Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što je hipoglikemija i kako na nju reagirati?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko puta ste kao opravdanje da netko pojede čokoladicu čuli ono „pao mi je šećer!“? Previše puta, znamo! Da se zaista dogodi taj pad šećera, osoba bi teško bila u stanju to vam izgovoriti, a pogotovo ne bi mogla odšetati do dućana pa birati slasticu koja će joj pomoći podići taj opali šećer.

No, šalu na stranu, pad šećera, koji se naziva hipoglikemija nije bezazlena situacija i može biti znak nekih drugih zdravstvenih tegoba te ga treba znati prepoznati i reagirati primjereno.

Što je hipoglikemija?

Hipoglikemija je stanje izazvano jako niskom razinom glukoze u krvi. Često je ovo stanje povezano s dijabetesom, no u nekim slučajevima i osobe koje ne boluju od dijabetesa mogu doći u stanje hipoglikemije. Ne smatra je se bolešću već stanjem koje je izazvano nekim drugim zdravstvenim problemom.

Ako je razina šećera u krvi 70 mg/dL ili 3,9 mmol/L ili niža, potreban je brzi tretman kojim će se razina šećera u krvi vratiti u normalu. Najčešće se to postiže nekim jako slatkim napitkom ili lijekovima. Dugoročno gledano, hipoglikemija se liječi, liječenjem uzroka njezinog nastanka.

hipoglikemija

Koji su simptomi hipoglikemije?

Simptomi hipoglikemije uključuju:

 • Nepravilan srčani ritam
 • Umor
 • Blijedu kožu
 • Treskavicu
 • Anksioznost
 • Znojenje
 • Glad
 • Razdražljivost
 • Osjećaj trnaca oko usta
 • Plakanje tijekom spavanja

Kako se hipoglikemija pogoršava, znakovi i simptomi mogu uključivati:

 • Zbunjenost, nenormalno ponašanje ili oboje, poput nemogućnosti ispunjavanja rutinskih zadataka
 • Poremećaje vida, poput zamagljenog vida
 • Napade
 • Gubitak svijesti

Osobe s jakom hipoglikemijom mogu se ponašati kao da su otrovane ili pijane. Riječi im se miješaju, imaju teškoća u govoru i teško održavaju ravnotežu u hodu.

Ukoliko osoba nema dijabetes, a osjeti simptome hipoglikemije potrebno je odmah posjetiti liječnika. Također, u slučaju oboljelih od dijabetesa, ukoliko osoba ne reagira na tretman (poput slatkog napitka ili tableta glukoze) te ne dođe do porasta glukoze, odmah treba posjetiti liječnika.

Kako tijelo regulira šećer u krvi?

Kad jedemo, organizam razbija ugljikohidrate na jednostavnije šećere, uključujući i glukozu. Glukoza je glavni izvor energije za ljudski organizam, ali ona ne može ući u tkiva bez pomoći inzulina, hormona koji se izlučuje u gušterači. Kad poraste razina glukoze u krvi, beza stanice u gušterači počnu izlučivati inzulin. To omogućava glukozi ulazak u stanicu i opskrba stanice energijom potrebnom za normalno funkcioniranje. Sav višak energije pohranjuje se u jetri i mišićima u obliku glikogena.

U slučaju da ne jedemo nekoliko sati te dođe do pada šećera u krvi, glukagon (drugi hormon koji se također proizvodi u gušterači) signalizira jetri da razbija glikogen u glukozu i ponovno je vraća u krvotok. Na ovaj način se razina glukoze održava do sljedećeg obroka.

Hipoglikemija je stanje u kojem se nalazi osoba kojoj je šećer pao prenisko. Nekoliko je mogućih uzroka, a najčešći je nuspojava na lijekove koji se propisuju oboljelima od dijabetesa.

dijabetes

Mogući uzroci hipoglikemije

1. Hipoglikemija kod osoba s dijabetesom

Kod osoba s dijabetesom, moguće je da nema dovoljne proizvodnje inzulina (dijabetes tipa 1) ili nema dovoljne reakcije na njega (dijabetes tipa 2). kao rezultat, glukoza se nakuplja u krvotoku gdje može doseći iznimno opasne razine. Da bi se riješio ovaj problem, oboljelima se daje inzulin ili drugi lijekovi za snižavanje šećera u krvi.

No, prevelika doza inzulina ili lijekova može dovesti do naglog i prejakog pada glukoze, što dovodi do stanja hipoglikemije. Također, u ovo stanje se moguće dovesti ako osoba ne pojede dovoljno hrane nakon uzimanja lijeka za dijabetes ili nakon preintenzivne tjelesne aktivnosti.

2. Hipoglikemija kod osoba koje ne boluju od dijabetesa

Hipoglikemija je vrlo rijetko stanje kod osoba koje ne boluju od dijabetesa. Uzroci mogu biti sljedeći:

 • Lijekovi – neki lijekovi mogu dovesti do hipoglikemije ili slučajno konzumiranje lijekova za dijabetes.
 • Pretjerana konzumacija alkohola – povećana količina alkohola bez konzumacije hrane može dovesti do zaustavljanja jetre u otpuštanju pohranjene glukoze u krvotok, što može izazvati hipoglikemiju.
 • Bolest – ozbiljne bolesti poput bolesti jetre (pr. hepatitis) mogu dovesti do hipoglikemije. Nepravilan rad bubrega ili dugotrajno izgladnjivanje te anoreksija također mogu biti uzročnici hipoglikemije.
 • Pretjerana proizvodnja inzulina – tumor gušterače (insulinoma) može izazvati pretjeranu proizvodnju inzulina, što može dovesti do hipoglikemije. Također, povećane beta stanice gušterače koje proizvode inzulin mogu izazvati pojačano lučenje inzulina, te izazvati hipoglikemiju.
 • Manjak hormona -  neki poremećaji nadbubrežne žlijezde te hipofize mogu uzrokovati manjak ključnih hormona koji reguliraju proizvodnju glukoze. Kod djece se hipoglikemija može dogoditi radi manjak hormona rasta.

Hipoglikemija nakon obroka

Hipoglikemija se često događa u periodu dužeg posta bez hrane, ali to nije uvijek slučaj. Ponekad se javlja nakon obroka jer tijelo proizvede više inzulina nego što je potrebno.

Ova vrsta hipoglikemije, koja se naziva reaktivna ili postprandijalna hipoglikemija, može se pojaviti kod ljudi koji su imali operaciju želuca.

dijabetes

Komplikacije s hipoglikemijom

Kod ignoriranja simptoma hipoglikemije može doći do pogoršanja stanja i nesvjestice budući da je glukoza potrebna mozgu za normalno funkcioniranje. Upravo zbog toga hipoglikemiju je važno na vrijeme prepoznati kako ne bi dovela do napada, gubitka svijesti i smrti.

Također, u slučaju hipoglikemije, povećan je rizik od padova, ozljeda i drugih vrsta nesreća.

Liječenje hipoglikemije

Liječenje hipoglikemije uključuje brzi tretman kojim se podiže razina šećera u krvi te liječenje uzroka koji su doveli do hipoglikemije kako bi se ovo stanje u budućnosti izbjeglo.

Brzi tretman se sastoji od uzimanja 15-20 grama brzih ugljikohidrata, poput tableta glukoze ili dekstroze, voćnog soka, slatkiša. Ovdje valja izbjegavati namirnice koje sadrže proteine ili masti, jer oni mogu spriječiti apsorpciju šećera.

Razina šećera se treba provjeriti 15 minuta nakon uzimanja tretmana. Ako je razina i dalje ispod 70 mg/dL (3.9 mmol/L), savjetuje se uzeti još 15-20 grama brzih ugljikohidrata te ponoviti provjeru nakon 15 minuta. Ovo treba ponavljati dok razina šećera ne bude iznad 70 mg/dL (3.9 mmol/L). Kada se to postigne, savjetuje se pojesti cjeloviti obrok kako bi se razina glukoze stabilizirala te nadomjestile zalihe glikogena koje su se tijekom hipoglikemije ispraznile.

U ozbiljnijim slučajevima, hitno se poziva liječnika koji će intravenozno dati injekciju glukagona ili glukoze.

Ako sumnjate na hipoglikemiju, svakako slijedite upute navedene u ovom tekstu ili se posavjetujte s liječnikom te pratite njegove upute.

Objavljeno 20.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!