VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako smanjiti probleme s proljetnim alergijama? Donosimo nekoliko savjeta!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Dolaskom proljeća i ljeta biljni svijet koji nas okružuje buja u punom smislu riječi; prethodnih nekoliko mjeseci najviše nas je mučila pelud čempresa, hrasta i platana, a kroz nekoliko narednih mjeseci izmjenjuju se periodi cvatnje različitih trava, koprive, pelina, kestena i naročito ambrozije čije jako alergijsko djelovanje može manifestirati pojavom urtikarije, plikova ili čak oteknuća na koži.

Alergijska reakcija

Vjerojatno ne stignete uživati u čarima probuđene prirode ili mirisu pokošene trave u rano ljeto, a možda je dovoljno da izađete iz kuće i odmah vas uhvati napad kihanja, svrbež i suzenje očiju, podočnjaci, pun nos te svi ostali simptomi hunjavice koji se ponavljaju iz godine u godinu i s pravom vas užasavaju.

Simptomi su slični simptomima prehlade, mogu se poklapati, a ukoliko "prehlada" ne prolazi kroz mjesec dana, vrlo je vjerojatno riječ o alergiji, koju možete dokazati alergo testom; kapljice odabranih alergena premazuju se preko malih uboda koje se prethodno napravi s iglicom na koži, a reakcija se manifestira uzdignutim crvenim područjem oko uzorka na koji smo alergični.

Test nije bolan pa se primjenjuje i kod male djece koja vrlo često imaju problema s respiratornim alergijama koje se mjesecima vuku, a roditelji ne znaju o čemu je riječ. Nakon alergotesta koji se primjenjuje na koži, prelazi se na određivanje imunoglobulina (IgE) u krvi, koji se kao zaštitno antitijelo proizvodi u organizmu. Pozitivno je što je IgE za svaki alergen individualan pa tako lako potvrdimo rezultate kožnih testova.

Najbolje rješenje respiratornih alergija je izbjegavanje biljke čija nam pelud uzrokuje probleme – ukoliko vaš posao uključuje cvjećarstvo, vrtlarenje ili slično te općenito rad u parkovima ili šumama, morate ga promijeniti. Čovjek se ne može zatvoriti u balon i izbjegavati kontakt sa svijetom, ali može izbjegavati boravak u prirodi koja uključuje čemprese u vrijeme njegove cvatnje, jogging stazom pored koje cvate ambrozija i sl.

Tržište lijekovima danas nudi široki izbor lijekova koji pomažu u ublažavanju simptoma alergija; od kortikosteroida koji zaustavljaju alergijsku reakciju, antihistaminika koji ublažavaju simptome hunjavice sprečavanjem djelovanja antihistamina, hormonima koji djeluju na upalu i sprečavaju pojavu dišnih problema, dekongestanata koji također smanjuju oticanje sluznice i začepljenje nosa do hiposenzibilizacije, odnosno terapije injekcijama kojima se ubrizgava manja količina problematičnog alergena i tako kroz određen period stvara imunitet.

Prirodne metode borbe protiv alergija također mogu pomoći u borbi protiv alergija i olakšati vam ove ljetne sunčane mjesece koji dolaze – mnogi se kune u akupunkturu koja je doskočila mnogim zdravstvenim tegobama pa će tako u rukama stručnjaka doskočiti i vašem problemu. Studije su dokazale učinkovitost tromjesečne akupunkture kao dodatnog sredstva pri rješavanju problema s alergijama.

Biljka koja pomaže i kod migrene kao i kod astme ili alergijskog rinitisa je lopuh, jednakog djelovanja poput nekih lijekova, ali istodobno sadrži neke toksične spojeve po našu jetru i kancerogeno djelovanje pa se stoga preporučuje uzimanje pod nadzorom liječnika. Iako u današnje vrijeme mnogi pribjegavaju rješenju sa biljnim varijantama terapije za mnoge zdravstvene probleme, u neiskusnim rukama bez nadzora liječnika, one mogu postati opasnije od uzimanja tableta. Zato, oprez!

Alergijska reakcija

Možda su zato najsigurnija praktična rješenja o izbjegavanju alergena – ukoliko baš morate boraviti u prirodi u kojoj je zrak bogat alergenom peludi, nosite zaštitnu masku, a nosnice iznutra premažite uljem ili nekom mašću koja će na sebi zadržati sitne čestice. Sluznicu nosa što češće vlažite sprejevima s morskom vodom.

Prirodu posjećujte nakon obilnih pljuskova koji će isprati veće količine peludi, a nikako kada puše vjetar i raznosi pelud unaokolo. Pratite kalendar cvatnje koji će vam najbolje sugerirati kada je vaše vrijeme za odlazak u prirodu, a kada se treba kloniti omiljene šetnice i što više boraviti u klimatiziranom prostoru vašeg stana ili ureda.

Ostaje nada da će se s vremenom razviti imunitet na određeni alergen pa vas ovi problemi neće predugo mučiti. Utješna je spoznaja da cvatnja određene biljke traje uglavnom oko mjesec-dva i nakon toga će, barem za godinu dana, ovi problemi nestati.

Objavljeno 28.05.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!