata dobro podnosi čuvanje u dobro zatvorenoj po...
  • Halloumi s povrćem x 3
    Halloumi ili halumi se smatra arhetipom sira. Prvi podaci o ovom siru ističu da je dobiven od mlijeka muflona, a halloumi koji danas možemo kupiti u trgovinama se radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zbog svoje teksture, ovaj sir se često peče.  120 g halloumi sira šaka svježeg bosiljka 1/4 hokkaido buče 1/2 paprike 1 mrkva Haloumi brzinski zgrilati na gril tavici. Tikvu bez kore i papriku narezanu na kockice speći u pećnici 15-ak minuta. Mrkvicu narezati na trakice pa staviti da s...
  • Čokoladni "gingerbread" s bananom x 8
    Znate one slastice koje, kad ih vidite, želite nikada ne osjetiti sitost i jesti i jesti bez ikakvog razmišljanja o posljedicama. E pa ovo je tako nešto:  Sastojci: 2-3 vrlo zrele banane, napraviti pire 4 žlice meda 2 žličice ekstrakta vanilije 3 jaja 120 g maslaca od badema ili nekih drugih orašastih plodova 50 g kokosovog brašna 1 čajnu žličicu sode bikarbone 1 žličica praška za pecivo 1 žličica đumbira u prahu 1 žličica cimeta 1/2 žličice klinčića 1/2 žličice muškatnog orašči...
  • Superjednostavna mesna štruca x 8
    Mesna štruca je obrok koji mnogi jako vole jesti, ali tek rijetki vole pripremati. Iako, priprema mesne štruce je zapravo vrlo jednostavna i ne zahtijeva niti neku posebnu tehniku niti vještinu. Donosimo vam recept za Darkovu mesnu štrucu: Sastojci: 630 g mljevenog mesa 70 g zobenih pahuljica, sitniji tip 135 g luka 250 ml pasirane rajčice 100 g mrkve 10 g svježeg peršina 2 jaja Sol papar Postupak: U duboku posudu stavite mljeveno meso. Preko njega dodajte mrkvu i luk narez...