Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Stiglo je proljeće: Kako se nositi s alergijom na pelud?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Stiglo je proljeće, sve oko nas ne počelo cvjetati, a to za mnoge znači i mučenje s proljetnim alergijama na pelud. Iako osobe alergične na pelud ne mogu puno napraviti da se riješe alergije, ipak postoje načini da se smanje reakcije na alergiju i loši osjećaji koji to stanje slijede.

Alergija je prekomjerna reakcija obrambenog sustava organizma na različite čimbenike okoliša, koje nazivano antigenima ili alergenima. Kada kakav alergen dođe u dodir s tijelom, organizam se brani proizvodnjom zaštitnih antitijela imunoglobulina E (IgE).

Kod nekih pojedinaca obrambeni sustav preburno reagira na antigenske podražaje iz okoline, pa antitijela u borbi s antigenima stvaraju alergijsku upalu. Takva preburna obrambena reakcija upalom razara tkivo, umjesto da brani organizam.

Alergije se najčešće javljaju u dobi između 25. i 34. godine. Muškarcima prijete i ranije, oko 15. godine života, dok su žene podjednako izložene u svim životnim dobima. Dokazano je da se alergije češće javljaju u obiteljima koje imaju pozitivnu anamnezu alergijskih bolesti, ali se ne nasljeđuje točno određena alergija.

Ako su oba roditelja alergična, vjerojatnost da će i dijete biti alergično je 75%. Dijete će čak biti podložnije alergijama ako je alergična majka.

pelud

Je li moguće izbjeći alergijsku reakciju na pelud?

Pelud je najjači prirodni alergen. Mikroskopske je veličine (nevidljiv oku), a proizvode ga biljke kako bi se mogle razmnožavati. Za nas je važna pelud koja se prenosi putem zraka i koja može uzrokovati alergijske bolesti dišnog sustava. Peludna zrnca su raznih oblika, veličina i lagana.

Nošena vjetrom mogu se prenijeti na udaljenosti i do nekoliko stotina kilometara od same biljke. Alergenu pelud posjeduje manje od stotinu biljaka širom svijeta. Pelud su sitne čestice s biljaka koje, disanjem, ulaze u nosnice i grlo ljudi te ondje izazivaju alergijske reakcije kod osoba koje su alergične na pelud.

Budimo realni, potpuno izbjegavane peludi u ovom doba godine nije moguće. Naime, čak i da živite u strogom centru grada, prošetate li po par ulica naletjet ćete na neku zelenu površinu, a ona će vas „napasti“ s peludi.

pelud

Sezonske alergije

Peludna hunjavica obično započinje u ožujku i može potrajati sve do kraja listopada, a prati ju začepljen nos i curenje iz nosa, suzenje očiju, kihanje itd. Iako se ne može potpuno izliječiti, dobro odabranom terapijom simptomi se mogu držati pod kontrolom.

Krivo je zagađenje i globalno zagrijavanje, kriva je sve veća osjetljivost suvremenog čovjeka na okoliš, kriva je pretjerana higijena koja "slabi" obrambeni sustav... Sve to nabrajaju stručnjaci tumačeći neugodnu činjenicu da broj onih koje muče alergije raste svuda u svijetu.

U mnoštvu alergija (kažu, koliko tvari, toliko mogućnosti za alergiju) ipak prednjače one sezonske, na pelud, koje počinju s proljećem i traju do jeseni. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj najmanje pola milijuna osoba pati od alergijskih reakcija.

Kako se većina simptoma može pripisati i običnoj prehladi i drugim virozama, mnogi će stoički trpjeti čekajući da nevolje prođu ili posegnuti za kapima, vitaminima i čajem. Zato alergolozi preporučuju da se zbog kašlja koji traje više od tjedan dana svakako treba obratiti liječniku.

Osim toga, običnu prehladu odlikuje i povišena temperatura, a kod peludne hunjavice nje nema. Otići liječniku posebno je važno kada je disanje otežano. Ako se s njim udruže i napadaji gušenja, to može biti početak nimalo jednostavne kronične bolesti dišnog sustava - alergijske astme.

alergije

Kako ublažiti alergije

 1. Održavajte zrak u prostorijama čistim. Držite prozore zatvorenima, pogotovo noću, kako biste smanjili ulazak peludi i spora plijesni u kuću. Ako u stanu imate klimu, očistite ili promijenite filtar.
 2. Perite prekrivače i deke. Ako imate prekrivače i deke, perite ih češće tj. kupite one koji se mogu prati, a izbjegavajte tresenje prekrivača i deka koji podižu prašinu. Možete koristiti i one hipoalergene.
 3. Ograničite boravak kućnih ljubimaca na jednu do dvije prostorije u stanu i ne puštajte ih u spavaću sobu.
 4. Perite posteljinu minimalno jednom tjedno u vrućoj vodi. Istuširajte se i operite kosu prije spavanja jer se pelud nakuplja i na koži i u kosi.
 5. Izbjegavati duže izlaganje na zraku u vrijeme prisutnosti peludi na koju ste alergični.
 6. Za odlazak u prirodu iskoristite dan poslije kiše, kada je koncentracija peludi u zraku najmanja.
 7. Za vrijeme najveće koncentracije peludi, što je najčešće rano ujutro tijekom vrućih i vjetrovitih dana, ostanite kod kuće.

Liječenje alergija

Alergijske bolesti nisu izlječive, ali se danas vrlo dobro mogu kontrolirati lijekovima, te tako spriječiti alergijske komplikacije. Važno je naglasiti da nakon dijagnoze liječnik određuje terapiju, ovisno o problemima koje alergija izaziva i jačini simptoma.

 • hiposenzibilizacija – terapijska metoda koja se provodi injekcijama koje pacijent prima pod kožu, a koje sadrže određenu količinu alergena koji izazivaju probleme. Najvažnije je s njom krenuti na vrijeme, već u jesen, kako bi se razvio imunitet.
 • antihistaminici – sprečavaju djelovanje histamina i ublažavaju svrbež, kihanje i iscjedak iz nosa.
 • kortikosteroidi – zaustavljaju alergijsku reakciju i ublažavaju upalu.
 • kromonimi – uklanjaju simptome alergije, djeluju i na samu upalu, sprječavajući pojavu dišnih problema.
 • dekongestanti – smanjuju začepljenje i oticanje sluznice nosa, olakšavaju otjecanje iscjetka i neugodu u području sinusa.

U nastavku možete vidjeti peludni kalendar (izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar) ili kako ga još možemo nazvati, obavijest o razdobljima cvatnje biljaka i drveća na određenom području (grad Zagreb) koje karakterizira specifična klima.

peludni kalendar

Objavljeno 19.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!