Kako spriječiti slabokrvnost ?
Zdravlje

Kako spriječiti slabokrvnost ?

Spriječavanje anemije ili slabokrvnosti pridonosi boljem zdravlju, boljoj fizičkoj kondiciji i sposobnosti učenja. Pravilna prehrana je značajan čimbenik u spriječavanju nastanka anemije.

Iako naizgled viskozna tekućina, krv se sastoji od raznovrsnih krvnih stanica i krvne plazme u kojoj su otopljene hranjive tvari i elektroliti. Krv čini 8% tjelesne mase i nezamjenjiv je dio organizma jer prenosi kisik i hranjive tvari do svih tkiva i odstranjuje metaboličke produkte. Prijenosnik kisika je hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama eritrocitima.

Slabokrvnost ili anemija je stanje kada nema dovoljno hemoglobina i/ili eritrocita u krvi, što uzrokuje slabiju opskrbu tkiva kisikom. Za izgradnju hemoglobina neophodna je dovoljna količina željeza. Slabokrvnost uzrokovana manjkom željeza, je najčešći oblik anemije koji se javlja u djece i trudnica.

Glavni uzroci sideropenične anemije su: manjak željeza u hrani, povećane potrebe organizma tokom rasta, trudnoće i dojenja, poremećaj apsorpcije željeza i dugotrajna krvarenja. Najosjetljivije skupine za razvoj anemije su djeca i adolescenti zbog povećanih potreba za željezom tijekom rasta i razvoja, žene u generativnoj dobi, trudnice, dojilje i sportaši.

Znakovi slabokrvnosti su brzo umaranje pri naporu, gušenje, lupanje srca, omaglica, česte glavobolje, razdražljivost i bljedoća kože i sluznica. Pravilna prehrana je značajan čimbenik u spriječavanju razvoja anemije, a posebno kod osjetljivih skupina populacije.

Zato jedite raznoliku hranu i u svoju prehranu svakako uvrstite namirnice bogate željezom i one koje pomažu njegovu apsorpciju.

To se posebno odnosi na meso, perad, ribu, jetra, jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće i svježe voće. Zapamtite da se željezo iz mesa, peradi i riba (tzv. hem željezo) u organizmu 4-5 puta bolje iskorištava nego željezo iz drugih namirnica. Svježe voće i povrće jedite za vrijeme obroka, jer ove namirnice sadrže vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza.

Ukoliko pijete kavu, čaj, kakao ili druge napitke koji sadrže kofein, teobromin ili tanin, pijte ih barem jedan do dva sata prije ili poslije obroka, jer ove tvari otežavaju apsorpciju željeza, objašnjavaju mr.sc Katica Antonić Degač, doc. dr Antoinette Kaić Rak i dr.med Zrinka Petrović.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Redovito vježba tek 1% hrvatskih građana ! x 11
    Redovitim oblikom rekreacione vježbe redovito se bavi samo 50 000 ljudi u Hrvatskoj, u prosjeku vježbaju dva puta tjedno, a najupornije su žene u dobi od 35 do 45 godina. Ovaj poražavajući prosjek dal...
  • Mali vodič - što raditi, a što ne x 51
    Da biste imali ravan trbuh trebate mnogo vježbati trbušnjake - Pogrešno Bolje je vježbati manje, a kvalitetno, jer ako se pretjera riskirate preopterećenje vrata i kralježnice, a rezultati će biti s...
  • Koliko brinete o zdravlju ? x 3
    Pravilna prehrana i zdrav način života među najvažnijim su čimbenicima u prevenciji bolesti i potpuno ovise o nama samima. Kako ćemo jesti i kakve su nam životne navike, stvar je našega odabira, osvij...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 11.10.2006
Piše: