Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Cimet i med – supermoćni lijek ili običan spoj dvije kvalitetne namirnice?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Cimet i med su dva prirodna sastojka koje će vam mnogi preporučiti kada pričate o zdravlju i pripravcima iz prirode koji doprinose jačanju imuniteta i poboljšanju općeg zdravstvenog stanja. Istina, postoje i oni koji kombinaciju ova dva sastojka ističu kao „božji lijek“ koji liječi valjda sve, no to ipak nije istina.

Stoga, u nastavku članka ćemo pojasniti koji su znanstveno potvrđeni pozitivni učinci koje ove dvije namirnice imaju na ljudsko zdravlje.

Prirodni sastojci za bolje zdravlje

Med je slatka tekućina koju proizvode pčele, a već tisućama godina koristi se i kao hrana i kao lijek. Danas ga se najčešće koristi kao dodatak slasticama ili zamjena za šećer.

Kod kupnje treba biti oprezan: na tržištu postoje kineski cimet i cejlonski cimet i upravo ovaj drugi je onaj o kojem govorimo u ovom tekstu i kojem se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Finog je i slatkog mirisa, pomalo ljutog okusa, ali zato topao i ugodan.

cimet

Znanstveno potvrđeni učinci cimeta

Cimet je jako popularan začin u kuhinjama diljem svijeta, ali mnogi ga uzimaju i kao dodatak prehrani jer sadrži esencijalna ulja koja imaju potvrđen pozitivan učinak na zdravlje. Najproučavaniji sastojak cimeta je cinamaldehid koji je zaslužan i za snažni okus i aromu cimeta.

Među najznačajnijim pozitivnim učincima cimeta su:

 • Smanjenje upalnih procesa – dugotrajni upalni procesi u organizmu povećavaju rizik od razvoja kroničnih bolesti, a studije su potvrdile da cimet smanjuje upalne procese.
 • Može pomoći u liječenju neurodegenerativnih bolesti – prema nekim studijama cimet može pomoći u usporavanju napretka Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Zasad nema studija na ljudima koje bi ovo potvrdile.
 • Može pomoći u borbi protiv karcinoma – nekoliko studija je potvrdilo da cimet pomaže u sprječavanju rasta i umnažanja stanica karcinoma. Zasad nema studija na ljudima koje bi ovo potvrdile.

Osim navedenoga, studije su potvrdile da cimet može biti prirodni lijek u liječenju ADHD-a (poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću), sindroma iritabilnog kolona, predmenstrualnog sindroma (PMS), sindroma policističnih jajnika i trovanja hranom.

med

Znanstveno potvrđeni učinci meda

Uz to što je zdravija alternativa nezdravom bijelom šećeru, med se koristi u nekim slučajevima i kao lijek. No, treba imati na umu da nisu sve vrste meda jednake. Naime pozitivni učinci meda se odnose na najkoncentriranije visokokvalitetne i nefiltrirane vrste meda.

Neki od potvrđenih zdravstvenih učinaka meda su:

 • Može biti učinkovit u suzbijanju kašlja - Jedna je studija pokazala da je med djelotvorniji u suzbijanju noćnog kašlja od dekstrometorfana, aktivnog sastojka u većini sirupa protiv kašlja.
 • Snažan lijek za rane i opekline: Pregled više studija pokazao je da je med kod primjene na koži snažan tretman za rane i opekline jer ubrzava oporavak.

Osim toga, o medu se govori kao snažnoj pomoći u slučaju problema sa spavanjem, sredstvu za poboljšanje pamćenja, prirodnom afrodizijaku te sredstvu za liječenje gljivičnih infekcija te skidanje kamenca na zubima. 

cimet

Zajednički zdravstveni učinci cimeta i meda

Kardiovaskularne bolesti

Cimet i med imaju nekoliko podudaranja u području djelovanja. Primjerice oba sastojka doprinose smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Naime, oboje djeluju na povišene razine „lošeg“ LDL kolesterola i triglicerida te povišen krvni tlak. Također, utječu na porast „dobrog“ HDL kolesterola.

Studije su potvrdile da konzumacija meda snižava „loš“ kolesterol prosječno 6-11% te snižava razine triglicerida čak do 11%. Med utječe i na porast „dobrog“ kolesterola za oko 2%.

Istovremeno, cimet snižava ukupan kolesterol za prosječno 16 mg/dl, LDL "loš" kolesterol za 9 mg/dl i trigliceride za 30 mg/dl.

Osim toga, obje namirnice su bogate antioksidansima koji dodatno pozitivno utječu na srčano zdravlje. Antioksidansi iz skupine polifenola poboljšavaju cirkulaciju i sprječavaju razvoj ugrušaka, čime se snižava rizik od srčanog i moždanog udara.

Na kraju, i cimet i md utječu na prevenciju kardiovaskularnih bolesti jer smanjuju upalne procese u organizmu, a upravo ovakva kronična stanja su najveći faktor rizika u razvoju srčanih bolesti.

Zacjeljivanje rana

I za med i za cimet je objavljen niz studija koje potvrđuju njihov pozitivan učinak na zacjeljivanje rana, a i njihova mješavina pogoduje različitim kožnim infekcijama i sličnim kožnim problemima. U liječenju bolesti kože, bitno je da sredstvo koje se nanosi ima sposobnost borbe protiv kožnih bakterija te smanjenja upala, a to posjeduju i cimet i med.

Kada je nanesen na kožu, med izvrsno djeluje u liječenju opeklina. Zbog snažnih antibakterijskih svojstava, cimet je izvrstan za liječenje rana.

Dijabetes

Niz je studija potvrdilo pozitivan učinak cimeta na kontrolu i prevenciju dijabetesa. Potvrđeno je da cimet snižava razine šećera u krvi, ali i poboljšava osjetljivost na inzulin. Naime, on čini stanice osjetljivijima na inzulin te poboljšava prijelaz šećera iz krvotoka u stanice.

I med ima snažno djelovanje na dijabetes, a ima i manji utjecaj na porast šećera u krvi od bijeloga šećera. Ipak, zbog visokog udjela ugljikohidrata u medu, dijabetičarima se ne savjetuje uzimati ga u većim dozama.

cimet

Nepotvrđene tvrdnje o cimetu i medu

Ideja kako spoj dviju iznimno snažnih namirnica daje još jaču kombinaciju i učinak ima smisla, no zasad nema znanstvene potvrde da se sa spojem cimeta i meda događa neki učinak snažniji od onog koje imaju svaka namirnica zasebno. Naime, njihovi učinci ostaju, ali se ne povećavaju njihovim spajanjem.

Neke od nepotvrđenih tvrdnji o ovom spoju su:

 • Smanjuju simptome alergija
 • Lijek su za gripu
 • Pomažu u liječenju akni
 • Pomažu u borbi protiv viška kilograma
 • Smanjuju bol uzrokovanu artritisom
 • Umanjuju probavne tegobe.

Stoga, cimet i med svakako treba koristiti, ni ne treba im pridavati svojstva koja oni nemaju.

Kako konzumirati cimet i med za najbolje učinke?

Med je najbolje koristit kao zamjenu za šećer. Bitno je samo nabaviti što kvalitetniji nefiltrirani med jer oni lošije kvalitete nemaju nikakve pozitivne učinke na zdravlje. Ipak, prilikom konzumacije meda treba biti oprezan i umjeren jer iako nema bijeloga šećera i dalje je pun – drugih vrsta šećera.

Kod kupnje cimeta uvijek odabirite cejlonski cimet jer je kvalitetniji i učinkovitiji. Preporučena dnevna doza cejlonskog cimeta je do 1 čajne žličice na dan.

Ukoliko želite mješavinu cimeta i meda koristiti za liječenje kožne infekcije, pomiješajte ova dva sastojka i direktno nanesite na inficirani dio kože.

Dakle, iz svega rečenoga, jasno je da cimet i med imaju neke pozitivne utjecaje na zdravlje i preporučljivo ih je imati u prehrani, no nemojte se zavaravati da se radi o kombinaciji koja radi čudesa, jer ona to nije.

Objavljeno 07.12.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!