VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako regulirati povišen krvni tlak?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Krvni tlak je pritisak krvi na stijenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela. Upravo je tlak ono što "gura" krv kroz krvne žile, a tlak se stvara radom srca kao pumpe. Tijekom dana se mijenja razina krvnoga tlaka, a promjene su rezultat aktivacije različitih mehanizama kojima organizam nastoji održati odgovarajući protok krvi. Krvni tlak može biti normalan, nizak i povišen.

Normalnim krvnim tlakom se smatra onaj koji omogućava normalan život te ne oštećuje sustav krvnih žila. Iako se pod normalnim tlakom smatra vrijednost 120/80 mm, ta se vrijednost razlikuje s obzirom na spol, dob, aktivnosti te niz drugih faktora.

Povišen krvni tlak je odraz pojačanog rada srca povećanog otpora u stijenci krvnih žila. Posljedica je stalno opterećenje srca kao pumpe koja tjera krv kroz tijelo i oštećenje krvnih žila svih organa u tijelu zbog povećanog pritiska na njihove stijenke. Ako se govori o opasnosti koju povišen krvni tlak stvara organizmu, dovoljno je reći da ga se naziva "tihim ubojicom".

Nizak tlak je zdravstveno manje opasan, no može izazvati niz neugodnosti, poput vrtoglavice, ali u radikalnim vrijednostima i nesvjestice. Uzroci niskog krvnog tlaka mogu biti u rasponu od dehidracije do ozbiljnih zdravstvenih bolesti. Nizak krvni tlak se može liječiti, ali je važno saznati uzrok takvog stanja, kako bi se mogao pravilno tretirati.

Osim lijekovima, nepravilne vrijednosti tlaka mogu se unekoliko kontrolirati i prehranom i promjenom životnih navika. Evo nekih od životnih promjena kojima ćete utjecati na regulaciju povišene razine krvnoga tlaka, a u manjim problemima i do izbjegavanja lijekova.

Izgubite višak kilograma

Povišen krvni tlak je često uzrokovan i povišenom tjelesnom težinom. Regulirajte prehranu, izgubite višak kilograma i regulirat ćete i krvni tlak. kod nakupljene debljine, najopasnija je ona koja se nalazi u području struka. Prema liječničkim preporukama: u opasnosti od povišenog krvnog tlaka su muškarci sa strukom širim od 102 centimetra i žene sa strukom širim od 89 centimetara.

Redovito vježbajte

Sa 45 minuta vježbanja 5 puta tjedno, značajno možete sniziti krvni tlak, a rezultati e se vidjeti vrlo brzo nakon početka vježbanja. Oko načina i vrste vježbanja se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Regulirajte prehranu

Prehrana vam se treba bazirati na žitaricama, svježem voću i povrću, mliječnim proizvodima, malomasnom mesu i ribi. Budući da nije jednostavno preko noći drastično promijeniti prehrambene navike, savjetujemo vam da vodite dnevnik prehrane, a da u kupovinu namirnica idete s popisom. Evo nekoliko jednostavnih namirnicama koje mogu utjecati na razinu krvnog tlaka:

  • banane i rajčice sadrže kalij, a to je mineral koji smanjuje utjecaj soli na krvni tlak
  • malomasno mlijeko je bogato vitaminom D i kalcijem koji u sinergiji snižavaju krvni tlak
  • špinat obiluje kalijem, magnezijem i folatima koji utječu na snižavanje povišenog krvnog tlaka
  • suncokretove sjemenke su bogate magnezijem koji održava tlak na normalnoj razini
  • grahorice su bogate vlaknima, kalijem i magnezijem koji snižavaju povišen tlak
  • lisnato zeleno povrće je također bogato kalijem (zelene salate, kupus, kelj, blitva, rikola i sl.)
  • bobičasto voće je bogato flavonoidima koji snižavaju krvni tlak i održavaju njegovu zdravu razinu
  • krumpir je bogat i kalijem i magnezijem, mineralima koji snižavaju krvni tlak
  • cikla sadrži nitrate koji također snižavaju povišen krvni tlak
  • tamna čokolada u malim količinama također utječe na snižavanje krvnog tlaka, Birajte onu s minimalno 75% kakaa

Osim jednostavnih uputa kako prehranom sniziti povišen krvni tlak, moguće je slijediti i DASH dijetu koja je osmišljena upravo s ciljem da pomogne oboljelima od povišenog krvnog tlaka da načinom prehrane reguliraju tlak i očuvaju zdravlje.

Smanjite unos soli

Čak i malo smanjenje soli u prehrani utjecat će na visinu krvnog tlaka. Pokušajte izbjegavati gotovu hranu i prerađevine jer obiluje soli. Također, čitajte deklaracije kako biste vidjeli koliko soli koja namirnica ima. Nemojte dodatno soliti jer namirnice same po sebi imaju sol, pa vam dodatna često nije uopće potrebna. Zapamtite. sol je samo navika koje se možete riješiti.

Izbjegavajte alkohol, duhan i kofein

Iako u malim količinama snižava krvni tlak, redovita konzumacija veće količine alkohola značajno podiže razinu krvnog tlaka. Poslije ručka si priuštite 100ml vina, ali na tome stanite. pušenje značajno podiže krvni tlak, pa redovit unos nikotina održava razinu tlaka konstantno na povišenoj razini. Veće količine kofeina mogu povisiti tlak, pa budite umjereni u unosu kave.

Smanjite stres

Anksioznost i stres značajno podižu tlak. Pronađite način kako se rješavati nakupljenog stresa, a da biste manje stresa uopće doživjeli tijekom dana predlažemo vježbe disanja, masažu i satove joge.

Redovito pratite razinu krvnog tlaka

Krvni tlak je promjenjiva vrijednost, pa je bitno, ako imate problema s tlakom, da ga mjerite redovito kako biste pravovremeno znali reagirati na njega.

Povišeni krvni tlak je odgovoran za ubrzano propadanje krvnih žila, srčanog mišića i bubrega, pa je jasno da ga treba liječiti i držati pod kontrolom. Povišen krvni tlak jedan je od vodećih uzroka nastanka kardiovaskularnih bolesti koje su uzrok smrti u preko 50% umrlih. Kontrolirajte krvni tlak i reagirajte na vrijeme. Na taj način ćete izbjeći lijekove i komplikacije te održati kvalitetu života.  

Objavljeno 08.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!