Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Astragalus - liječi prehlade, alergije i anemije te jača imunitet!

Image

Astragalus ili Huang Qi je korijen biljke koji se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već stoljećima za liječenje niza oboljenja i prevenciju mnogih bolesti. Najčešće se prah korijena astragalusa koristi u liječenju prehlade, infekcija gornjeg respiratornog trakta, alergija, fibromialgije i anemije te za jačanje imuniteta.

Također, postoje slučajevi gdje alternativni liječnici savjetuju uzimanje astragalusa za bolesti bubrega, dijabetesa i povišen krvni tlak te za smanjenje negativnih utjecaja kemoterapije. Mnogi uzimaju astragalus kao tonik za zaštitu zdravlja jetre te u borbi protiv virusa i bakterija, posebno tijekom zime kad je sezona gripe i različitih drugih bolesti. U zadnjih 30-ak godina, astragalus počinje dobivati svoje mjesto i u zapadnjačkim kulturama, a kod nas je poznat i pod imenom kozlinac.

Ako se uzima lokalno, astragalus se koristi na krema za kožu da bi pojačala cirkulaciju na određenom području ili za ubrzavanje oporavka rana i drugih oštećenja kože.

Djelovanje astragalusa

astralagus

Astragalus koriste oboljeli od različitih oblika karcinoma nakon provedene kemoterapije za smanjenje simptoma ovog tretmana. U ovim slučajevima astragalus se daje intravenozno samostalno ili u kombinaciji s drugim kineskim biljkama kako bi se spriječila mučnina, povraćanje, proljev te bolovi u kostima koji su posljedica provedene kemoterapije.

Budući da ga se smatra adaptogenom te da sadrži niz antioksidansa, astragalus se smatra snažnim borcem protiv slobodnih radikala, produkta oksidacije stanica koji su uzrok razvoja niza bolesti, među kojima su i različiti karcinomi. Budući da se adaptogen, astragalus svojim djelovanjem jača ljudski organizam u borbi protiv stresa, kako fizičkog, tako i psihičkog.

Osim toga, astragalus dobiven intravenozno ili u tabletama u kombinaciji s drugim lijekovima, pomaže u kontroli šećera u krvi i razina inzulina kod osoba s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2.

Postoje indicije da se astragalus može koristiti u liječenju simptoma sezonskih alergija. Prve provedene studije pokazuju da ekstrakt korijena astragalusa nakon 3-6 tjedana korištenja smanjuje simptome sezonskih alergija kao što su curenje nosa, svrbež i kihanje.

Također, studije pokazuju da astragalus ima pozitivne učinke na smanjenje bolova u prsima kod osoba oboljelih od angine. Uzimanje astragalusa 3 puta dnevno u trajanju od 2 tjedna pokazalo je bolje srčane funkcije i smanjenje bolova u prsima kod ove srčane bolesti.

Uzimajući uz druge lijekove ili biljne preparate, astragalus se povezuje s poboljšanjem stanja i simptoma kod niza drugih bolesti i poteškoća kao što su astma, kroničan umor, hepatitis B, različite infekcije, menstrualni bolovi i simptomi menopauze, bolesti bubrega, fibromialgija itd.

Sigurnost uzimanja astragalusa

astralagus

Astragalus se savjetuje uzimati do 30g na dan u trajanju od 3 mjeseca ili 40 g na dan u trajanju od 2 mjeseca te se smatra da u tim količinama neće izazvati nikakve neželjene učinke kod zdravih osoba.

Zbog nepostojanja dovoljno dokaza oko utjecaja astragalusa na trudnice i dojilje, savjetuje se da ga one izbjegavaju.

Također, astragalus po svojem djelovanju poboljšava rad imunološkog sustava pa ga se ne preporučuje uzimati osobama s autoimunosnim bolestima, kao što su multipla skleroza, sistemski lupus, reumatoidni artritis i sl.

Osim toga, astralagus može biti opasan u kombinaciji sa sljedećim lijekovima:

  • Ciklofosfamidima i imunosupresivima - koriste se za slabljenje imuniteta, što je poželjno kod osoba koje boluju od autoimunosnih bolesti, dok astragalus ima suprotno djelovanje - jača imunitet
  • Litijem - astragalus može imati pomalo diuretičko djelovanje, što može smanjiti sposobnost organizma da izbacuje litij. Veće količine litija u organizmu mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. 

Astralagus u prahu možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 05.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!